BİR YILIN MUHASEBESİ?…
Yerel seçimlerin sene-i devriyesindeyiz!.. Bir yıl geçti.. Geriye dört yıl kaldı?.. Belediyeler de doğal olarak geçirdikleri zaman ölçeği paralelinde, neler yapıldı, neler yapılmadı noktasında, bir idari muhasebe içerisindeler.. Çıkılan yolda tüketilen 365 gün sonunda, nerdeyiz diye hesap vermek?!..
***
Diyarbakır’daki DEM’li Belediyelerimiz de, bu minvalde peş peşe, yıllık değerlendirme toplantılarını icra ediyorlar.. Basınla buluşma başlığı altındaki bu buluşmalar, belli kazanımlar sağlıyor!.. İlçe Belediyelerinin ardından önceki gün de, Büyükşehir Belediyesi, kendi idari yöndeki muhasebesini ikmal etti!…
***
Hep ifade etmişimdir, belediyecilikte ana kural, ehil ve liyakat ölçüsü temel ilke olmalıdır!..Yani, olmazsa olmazıdır belediyelerin kalıcı hizmetler üretmesi adına ehlillik!!.. Karar verici mekanizma için halk endeksli istişare odaklı yönetimin, hedefine ulaşmada yüzde 50’lik mesafenin garantisi ve teminatı, şehrin yaşayanıyla, entegre olabilmedeki liyakatli olmaktır..
***
Önemli bir kriter de, yerel yönetimler hiçbir şekilde, siyasi ve ideolojik tartışmaların, kutuplaşmaların, hizipleşmelerin, ulusal ve küresel mevzuların girdabına düşmeden, idareciliğini ikmal etmesidir.. Böylesi girift ortamlara kendini kaptırmaması gerektiği gibi her daim kent milliyetçiliğiyle, yönettiği şehre ve ahalisine neler kazandırabileceğini düşünmeli?! Aksi takdirde hep kaybeden ve kaybettiren olur!..
***
Dönersek basın buluşmasına ve başkanların sergilediği performansa.. Başkanlar 3’üncü kez, buluşuyor bizimle!.. Öncekilerle kıyaslanamaz, derecede, artıları yüksekti!!.. Ki yerel ve ulusal basının rağbet göstermesi de, artıların ölçüsünü yükseltti.. Buluşma derli, toplu ve sunum ile anlatım daha bir umut ve güven tesis edici şekilde entegre!.. Boşuna söylenmiş bir söz değil,zaman en büyük tefsir ve tabi ki tecrübe kazandıran olduğu…
***
Eş Başkanların anlatımlarına, hedeflerine ve bir yıllık zaman içerisindeki envanterlerinden önce küçük bir not olarak, aktarmak istiyorum!.. Böylesi kapsamlı buluşmaların yanısıra, istişare merkezli kısa paslı özel buluşmaların icra edilmesi şehri daha yakından bilmek, anlamak açısından önem arz olacaktır. Birebir görüşme ve istişare etmek adına!!!..
***
Öncelikle şunu ifade edeyim!.. Eş Başkanlar.. Ayşe Serra Bucak Küçük ve Doğan Hatun.. Bende oluşturdukları genel intiba şu oldu.. Zaman ve makamın kazanımıyla oluşan özgüven üstünlüğüyle, derslerine bir hayli çalıştıklarını, kurdukları her cümlede hissettirdiklerini, en önemlisi de kayyım kaygısını üzerinden attıklarını buradan aktarmak isterim!?.
***
Kimi önemli mevzularda klasik geçmişe takılarak, bahane üretici olmamaya dikkat ettiler.. Siyasi ve ideolojik hissiyatlara, tartışmalara girmekten kaçındılar!.. Bir polemik üreteyim de, her şeyin üstünü örteyim olmadılar.. Bir dönemin tabela belediyeciliğini icra edenler gibi olmadıklarının da ürettikleri hizmetleri aktarmada, gösterdiler..
***
Kendi yönetimsel defterlerinde tabela anlayışına yer yok diyerek; sosyal, ekonomik ve kültürel zenginliği öne çıkaran projelerin neferleri olduklarını söylediler... Üreten, üretmek için gayret sarf eden, dokunan, dokunduran, sorun çözen, çözme iradesi ortaya koyduklarını ifade etmeyi ihmal etmediler!..
***
Sorulara verdikleri yanıtlar da özeleştiriye açık bir tutum vardı.. Tüm bunlar doğrusu hem idari yönde, hem de kentin yarınları açısından çok şeylerin değişebileceği yönünde sinyal çakıcıydı…
***
Bucak ve Hatun icraatlar kısmında, bir çok başlığa değindiler.. Belediye ve DİSKİ’nin, daire başkanlarının yürüttüğü saha çalışmalarını, başlıklar altında kapsayıcı şekilde anlattılar!.. Hepsini buraya almak mümkün değil.. Ki uzun uzadıya, Diyarbakır Söz’ün dünkü sayısında yapılan ve yapılması hedeflenenler yer aldı.. “4 Yıllık hedefte neler var?” haberinde okuyabilirsiniz?!..
***
Günlük, kısır çekişmelere girmeden, şunu ifade etmek isterim!.. Ki bu ifade ve söylemlerim, öneri, yaş itibari ve mesleki tecrübe noktasında, nasihat ağırlıklı olsun, notu olarak kaydedilsin!… Belediyeler!.. Ve Belediye Başkanları… Sahip oldukları yetki ve kaynaklar.. Hele ki, Büyükşehir statüsünde ise kendi il sınırları kadar, coğrafik yönde bölgenin hatta ülkenin de gelişiminde lokomotif olabilecek güce sahipler!
***
Yaşamın her alanına sirayet edici, kalkınmayı, gelişmeyi, üretimi tetikleyici role sahiptirler.. Genel ekonomideki sorunlar dikkate alınmadan, çiftçi, küçük esnaf ve sanayici birikim ve yatırım yapma gücüne sahip olmasa da, şehirdeki kalkınma çabalarında gözlerin odaklandığı ilk kurum yerel iktidar noktasında Belediyelerdir..
***
Başkanlar her zaman halk ile karşı karşıya olan, kendilerini sorumlu gören insanlar olarak, konumlanmalılar! Halkın yoksulluğunu ve geri kalmışlığın ezikliğini, sırça köşklerde oturarak değil, hissederek yaşamalı, görmeli, yerinde ve mekanında çözüm üretmelidir.. Hazreti Ömer’in (r.a) adaletini ilke edinmeliler..
***
Bilinmeli ki iz bırakan başkanların da en büyük özellikleri adil olmaları, dürüstlükleri ve başarılı hizmetleridir. Çünkü onlar kişisel beklentilere ve siyasi baskılara göre değil, gerçekleri idrak ederek hareket etmeyi kendilerine şiar edinmişlerdir!!!. Bucak ve Hatun’un vaad ettik ettikleri şu; beş hizmeti kısa sürede ikmale getirmeleri lazım..
***
Çünkü, uzun yıllardır dile getirip, tartıştığımız mevzular!?. Toplu ulaşıma oh be dedirtici şekilde nefes aldıracak olan, şehrin her yönüyle lokasyonuna tavan yaptıracak olan Hafif Raylı Sistem’in artık, hayat bulması..
***
El Cezeri Bilim Merkezi.? Ki bir kültür denizi olarak akacak?.. Enerjideki bağımlığı özgürleştirecek DİSKİ’nin GES projeleri. Kayapınar sınırları içerisinde, Sporpark’ın inşaası.. Ve sosyal yönü ağır olan Halk Ekmek Fabrikalarının il merkezi ve ilçelerinde, faaliyete sokulması!.. İstihdam üretici projeleri de, ekleyerek!..
***
Hadi kolay gelsin demeden önce, Diyarbakır için büyük önem arz edici olan, kurumlar arası iletişimdeki, çekişme mi, hizipleşme mi, üstenlik mi her ne ise, ırak kalmanın artık son bulması gerekir!?.. Huzura gelindiğinde, muhataplar ayrı-gayrı yok diye laf etseler de yerelde hissedicilik yüksek!
***
Nitekim, Turizm Haftası toplantısında, bunu hissettim!.. Valilik, Üniversite, Turizm Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası, Turizmciler hazır.. Ama Büyükşehir’den kimse yok!.. Neden?.. Kaldı ki, Diyarbakır için “turizm” hayati öneme sahip olduğu gibi, Belediyelerin bunda harcı olmadığı takdirde, kuvvet ölçüsü hep eksik kalır..
***
Kaldı ki, İl Valisi Murat Zorluoğlu, turizmde yıldızı parlayan Diyarbakır için, şöyle bir serzenişini de aktarmak istiyorum.. Ki odak nokta da, yerel hizmet üretmede, Belediyeler.. Tarihi Sur ilçesi için dedi ki; “temizlik ve kaldırım işgali hiç ama hiç, yakışmıyor, turizmi baltalıyor, bunun üstesinden elbirliğiyle gelmemiz gerekir..”
***
Beklentimiz, umut edici olan siyasi ve ideolojik saiklerden arınmış bir diyalog geliştirilerek, şehrin sosyal, ekonomik ve kültürel kazanımlarına odaklı hizmet üreticiliğin öne çıkarılmasıdır.. Ne diyor Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya.. “Kenti tekstil, tarım ve turizmle ön plana çıkarmak için uğraş vermeliyiz!..” Yani; kollektif bir işbirliği şart!…
***
Bu arada, yazıya nokta koyarken, haber aldım!.. İl Koordinasyon Kurulu toplantısına, tüm kurumlar, Büyükşehir dahil DEM’in İlçe Belediye Başkanları tam kadro katılım göstermiş!.. Hatta, Başkan Bucak Vali Zorluoğlu’ndan destek çağrısıyla, Hafif Raylı Sistem için Ankara’ya yönelik öncü olmasını istemiş. Gelişmeler güzel yani!.
***
GÜNÜN SÖZÜ..
İstişare eden dağları aşar, etmeyen düz ovada yolunu şaşırır!?..