İlk bilgisayar virüsü 1982 yılında disketlerden bilgisayara bulaşmaya başladı. Bu vesileyle bilgisayarcılar artık yararlı programların yanında virüs gibi bilgisayar ve verilere zarar verebilecek uygulamalar da olacağını keşfetmeye başladı. Tabi bilgisayar donanımları, yazılımları geliştikçe bunlara karşın virüsler de gelişmeye başladı.
Donanımsal olarak zarar veren ilk virüs herkesin bildiği meşhur çernobil virüsü. 1998 yılında çıkan bu virüs Windows 95 ve 98 kullanan bilgisayarların BIOS’larını bozarak bilgisayarı çalışmaz hale getiriyordu. Kullanıcılar bu durumdan sonra artık virüsleri oldukça ciddiye almaya başladılar.
Daha sonraları virüsler günden güne evrilmeye başladı. Kötü niyetli programcılar, patronlarından intikam almak isteyenler, tabiri yerindeyse psikopatlar, ya sistemlere zarar vermek ya kendilerini kanıtlamak ya da veri çalarak para kazanmak için TROJAN dediğimiz bi çeşit virüs de sayılabilecek programları internet yoluyla yaymaya başladılar.
İşte tam da bundan sonra siber güvenlik devreye girdi ve firmalar ardı ardına internet güvenlik duvarı denilen donanımsal ve yazılımlar ürünler çıkarmaya başladı. Bunların öncülerinden ve aynı zamanda Türkiye’de en çok tercih edilen marka SONICWALL.
Sonicwall güvenlik duvarının Diyarbakır ve çevre illerinde satış ve desteğini veren Max Bilgisayar yetkilileri 2020 yılında kobilerin ekonomilerine geçmiş yıllara nazaran çok daha fazla zarar veren siber saldırılara karşı işletmeleri uyardı.
“Eskiden siber saldırılarda kullanıcıların verileri şifrelenir ve fidye istenirdi. Ancak son dönemde aldığımız bilgilere göre saldırganlar kurbanın verilerini hem şifreliyor hem de kopyalarını kendilerine alarak şantaj yapıyorlar.” Açıklamasını yapan Max Bilgisayar, özellikle ticari program ve internet kullanan işletmelerin muhakkak orijinal program, antivirüs ve güvenlik duvarı kullanmaları gerektiğinin altını çizdi.
SonicWall firmasının bu yıl çıkardığı rapora göre birçok işletme bu saldırılar sonucu müşteri kaybı yaşadı. Gectigimiz yilin 3 ceyreginde 5123 Ryuk tipi Fidye Isteme saldirici gerceklesmisken, bu yilin 3. Ceyreginde bu rakam 67.3 milyona ulasti. Çünkü böyle bir saldırının duyulması işletmenin güvenilirliğini de zedeliyor. Daha geçtiğimiz ayda Türkiye’nin en büyük bilişim firmalarından birinin sistemlerine sızıldı ve binlerce kişinin verileri çalındı.
Bu pandemi döneminde işletmelere her türlü desteği sağladıklarını vurgulayan Max Bilgisayar, özellikle siber güvenlik alanında ne yapılması anlamında KOBİ’lere her türlü yardımı yaptıklarını ve 31 Aralık 2020 tarihine kadar dileyen şirketler için ücretsiz siber güvenlik raporu hazırlayabileceklerini belirtti.
Konuyla ilgili olarak www.maxbilgisayar.com adresinden ve 412 228 64 42 numaralı telefondan bilgi alınabilir.
Kaynak: Diyarbakır Söz