Toplu hedefleri ve çabalarını birleştiren Ecommerce Foundation ulusal veya bireysel temelde gerçekleştirilmesi mümkün olmayan e-ticaret raporları, e-ticaret kriterleri, araştırmalar ve çalışmalar yayınlıyor.
Türkiye’de 2007 yılında e-ticaret sektöründeki öncü firmalar tarafından, sektörün büyümesini sağlamak için gerekli hukuki düzenlemelerin sağlanması, firmaların ve hedef kitlenin sektör ile ilgili eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi amacı ile kurulan Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği’nin (ETİD) Ecommerce Foundation’a dahil olurken, ETİD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, Danışmanlar Kurulu üyeliğine getirildi.
Avrupa’da e-ticaret’te büyüyen birinci ülke: Türkiye
TÜBİSAD’ın Türkiye 2015 e-Ticaret Raporu’nu değerlendiren Hakan Orhun, Avrupa’nın e-ticaret hacmine ve gelişimine dair bazı rakamlar paylaştı. Hakan Orhun’un açıklamalarına göre, Avrupa’nın toplam e-ticaret pazarı 455,3 milyar Euro’dan oluşuyor. Geçen yıla göre yüzde 13,3 büyüme kaydeden bu coğrafyada, 750 bin işyeri, toplam 4,2 milyar kutu gönderimi gerçekleştirdi. Avrupa’nın e-ticaret hacminin yüzde 34,5’ini İngiltere tek başına sağlıyor. Türkiye ise bu hacmin yaklaşık yüzde 2’lik bir kısmından sorumlu. Ancak ülkelerin münferit büyüme oranlarına bakıldığında, Türkiye ve Ukrayna Avrupa’da birinciliği paylaşıyorlar.
Avrupa ve Türkiye rakamlarını karşılaştıran Hakan Orhun, "Hala iyi büyüyoruz, ancak hala gidecek yolumuz ve büyük potansiyelimiz var. Sektör kırılımlarına baktığımızda en yüksek büyüme hızının, çok kanallı perakendecilerden geldiği görülüyor.
Rapora giren şirket sayısının bu yıl 272’den 385’e çıkmasına rağmen, bu kırılımın ivmesi geçen seneye göre azalmış durumda. Kısacası perakendeciler sitelerini yayına geçirmişler ancak henüz tam online odaklanmadan söz etmek mümkün değil.
Gelecek e-ticarette; dolayısıyla tüm perakendecileri ben e-ticarete daha fazla odaklanmaya çağırıyorum. En büyük büyüme hızı bu sene pazaryeri sitelerinden geldi. Bu da e-ticaret ekosistemi için önemli. Çünkü küçük şirketler ilk e-ticaret deneyimlerini bu kanallarda yaptıktan sonra kendi siteleri üzerinden satışa başlıyorlar. Demek ki, kendi web sitesinden satış yapan firma sayımız artacak. Avrupa’da 750 bin şirketten söz ederken Türkiye’de bu sayı olması gerekenin çok altında dolayısıyla sektörümüz hala girişimcilere ve yatırımcılara aç bir sektör" dedi.
Kaynak: AJANSLAR