GECE KONDU MAHALLESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM İSTİYOR
Geçtiğimiz yıllarda Ben u sen civarında kentsel dönüşüme başlanmıştı tüm Diyarbakır halkının bildiği üzere.
Surların ve burçların civarı yeşil alana büründü. Harabeler yıkıldı yeni kapı Mardin kapı dolayları insanların rahatlıkla gezip yürüyüş yapabilecek hale getirildi.
Burçların dışındaki gecekondu mahallesi de kentsel dönüşüm kapsamındaydı yıkılacaktı. Zira oturulacak gibi değil.
Proje askıya alındı. Benu sen gecekondu mahallesinde (bir kısmı şehitlik mahallesi diye geçiyor resmiyette) oturanların hevesleri kursaklarında kaldı.
Yetkililerimizden gece kondu mahallesini ziyaret etmelerini istiyorum haddim olmayarak. Çünkü ben geçen hafta mahallenin birkaç evini ziyaret ettim. O gece sabaha kadar uyuyamadım.
Bu resim evlerden birinin mutfağı, mutfak denemez avlunun ortasına 2 duvar örülmüş birkaç parça kap kacak koymak için. İçinde lavabo yok. Bulaşıklarını yaz kış avluda yıkıyorlar yerde. Kışın yağmurun altında. Ve bu aile dokuz kişi.
Mahalledeki evlerin hemen hemen hepsi yıkık dökük. Tüm mahalleli kentsel dönüşüm istiyor, valilikten belediyeden, onların barınma ve yaşam alanlarının bir nebze daha iyi hale getirilmesini istiyor.
Sonbahar ve kış boyunca tüm yağmur odalarının yataklarının üzerine akıyor, kışları damları onarmakla, muşamba naylon sermekle geçiyor.
Tavanların betonu taşı göçmüş, şiş demirler çıkmış ortaya. Ve buradaki insanların, bu evleri yıkıp yeniden yapacak maddi gücü yok.
Bakın gece kondu mahallesinde hayatın zorluklarından bahsetmiyorum konu bu değil. Bu evlere bir çözüm bulunması gerekiyor bu gidişle bu evler oturanların başına yıkılacak. Gece uyurken acaba tavan üzerimize düşer mi diye endişe ile uyuyorlar.
3 yıl önce yıkım kararı alınmışken ev sahiplerine 100 bin civarı bir meblağ ödeneceği söylenmiş mahallelinin dediğine göre. Yıkıp başka bir yerde barınmaya yetmeyecek bir para vermek ev sahiplerine, bir çözüm olmayacaktır.
Ya Oğlaklı Toki de olduğu gibi yeni bir projeye başlanacak Benu sen Toki, ya da bu insanlar devletin imkân sağlayacağı başka konutlara nakledilecek. İşin şekli çözümü bizi aşar. Ama ivedilikle bu mağduriyet son bulmalı.
Diyarbakır gibi tarihi şanlı şerefli bir şehirde 21. Yüzyılda hiçbir insanımız bu şekilde mağdur yaşamasına müsaade edilmemeli.
Mahallenin çatısı, damı, duvarının dışında da sosyolojik bir sürü sorunu var. Mahalleli teyzeler ve genç hanımlar isyanda. 2022 de kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan hasarlı harabe yapılarda konaklayan Hırsızlar, uyuşturucu kullananlar ve satanlar, bali, tiner içenler burçlar ve civar temizlenince mahalleyi mesken edinmiş. Genç kızlarımızı ve çocuklarımızı gündüz gözüyle bile bir yerlere göndermeye korkuyoruz diyorlar.
Gece belirsiz silah sesleriyle uyanıyorlar mahalle çöpten geçilmiyor.
Birkaç yapı yıkılmış moloz yığınları öylece ortada duruyor. Anlaşılan o ki ne polis devriye geziyor ne de belediye çöp topluyor. Ama inanın o kadar çok sorunu var ki kimse çöpten hijyen de bahsetmedi. Mahalleli lüks peşinde değil imkansızı da istemiyor sağlam bir çatı ve güvenli bir mahalleden başka bir istekleri yok.