Diyarbakır’da 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ağır hasar alıp yıkımı tamamlanan arsaların yerinde yeller eserken, Söz Haber ekibi olarak, vatandaşa bu alanların nasıl değerlendirilmesi gerektiğini sorduk. Bazı vatandaşlar yerinde dönüşüme destek verirken, kimi vatandaşlar ise Türkiye’nin bir deprem ülkesi olması gerçeği karşısında bu arsaların toplanma merkezleri olarak kullanılması gerektiği görüşünde.
İstanbul’daki önceki günkü deprem, kentsel dönüşümü yeniden gündeme getirdi. Depreme hazırlık çerçevesinde büyük önem arz eden kentsel dönüşüm meselesi Diyarbakır’ı da yakından ilgilendiriyor. Kentte yıkımı tamamlanan arsalar görüntü kirliliğine neden olurken, vatandaşlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve belediyelerce bu konuda çalışma yapılması istedi.
İşte vatandaşın görüşleri:
“YEŞİL ALAN OLARAK DEĞERLENDİRİLEBİLİR”
Berat Özman
Depremlerin ardından hasar alan binaların yıkımı sürüyor. Yıkılan binaların yerine yenilerinin yapılması yerine yeşil alan olarak değerlendirilebilir. Ya da iş merkezi olabilir. Çünkü bina yapmaya müsait alanlar değil buralar. Halen yıkılmayı bekleyen binalarda var. Mesela bizim yapışık bina yıkılması gerekiyor. Mahkeme kararı olmasına rağmen halen yıkım yapılmadı. Binada uyuşturucu ve kötü madde kullananlar tarafından kullanılıyor ne yazık ki. Geçenlerde de biri bu binaya çıkıp intiha girişiminde bulundu. En ufak bir sarsıntıda bu bina yıkılırsa Altan geçenlere zarar verebilir. Yetkililerin bu binayı vakit geçirmeden yıkması gerekiyor.
“YIKIMI YAPILMAYAN BİNALARIN ÇOĞU UYUŞTURUCU YUVASI OLUYOR”
Abdulgani Fadıl
Tehlike arz eden binaların yıkılmasını istiyoruz. Ayrıca yıkım yapılan yerlerde molozlar tam kaldırılmadığı için çevre kirliliği oluşuyor. Vatandaşlarda bu boş arazilere ne yazık ki çöplerini döküyor. Yine yıkımı yapılmayan binaların çoğu uyuşturucu yuvası oluyor. Kimliği belirsiz kişiler buralarda suç işliyor. Kötü niyetli inanlar için bulara fırsat yeri tabiri caizse. Gördüğünüz gibi karşımızdaki bina halen yıkılmadı ve tehlike arz ediyor. Gelip geçerken korkuyoruz. Buranın bir an evvel yıkılması gerekir.
“MOLOZLAR ÇEVRE KİRLİĞİNE NEDEN OLUYOR”
Ramazan Çelik
Binaların yıkım işini alan müteahhit firmalar işini düzgün yapmıyor. Yakımdan arta kalan molozlar çevre kirliğine neden oluyor. Çocuklar buralarda pislik içinde oyun oynuyorlar. Yine yıkımı gereken binalar halen yıkılmadı. Yıkım işlerinin bitirilmesi lazım. Yıkılan binaların yerine çevre ve şehircilik bakanlığınca uygun yerlere bina yapılabilir ya da belediyeler tarafından buralar park yapılabilir.
“YENİ YAPILACAK BİNALARIN YEŞİL ALAN DÜŞÜNÜLEREK YAPSALAR DAHA GÜZEL OLUR”
Ahmet Dayan
Yıkılan binaların yerine mülk sahiplerinin müteahhitle anlaşarak son model binalar yapıyorlar. Bu binalar hem depreme dayanıklı hem de son sistem teknolojik yapılardır. Daha sağlıklı ve daha güvenli yapılardır diye düşünüyorum. Bizde vatandaşlar olarak bu durumdan mutlu oluyoruz. Binaların Bağlar ilçesindeki gibi iç içe olmaması lazım. Yeni yapılacak binaların yeşil alan düşünülerek yapsalar daha güzel olur. Geçen gün İstanbul’da deprem oldu. Bütün vatandaşlar olarak hepimiz tedirgin olduk.
ESKİ POLİS OKULU BİR TOPLANMA ALANI OLMALI
Ömer Kızıl
Sanayinin en yoğun olduğu yerlerdir. Orada 6 Şubat depremi gibi bir deprem olsaydı Allah korusun o zaman ülkenin beka sorunundan bile bahsederdik. Ekonomik olarak büyük bir yıkımdan söz ederdik. Allah korudu. Hafif atlattık. Deprem Türkiye’nin bir gerçeği. Diyarbakır’da da her an yine büyük depremler olabilir. O yüzden 6 Şubat depremlerinin ardından ağır hasar alıp yıkılan binalar için iyi plan yapılmalı. Buralardaki yıkılmış binaların yerini de fırsata çevirmek lazım. En azından bir toplanma alanı olarak buralar değerlendirilebilir. Eski polis okulu arazisinin de Bağlar ilçesi için bir toplanma alanı, park veya bahçe yapsalar iyi olur.
“POLİS OKULU ARAZİSİ BAĞLAR İLÇESİ İÇİN HASTANE OLSUN”
Mehmet Özman
Bağlar ilçesi ne yazık ki çarpık kentleşmenin bir örneğidir. Geçmişteki bilinçsiz yapılaşmalar nedeniyle tabi ki. Bildiğim kadarıyla kentsel dönüşüm yapılması için geçmişte karar alındı ancak yapılmadı. Siyasetçilerimizin bu konuya eğilmesi gerekiyor. Kentsel dönüşüm olursa bütün herkes buna destek verir. Bizler vatandaşlar olarak balık hafızalıyız. Halk olarak bilinçlenmemiz gerekiyor. A’dan Z’ye bütün partilere vatandaşlar olarak seçim zamanı ders verirsek, onlarda bize hizmet yapmak zorunda kalır. Hemen yanımızdaki eski polis okulu yıkıldı ve öylece kaldı. Oranın bağlar ilçesinin yükünü alacak şekilde bir hastane yapılmasını isteriz. Böylece insanlar araştırma hastanesinde randevu bulamadıkları için mağdur olmazlar.
Kaynak: Diyarbakır Söz