Emlakta el insaf çığlığı!

Türkiye’nin emlakta en pahalı şehri Diyarbakır’da arsa alımlarında tekelleşme olduğu iddia edildi. Yüzde 52’lik kira artışına vatandaştan tepki yağarken, emlak piyasasını ise altın belirliyor. Kiracı tepkili, emlakçı ise fiyat istikrarsızlığına veryansın ediyor.

Emlakta el insaf çığlığı!

Yatırım araçlarının başında gelen emlakta istikrarsızlık sürüyor. Önceki gün açıklanan mMart ayı enflasyon verileriyle birlikte, kira artış oranları en fazla yüzde 51,26 olarak tespit edilirken, gözler emlak sektörüne çevrildi. Söz Haber, emlak piyasasının nabzını tuttu.

OĞLAKLI’DAKİ KONUTLAR FİYATLARI ETKİLEDİ

Diyarbakır’da 6 Şubat depremlerinin ardından TOKİ tarafından Oğlaklı bölgesinde yapılan konutların kentteki emlak sektörüne pozitif katkı sağladığı gözlenirken, kentteki emlakçılardan arsa piyasasını elinde tutan bir grubun fiyatları belirlediği serzenişi geldi.

SARI METAL YÜKSELDİKÇE EV FİYATLARI DA YÜKSELİYOR

Tramp’ın işbaşına gelmesinin ardından dünya piyasalarında Ons altındaki yükseliş sebebiyle ev fiyatlarının değerli metallere endekslendiğini kaydeden emlakçılar, belediyelerin yeni imar yerlerini açmasıyla konut fiyatlarının daha da düşeceği görüşünü paylaştı.

Mikrofon uzattığımız emlakçılardan Bekir Elelçi, yaptığı açıklamada, kentte şuanda ortalama bir dairenin kirasının 10 bin lira ile 50 bin lira arasında değiştiğini söyledi.

“EV FİYATLARI ALTINDAKİ YÜKSELİŞLE DOĞRU ORANTILI”

Ev satışlarındaki durgunluğun ise Oğlaklı bölgesinde yapılan konutların hak sahipleri tarafından satışa çıkarılması nedeniyle müteahhitlerin ellerindeki dairelerin kaldığına işaret eden Elelçi, “Enflasyonun belirlenmesi satış oranlarına yansıdı. Şuan da satış anlamında piyasa durağan geçmektedir. Altın ve döviz kurundaki yükselişten dolayı insanlar bir bekleyiş içerisindedir ama kısa zamanda piyasa hareketlenir diye düşünüyorum. Emlakteki yükseliş altına ve dolara bağlı ayrıca güvensiz bir ortam var şuan kimsenin bir öngörüsü de olmadığından bekleyiş devam ediyor. Oğlaklı da inşa edilen konutlar şehrin tamamının ihtiyacını karşılayacak adette konut bulunmaktadır bu sebepten dolayı talep ağırlıklı olarak Oğlaklı semtinde, şehir içindeyse fiyatların yüksek olmasından ve altın fiyatlarının belirsiz olmasından dolayı bir durağanlık var. Sadece fiyatların uygun olmasından dolayı oğlaklı tercih ediliyor. Şehir merkezinde kiralar 10 bin lira ile 50 bin lira arasında değişmektedir. Havuzlu olan sitelerin peyzajı olan sitelerde ve personel sayısı da göz önünde bulundurularak yüksek olabilir. Yani altında meydana gelen yükselişle doğru orantılı olacak şekilde konut fiyatları da yükseliş göstermektedir” dedi.

Muzaffer Dengiz isimli emlakçı ise kentteki arsaları ucuzdan alıp ellerinde toplayan ve fiyatları yükselten bir grubun olduğunu iddia ederek, konut piyasasının bundan negatif bir şekilde etkilendiğini belirtti.

Belediyenin yeni imar yerlerini açması gerektiğini ifade eden Dengiz, şöyle konuştu:

“DİYARBAKIR’DA BİR GRUP ARASA FİYATLARINI BELİRLİYOR”

“Emlak sektörü aldı başını gidiyor kimse daire alamıyor ve eskisi gibi Emlak’ta ticaret de yapılmıyor. Diyarbakır da gruplaşma var birkaç tane grup piyasayı ele almış. Bir ihale olduğu zaman bu grupların dışında kimse ihaleye giremiyor, ihaleye de girildiğinde 10 milyonluk arsayı 25-30 milyona çıkarıyorlar aldıktan sonra müteahhide veriyorlar arsa payından bir daire veriyor yani Diyarbakır piyasası vahim. Yani artışın sebepleri özellikle gruplaşmadan kaynaklanıyor. Ama şuan kiralarda biraz durgunluk var o da Oğlaklı’daki TOKİ’den dolaylı ama satıştaki yükseliş devam ediyor eski dairelere talep daha fazla. Evet, sürekli inşaatlar yapılıyor ama yetmiyor kentin ihtiyacı var daireye bir diğer husus da belediyeler fazla imar açarsa daire fiyatlarında belki bir durgunluk olur. Talep olduğu sürece daire fiyatları hep yükselişte olacak.”

“TÜRKİYE’NİN EN PAHALLI EMLAĞI DİYARBAKIR’DA”

Emlakçı Tekin İşitmez ise, döviz ve altındaki hareketliliğin konut yatırımını etkilediğini aktararak, “Emlak’ta Diyarbakır Türkiye’nin en pahallı illerinden biridir sebebi de bazı gruplar var tekelleşme yapıyorlar bu sebeple de vatandaş mağdur oluyor. Hem arsalar hem de daireler oldukça pahallı. Tabi faiz oranlarının da dövizin de etkisi var ama daha çok gruplaşmaların etkisi yüksek. Bir yatırım aracı olarak dairelerin çok doğru yatırım kararı olduğunu düşünmüyorum bence arsa daha doğru bir yatırım olur. Yatırım olarak arsaya talep zaten daireden daha fazla var Urfa yolunda bir hareketlilik var” şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz