Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli doktor Şahin Işık’ın hasta yakını tarafından şiddete maruz kalması protesto edildi.
Batman Tabip Odası (BTO), Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli doktor Şahin Işık’ın 5 Kasım’da bir hasta yakını tarafından şiddete uğramasını protesto etti. Hastane önünde yapılan açıklamaya, sağlık emekçileri katılırken, “Hekime ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddete hayır” pankartı açıldı. Burada konuşan BTO Başkanı doktor Sertaç Adıgüzel, sağlıkta şiddet olaylarına her gün bir yenisinin eklendiğini belirterek, “Sağlıkta şiddet olaylarında azalma beklerken hiçbir değişiklik olmadığını 5 Kasım Cumartesi günü BEAH’ de çalışan meslektaşımız Dr. Şahin Işık’ın yatırarak tedavi ettiği, şifa olmaya çalıştığı hastasının yakını tarafından uğradığı fiziksel şiddet ile yaşamış olduk. Ameliyat edilen meslektaşımıza, tüm meslektaşlarımız adına geçmiş olsun diyor ve yapılan bu fiziki şiddeti kınıyoruz” dedi.
'BIÇAK KEMİĞE DAYANDI'
Bıçağın kemiğe dayandığını dile getiren Adıgüzel, “’Şiddete sıfır tolerans’ diyen bir mesleğin temsilcileri olarak şiddete karşı mücadelemizi tavizsiz sürdüreceğimizin bilinmesini istiyoruz. Bu koşullar altında tüm sağlık çalışanları gibi biz hekimler de güvende değiliz. Bu güvensiz ortam hem bizlere hem de hastalarımıza zarar vermektedir. 7/24 halkın sağlığı için ayakta olan, insanüstü çalışan bir meslek grubuyuz. Hiçbir hekim robot veya makine değil. Hiçbir hekim çelikten yapılmamıştır. Sizler gibi etten kemikten yapılmış, duyguları olan, yeri geldiğinde yorulan, aşırı stres altında gerilebilen insanlarız. Sistemin tıkandığı bir noktada bütün yük hekimlerle beraber tüm sağlık çalışanları üzerine adeta yığılmışken ve tüm bu ağır iş yüküne rağmen toplum sağlığını korumak adına insanüstü bir gayretle çalışmamıza rağmen artık ölümle tehdit edilmeyi, fiziki ve sözlü saldırıya uğramayı kabul etmiyoruz” diye belirtti.
ACİL ÇÖZÜM ÇAĞRISI
Yetkililere seslenen Adıgüzel, şunları söyledi: “Buradan yetkililere sesleniyoruz. Sağlıkta şiddet üreten aşırı iş yüküne, 5 dakikada muayene garabetine, mesai dışı çalışma biçimine, angarya işlere son verilmesini ve tıkanma noktasındaki kamu sağlık sektörüne acilen bir çözüm bulunmasını talep ediyoruz. Geçici çözümler ve oyalamaların çözüm değil çözümsüzlüğü derinleştirdiği artık görülmelidir. Siyasi iktidarın ve yerel idarecilerin bu şiddet ve tehdide karşı vakit kaybetmeksizin kalıcı çözüm bulunması adına sağlık meslek emek örgütlerinin ısrarlı taleplerine daha fazla duyarsız kalmamaları çağrımızı da bir kez daha yineliyoruz. Buradan halkımıza da çağrımız; emin olun tüm sağlık çalışanları gibi biz hekimler de sizlerin sağlığı için sizlerin hasta olmamanız için, hastalandığınızda sizi en iyi şekilde tedavi etmek için uğraşıyoruz. Sağlıkta şiddetin son bulması başta olmak üzere mücadelesini sürdürdüğümüz tüm taleplerimizin sizlerin de daha insani koşullarda nitelikli, ayırımsız sağlık hizmeti almanızın da mücadelesi olduğunu bilmenizi istiyoruz.”
Kaynak: Diyarbakır Söz