BİLİŞİMDEN HABERLER

Sağlık, eğitim, eğlence, güvenlik 4 bir yanımız artık bilişim teknolojileri. Bakalım nasıl gelişmeler yaşanıyor.

1985 de win 1.0 sürümü ile hayata karışan Windows bu yıl Windows 11 sürümüne yapay zekâ özellikleri ekliyor.

Click to Do: ihtiyacınız olduğunda size yardımcı olmak için ekranın üst kısmında kalan bir asistan gibi. Verileri yerel olarak işliyor ve ekrandaki içeriği analiz edecek.

 Örneğin; bir resmi açtığınızda, özellik te açıksa ekranın üst kısmında çıkacak ve seçim alanına sağ tıklayarak görseli Bing’de arama, kaydetme, paylaşma, birlikte açma, Fotoğraflar ile arka planı bulanıklaştırma ve nesneleri silme gibi seçeneklere erişeceksiniz.

Metin seçiliyken Click to Do’yu açarsanız özetleme ve ifade etme şeklini değiştirme gibi seçenekler de göreceksiniz, Yapay zekâ destekli Click to Do özelliği Kasım ayında gelecek.

İnsan gözünün çözünürlüğüne henüz ulaşılmadı ama win-11 fotoğraflar uygulamasına süper çözünürlük özelliğini getiriyor. Microsoft, bir görseli orijinal çözünürlüğünün 8 katına kadar upscale edebileceğinizi iddia ediyor. 

Görüntüyü yükseltmek için yerel yapay zekâ modellerini kullanacak.

Yapay zekayla arama: Dosyanın tam adını veya uzantısını hatırlayamıyor olsanız bile artık Dosya Gezgini ve Windows Arama içinde kolayca bulabileceksiniz.

Bunun için bulmak istediğiniz görsele ilişkin anahtar kelimeleri arama bölümüne yazmanız yeterli olacak. Windows 11’in yapay zekâsı dosyalarınızı gösterecek. Dosya adı rakamlardan oluşuyor olsa bile bu özellik çalışacak. Microsoft, geliştirilmiş arama özelliğini öncelikle Dosya Gezgini’ne ekleyecek.

Recall uygulaması: Diyelim ki yakın zamanda bilgisayarınızda yaptığınız bir şeyi bulmak istiyorsunuz. Arama çubuğuna “bana gönderilen kırmızı arabanın fotoğrafı” veya “bana önerilen Kore restoranı” gibi bir şey

giriyorsunuz ve yanıtlar, istenen ögeye baktığınız anda çekilen ekranın küçük bir görüntüsüyle birlikte uygulamalara, web sitelerine veya belgelere bağlantılar şeklinde geliyor!

Recall şu an ki sürümde de var lakin güvenlik ihlali sebebiyle çok tercih edilmiyor.

Güncellenecek olan haliyle Uygulamaları hariç tutacak şekilde yapılandırabileceksiniz ve kaydedilen tüm veriler PC’nizde kalacak.

Ayrıca Recall isteğe bağlı bir özellik olarak gelecek. Windows 11 kurulumu yaparken Recall özelliğini kullanmamayı seçebileceksiniz. Microsoft, verileri şifreleyen ve koruyan yeni güvenlik mekanizmaları da getirdiğini söylüyor.

 

Pc işlemcilerde yenilik: Intel Core 7 150U Series 1 ve Intel Core 5 120U Series 1 modelleri  dizüstü bilgisayar için optimize edilmiştir ve %  15 daha yüksek performans, %20 daha az güç tüketimi sunar.

İşlemciler, 5 GHz'e kadar ulaşabilen turbo frekans kapasiteleriyle hızlı ve etkili bir işlem gücü sağlar. Bu da hem daha uzun pil ömrü hem de verimli bir çalışma ortamı demektir.

özellikle yaratıcı uygulamalarda 67 birim kadar performans sağlayarak yapay zeka odaklı işlemleri hızlandırıyor.

GDDR7 Bellek ve Geniş Veri Yolu

NVIDIA’nın yeni nesil ekran kartı, GDDR7 bellek teknolojisini kullanacak. Bu teknoloji, yüksek çözünürlüklü oyunlarda daha hızlı veri akışı ve geniş bant kapasitesi sağlayarak performansı artıracak.

Ayrıca, 384-bit ve 512-bit veri yolu seçenekleri, farklı performans seviyeleri sunacak.

Profesyonel grafik tasarımcıları ve video editörleri, yeni nesil ekran kartının hızlandırılmış render süreçleri sayesinde projelerini daha hızlı tamamlayabilecekler.

Gelişmiş görüntü işleme yetenekleri, projelerin daha verimli tamamlanmasını sağlayacak. Bu durum, yaratıcılığın önündeki teknik engelleri kaldırarak daha özgür bir çalışma ortamı sunacak.

 

Anakartlarda son durum: Bilgisayarı beyni anakarttır.

Mini-ITX ve Micro-ATX anakartların tasarımı ve özellikleri son zamanlarda büyük ölçüde iyileştirildi.

Mini-ITX kartları boyut olarak küçük olsa da, NVMe SSD'leri barındırabilen ve 2 MB/sn'ye kadar depolama hızları sağlayan  yuvalarla donatılmıştır.

Ek olarak, bu kartlar dahili Wi-Fi 6 yetenekleriyle birlikte gelir ve 9.6 Gbps'ye kadar veri aktarım hızlarına olanak tanır. Azaltılmış gecikme süresi, onları oyun ve profesyonel kullanım gibi zorlu görevler için mükemmel hale getirir.

Son teknoloji VRM'lere sahip son teknoloji güç kaynağı sistemleri, zorlu görevler sırasında performansı korurken 125 watt'a kadar TDP derecelerine sahip CPU'ları işleyebilir hale getirildi.