75’İN SEMBOLÜ; KÜBRA’NIN ÖLÜMÜ!…

Bir önceki yazımda; 17 yaşındaki lise öğrencisi Kübra Sofioğlu’nun, 16 yaşında ehliyetsiz, alkollü Cengiz Güzel’in kiraladığı otomobille hız sınırları aşarak, çarpması sonucu hayatını kaybetmesini, işlemiştim.. Ve yazıya başlık olarak, “Kaza değil, Keyfiyet Cinayeti..” demiştim.

***

İki gündür, yoğun telefonlar alıyorum!.. Gerek, Kübra’nın okul arkadaşları, gerekse bölgedeki dershane, öğrenci ile velileri!?  Ki dershane ile okul yöneticileri de var.. Ve tabi ki, 75’inci cadde boyunca, ikamet eden, işyeri bulunan esnaflar da dahil!!..

***

Hepsi, inanılmaz bir tepki ve öfke seli içerisindeler!?. Lütfen sesimiz olunuz..! Kimse sesimizi duymuyor, defalarca şikayet ettik, uyardık, bu bölgede üst geçit ya da alt geçit yapılsın diye.. Ama yok..

***

Evet, Kübra’yı hayata filizlendiği evrede koparan, kendi yaşamını da zindana çeviren Güzel’in acıyla sonuçlanan keyfiyet tufanı olaya gelen tepki dozajıyla Diyarbakır için, sembolleşti diyebilirim!.. Kübra’nın ölümüyle sadece aile, çevresi acı yaşamıyor!.. Toplumun ekseriyetinin vicdanını kanattı, yaraladı!..

***

Başrolde iki çocuk bulunuyor!.. İkisinin de hayata dair, hayalleri, umutları, beklentileri vardı.. Ne var ki, Diyarbakır’ın göbeğinde, en elit diye ifade edilen semtinde, gündüz vakti fecaat şekilde; tar-u mar oldu!.. Biri mezara, diğeri ise cezaevine girdi!..

***

Dile kolay.. Çocuk yaşta biri.. 16 yaşında.. Alkollü şekilde önce araç kiralıyor, sonra trafiğe çıkıyor!.. Ve Kübra.. O ise, Üniversite sınavlarına hazırlık için, dershanede bulunuyor..  Ders arası büfeden bir şeyler almak için yolun karşısına geçmek istiyor.

***

Tam da bu sırada, trafik ışıklarından son sürat çıkan otomobilin altında kalarak, can veriyor.. Biri hayattan koparıldı, diğeri cezaevinde, ömür çürütecek!!… Bu olay hiçbir şekilde, bir trafik kazası değil.. Bir sorumsuzluğun, bir keyfiyetin, bir zafiyetin sonucu olarak da göremeyiz!..

***

Olay yekün şekilde, bir kızımızı, bir çocuğumuzu, evlatlarımızı, gelecek nesillerimizi koruyamadığımızı, eğitemediğimizi tokat gibi, yüzümüze vuran, bir hadise!!. Arkadaşları Kübra için “adalet istiyor..”

***

El hak.. Elbette ki, adalet, elbette ki hak edilen ceza verilmeli.. Peki, bu ceza, bu adalet mekanizması, “Kübra’yı geri getirir mi?”.. Hayır.. Başka Kübraların ölmesini önler mi?.. Kısmi diyebiliriz.. Ama velakin tek başına ne mümkün!…

***

Ki Kübra’nın ölümüne neden olan; çocuk!.. Reşit değil.. Alacağı ceza maksimum, bir kaç yıl.. Ötesi yok.. Sonra, serbest.. Ben diyorum ki, Kübra’nın hayatına mal olan olaya dair mevcut işlem, özellikle Kayapınar bölgesi, 75 yol için çözüm getirici değil..

***

Ne diyor semt sakinleri, esnaf ve öğrenciler!.. Cadde’de ışıklar var, ama ışıklar arasında karşıdan karşıya geçebilecek bir üst geçit yok!..  Alt geçit de yok.. Olmadığı için de ışıktan çıkan dizginini koparmışcasına, basıyor gaza.. Hiçbir önlem olmadığı için, yolun karşısına geçmek ölümcül!?.

***

Veli diyor ki.. Yol üç şeritli.. Günün belli zamanları, özellikle gece geç saatlerde, buralar sanırsınız ki, otomobillerin yarıştığı ralli alanı.. Kimi zaman, üç araç birden son sürat basıyor.. Kurala, trafiğe, uyan olmadığı gibi, tedbirler yetersiz!… Ve belli ki, bu gençlerin ekseriyeti, ya alkollü veya uyuşturucu kullanmış..

***

Vakıada kabahat, sorumsuzluk, keyfiyet büyük!.. Ki komplike.. Valilik.. Belediye.. İlçe Kaymakamlığı.. Yine İlçe Belediyesi.. Emniyet.. Pek tabi ki, semt sakinleri ve esnaf!.. Kimse diyemez ki; Kübra’nın gündüz ortası böylesine feci bir şekilde ölümünde kabahatim yok diye!.. Var..

 ***

Ne yazık ki, ülkede kadın cinayetlerinden, çocuk ölümlerine, trafik katliamlarından, magandaların neden olduğu genç insanların ölümüne kadar!.. Hepsini yaşıyoruz!.. Ama velakin, kendimizi masum kılmak, faili suçsuza çıkarmak adına da ezberlenmiş, kurgulanmış nice senaryoları sahnelemekte hayli mahiriz!..

***

Maalesef bu mahirliğimizi insanlara yaşatmak, onları koruyup, kollamak, sahiplenmek, tehlikeleri, riskleri görme noktasında, göstermiyoruz!.. En can alıcı, zafiyetimiz de budur!.. Görürüz, konuşuruz, tartışırız, ama sonra üç maymun koduna gireriz!..

***

Sonuç itibariyle!.. İki çocuğun hayatı göz göre göre karardı!.. Eğer ki, başka hayatların kararmasını istemiyorsak o zaman sorumluluk almak gerekir. Bu kentin yerel ve merkezi kurumları komplike; 75’e yol trafiği ve yaya geçidindeki riski minimize etmek adına bir araya gelip, çözüm üretmeleri gerekir..

***

GÜNÜN SÖZÜ

Somuta erdirilmeyen her mesele risk üretmeye devam eder!..