Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, "Türk milletini, devletin askerini ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama", "terör örgütü propagandası yapmak", "suçu ve suçluyu övmek" ve "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlarından HDP'li yedi milletvekili hakkında fezleke hazırlandı.
7 AYRI FEZLEKE HAZIRLANDI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan fezlekelerde, Ziya Pir, Leyla Birlik, Nadir Yıldırım, Feleknas Uca, Ahmet Yıldırım, Ertuğrul Kürkçü ve Alican Önlü'nün, güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmalarda öldürülen teröristlerin taziyelerine katılmaları, yaptıkları konuşmalarda Abdullah Öcalan'ı övmeleri ve terör örgütü propagandası yapmaları işledikleri suçlar arasında gösterildi.
BİRLİK, YILDIRIM, UCA
Milletvekillerinden Leyla Birlik, Ahmet Yıldırım, Fekenas Uca ve Nadir Yıldırım hakkındaki fezlekelerde, 13 Kasım 2017'de Şırnak Bestler-Dereler bölgesinde gerçekleştirilen İHA destekli hava operasyonunda İçişleri Bakanlığının "Aranan Teröristler" listesinde kırmızı kategoride bulunan "Delal Amed" kod adlı Hülya Eroğlu'nun taziyesine katıldıklarına dikkat çekildi.
Uca hakkında hazırlanan fezlekenin bir diğer gerekçesi, bir röportajında terör örgütü PKK elebaşı Öcalan'ı övücü beyanlarda bulunarak suçu ve suçluyu övmesi oldu.
KÜRKÇÜ HAKKINDA
HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü hakkında hazırlanan fezlekede, Kürkçü'nün 26 Ekim 2017'de partisinin Kocaeli'de düzenlediği halk buluşmalarındaki konuşmasında Öcalan'ı övücü beyanlarda bulunduğu ve Cumhurbaşkanına hakaret ettiği belirtildi.
HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü hakkında, 2017'de Tunceli'de katıldığı sekiz ayrı terörist cenazesi nedeniyle fezleke düzenlendi.
Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir hakkında hazırlanan fezleke de Eylül 2017'de Lice'de yürütülen operasyonlara yönelik yaptığı açıklamalardan kaynaklandı.
PİR HAKKINDAKİ FEZLEKE
Fezlekelerde milletvekillerinin, "Türk milletini, devletin askerini ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama", "terör örgütü propagandası yapmak", "suçu ve suçluyu övmek" ve "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlarını işledikleri kaydedildi.
Anayasa'nın 83. maddesine istinaden milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması talebinde bulunulan fezlekeler, TBMM Başkanlığına sunulmak üzere Adalet Bakanlığına gönderildi.
DEMİRTAŞ HAKKINDAKİ FEZLEKE
Buarada, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan fezlekede, Demirtaş'ın 29 Mayıs 2016'da merkez Kayapınar ilçesindeki Kayapınar Belediyesi Spor Salonu'nda gerçekleştirilen HDP'nin 1. Olağan Kongresi'ne katıldığı bildirildi.
Toplantıda Demirtaş'ın yaptığı konuşmanın terör örgütü PKK/KCK'ya müzahir televizyonlarda canlı yayınlandığı belirtilen fezlekede, söz konusu konuşmada Demirtaş'ın "Türkiye Cumhuriyeti devletini ve hükümetini alenen aşağılama", "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlarını işlediği aktarıldı.
DOKUNULMAZLIK KALDIRILSIN
Demirtaş'ın hala milletvekili olması nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 83. maddesi gereğince yasama dokunulmazlığına sahip bulunduğu kaydedilen fezlekede, belirtilen suçlardan dolayı hakkında soruşturma yürütülebilmesinin TBMM Başkanlığınca dokunulmazlığının kaldırılması şartıyla gerçekleşebileceği vurgulandı.
Anayasa'nın 83. maddesine istinaden Demirtaş'ın dokunulmazlığının kaldırılması talebinde bulunulan fezleke, TBMM Başkanlığına sunulmak üzere Adalet Bakanlığına gönderildi.
Yasama dokunulmazlığının kaldırılması halinde Demirtaş hakkında belirtilen 3 suçla ilgili 2 yıl 6 aydan 11 yıla kadar hapis istemiyle dava açılacak.
HDP'Lİ ÇELİK YENİDEN YARGILANACAK
Öte yandan, HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik'e verilen 6 yıllık hapis cezası, Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi tarafından bozuldu. İstinaf Mahkemesi'nce davanın yeniden görülmesine karar verildi.
HDP'li Çelik, 8 Haziran 2015 tarihinde, Muş Belediye Meydanı'nda yaptığı konuşmada, koruculara yönelik "Bu memleketten defolup gideceksiniz. Bize uzattığınız o keleşi size çevirmesini çok iyi biliriz" demişti. Çelik, 19 Nisan 2017'de 'terör örgütünün propagandası yapmak, örgüt üyeliği ve yardım yataklık' suçlarından gözaltına alınıp, cezaevine konuldu.
HDP'li Çelik hakkında Muş 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Tutuklu bulunduğu Sincan Kapalı Kadın Cezaevi’nden 6 Ekim 2017'de Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden savunmasını yapan Çelik, kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti.
İTİRAZ ÜZERİNE KARAR BOZULDU
Mahkeme heyeti, Burcu Çelik hakkında 'terör örgütü propagandası yapmak' ve 'terör örgütü üyesi olmak' suçlamalarından beraat, 'terör örgütüne üye olmamakla birlikte, bilerek ve isteyerek terör örgütüne yardım ve yataklık etmek' suçundan ise 6 yıl hapis cezası kararı verdi. Heyet, Çelik'in tutukluluğunun devamını kararlaştırdı.
Sanık avukatı ve cumhuriyet savcısının karara itiraz etmesi üzerine dosya, Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 2'nci Ceza Dairesi tarafından incelendi ve karar bozuldu. Kararda, "Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede; sanığın suçunun sübutu, suç vasfının değerlendirilmesi ve diğer hususların takdiri açısından duruşma açılması gerektiği kanısına ulaşıldığından, 5271 sayılı kanunun 280/1-e maddesi uyarınca davanın yeniden görülmesine ve duruşma hazırlığı işlemlerine başlanmasına oy birliğiyle karar verildi" denildi.
YÜKSEKDAĞ ANKARADA YARGILANDI
Eski HDP milletvekili Figen Yüksekdağ'ın, "terör örgütü yöneticiliği", "terör örgütü propagandası", "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" ve "suç işlemeye tahrik" suçlarından yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.
Kaynak: Diyarbakır Söz