RAYLARDA KÜLTÜR YOLCULUĞU!
Başlıyor!.. Çıkış noktası yine başkent Ankara.. Varış noktası ise, Güneydoğu’nun incisi, Diyarbakır!.. Yolcular günler öncesi, hazırlıklarını yapmaya başladı.. Gelecek olanlar da hazır.. Ki onları karşılayacaklar da, hazır ve heyecan doruk noktada!…
***
Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, raylarda kültür yolculuğunu bir süre önce, detaylı bilgi aktarmıştı?.. Turistik Diyarbakır Ekspresi!.. Bu gezi sadece bir tren yolculuğu değil, bir gezinti de değil.. Turizme ivme kazandırmak, şehirler arası iletişimi daha bir etkileştirmektir bu gezi!!..
***
Yerel yönetimlerden gelen bir isim olması nedeniyle, önümüzdeki yıllar açısından Diyarbakır’ın özeline, tarihsel kimliğine ivme kazandıracak, turizm adına çok önemli projeler kadar, tanıtım seferberliği içerisinde olacaklarını anlattı…
***
Diyarbakır Surları.. Hevsel Bahçeleri.. Ki UNESCO Dünya Miras Listesinde.. Beşinci Harem-i Şerif olarak görülen ve kabul edilen Ulu Cami.. Sahabelerin mekanı Hazreti Süleyman Camii.. Ergani’deki makam dağı.. Hz. Zülkif Kabri. Eğil’de, Elyasa peygamberin kabirleri..
***
Silvan’da Kılıçaslan!.. Hasuni Mağaraları.. Kulp’ta Ashab-ı Kehf.. Ergani’de İnsanoğlunun ilk yerleşik düzene geçtiği Çayönü Höyüğü.. Diyarbakır’ın kalbindeki özgün mimarisiyle eşi benzeri olmayan Dört ayaklı minare.. Hemen ötesinde Nebi Camii!…
***
Ve Diyarbakır’ın yine kalbinden geçen Dicle Nehri’nin iki yakasını birbirine bağlayan, muhteşem yapısıyla Ongözlü köprü.. Mithras tapınağında ev sahipliği yapan göz kamaştırıcı, yeniden tarihi bölgede kaleme aldıran Zerzevan Kalesi ve iç dünyası!..
***
Bağrında 33 medeniyeti yaşatan buluşturan, dillerin ve inançların mabedi, İslam’ın Anadolu’ya özgürlük meşalesiyle yayılan Diyarbakır’ın saygınlığını, beşeri üstünlüğünü tescilleyen, kiliselerin varlığı.. Meryem Ana Süryani Kadim Kilisesi..
***
Ortadoğu’nun en büyük ihtişamlı yapısıyla yeniden restore edilen Ermeni Kiliselerinden olan Surp Giragos Ermeni Kilisesi.. Diyarbakırlıların deyimiyle, “say say bitmez..!” Çünkü, her karış toprağında İslam şehitlerinin kanı var, insanlığın beşeriyet kazandığı, topraklara sahip!..
***
Tarih, kültür ve inanç medeniyetinin yanısıra, ticaretin de, üretimin de merkezi artık Diyarbakır!.. Terör, şiddet sarmalı içerisinde yarım asırlık bir kaybı var olsa da, küllerinden yeşererek, büyüyor, açığını kapatmaya çalışıyor!..
***
Zorluoğlu’nun dediği gibi, “geçmişe takılmadan önümüze bakacağız!..” Diyarbakır artık her yönüyle, geleceğe odaklanıp, “kent milliyetçiliği” duygusuyla, kazanımlar elde etmeli!.. 9 Günlük Ramazan Bayramı tatiline baktım, muhteşem bir turist bereketi var idi!…
***
Çarşı-pazar, tarihi mekanlar tıklım tıklım!.. Yerli, yabancı turist var.. Otellerde doluluk yüzde yüzlerde.. Ki, Nisan ful.. Esnaf, çifte bayram yaşıyoruz diyor.. 7’den 70’e herkes, mutlu, umutlu ve sevinçli!..
***
Bir kaç sorunu da aktardıktan sonra, Turistik Diyarbakır Ekspresine döneceğim!.. Diyarbakır’ın tarihi mekanlarını tanıtacak, profesyonel turist rehberlerine ihtiyaç var.. Büyük bir eksiklik.. Tanıtımdaki en büyük noksanlık!.. Çevre temizliğine riayet eden yok, temizlik yapan da yok!..
***
Güvenlik, zabıta!.. En önemlisi de, kritik bölgelerde otopark sorunu.. Türeyen değnekçilerin, estirdiği tehditler de huzur bozucu!.. Merkez Sur ilçesindeki trafiğin de, düzene ihtiyacı var.. Ki, keşmekeşlik giderilsin.. Korna sesleri itici..
***
Gelirsek, raylardaki kültür yolculuğumuza!.. Bilet satışları aldığım bilgiye göre, istenilen seviyede tükendi, deniliyor.. Yetişen alır, yetişmeyen yaya kalır deriz ya!.. Tren, 11 Nisan’da, kalkış düdüğü çalacak Ankara garından!…
***
Bin 51 kilometrelik ray hattı üzerinde, Turistik Diyarbakır Ekspresinin rotasında, 4 İl var.. Kayseri, Malatya ve Elazığ.. Son durak ise Diyarbakır.. Vali Zorluoğlu’nun aktardığına göre bu sezon, karşılıklı olarak, 8 sefer yapılacak.. 11 Nisan ile 25 Mayıs tarihleri arasında bu seferler icra edilecek!..
***
İki haftada bir olacak.. Seferlerin çıkışı Ankara’dan, Cuma günleri, Diyarbakır’dan ise Pazar günleri!.. Bu seferler sadece tren yolculuğu değil.. Ki adı üzerinde, Turistik Diyarbakır Ekspresi.. Hedefindeki rota, Anadolu’nun kalbine, kalesine yerleşebilmektir!
***
Bu kadim coğrafyanın medeniyetine, inancına, diline, sosyal, kültürel ve siyasal, ekonomik kalbine uzanan bir keşfin kaşifi olmak!. Hasrettir, özlemdir, yaşamdır, bilgidir, medeniyetlerle etkileşimdir diyorum Diyarbakır ekspresi!..
***
Bu seferler, hem yolculara eşsiz bir seyahat deneyimi sunacak hem de Türkiye'nin iç turizmine ve kültürel etkileşimine yeni bir soluk getireceğine inanıyorum!!!. Seferlerin rotasından biraz bilgi aktarırsak..
***
Ankara’dan saat 13.55’te hareket edecek tren, güzergahı üzerinde Malatya’da 3 saatlik bir mola verecek. Bu esnada yolcular, Malatya'nın tarihi ve kültürel değerlerini yerinde görme fırsatı bulacak. Tren, Diyarbakır’a ertesi gün saat 16.23’te ulaşacak şekilde yola çıkacak!
***
Dönüş yolculuğunda ise Diyarbakır’dan saat 12.30’da hareket edecek olan tren, Elazığ’ın Yolçatı İstasyonu’nda 4 saatlik duraklama yapacak. Yolcular molada, Doğu Anadolu’nun eşsiz doğal ve kültürel dokusunu yakından tanıyabilecek. Ankara’ya varış ertesi gün 15.52 olacak!…
***
Bu özel tren seferleriyle birlikte Diyarbakır merkezli iç turizm potansiyeli daha geniş bir kitleye ulaşmış olacak!… Yerli ve yabancı turistler kültürel molalar sayesinde, hem bölge halkıyla etkileşimde bulunacak hem de bölge ekonomisine dolaylı katkı sağlayacak.
***
Raylara dökülen bu kültürel yolculuk, Anadolu’nun tarihine ve insanına dokunmak isteyen herkes için unutulmaz bir kaşiflik kazandıracak…Ve tabi ki, bölgenin gurmesinin doyumsuzluğuyla da, tanışacak, yiyecek ve içeceklerdir..
***
Ciğer kebabı mı, mumbar dolması mı, meftuni mi, kaburga dolması mı, patlıcan dizme mi, içli köfte mi, Cartlak kebabı mı?. Ayvalı kavurma mı? Ve tüm bunların üzerine bir de burma kadayıfı mı?!. Mehlebi?
***
Ekmekte, Diyarbakır çöreği.. Mevsimi değil ama yanında Diyarbakır Karpuzu olsa?,,, Oh be!!.. Yeme de yanında yat misali?.. Gel keyfim gel…Eşine, sevgiline, kendine has mücevheratta ise, Diyarbakır'ın hasır bileziği…
***
Biliyorum, ağzınız sulandı, iştahınız kabardı!.. Öyle ise, Mezopotamyanın yeşilini, mavisini, kültürünü ve gastronomisini yaşamak, deneyimlemek, kaşif olmak istiyorsanız, 3 gününüz kaldı?!
***
Bilet fiyatı mı?. 2 günlük rüya aleminden raylar üzerinde yolculuk, 6 bin 500 lira!.. Her türlü konfor dahil.? Birileri pahallılıktan yakınsa da, çok uçuk bir rakam değil.. Bir gecelik otel ücreti..
***
Velhasıl!.. Diyarbakır'ın her mevsimi, doyumsuz bir yaşamı ikmal ediyor!.. Tarih, doğa, kültür, inanç, medeniyet, zorluklar da dahil olmak üzere; ilmik ilmik değerleriyle bütünleşen bir kentin unutulmaz gezginleri olun!
***
Ve göreceksiniz ki, Diyarbakır’a bir kez geldiğinizde, dönüşte mutlaka bir gün daha gelmek isteğiniz, beyninizde yer edinmeye başlar.. Kadim şehrin daha keşfedilecek çok ama çok yerleri var.. Bekliyoruz; iki gözüm!…
***
GÜNÜN SÖZÜ..
Çok gezen, çok yer gören çok şey öğrenir; çok yaşayan, çok okuyan onun bildiklerini bilemez; biz harmanlayalım!