Op. Dr. Fırat Demirtaşoğlu, burun kanamasının 10 dakika içerisinde durmaması halinde mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini söyledi. Demirtaşoğlu, burun kanamalarında tansiyon kontrolünün de yapılması uyarısında bulundu.
Yaz aylarında aşırı sıcaklar nedeniyle burun kanamalarında artış görülürken, Kulak Burun Boğaz Cerrahi Tıp Merkezi doktorların Op. Dr. Fırat Demirtaşoğlu burun kanamaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
BURUN KANAMALARI
Burun kanaması yaşayan kişinin önce tansiyonunun ölçülmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Demirtaşoğlu, "Eğer burnu kanayan kişide yüksek tansiyona rastlanmazsa burun kanatlarına hafifçe baskı yapılarak baş öne eğilmelidir. Mümkünse burnun üzerine bir buz konmalıdır. Kanama 5-10 dakika durmazsa bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Burun kanaması, burnun girişinde damarların yırtılması sebebiyle ya da burnun içerisini kaşıma, kabukları temizleme alışkanlığı nedeniyle oluşabilir" diye konuştu.
GENİŞLEMEYE NEDEN
Alerji, sinüzit gibi rahatsızlıkların, burun eğriliklerinin ve burun etlerinin normalden büyük olmasının burun kanamalarını tetikleyeceğini vurgulayan Op. Dr. Fırat Demirtaşoğlu, "Bu rahatsızlıklar da burun kanamalarını artırabilir. Sıcak hava burnun küçük damarlarında genişlemeye sebep olduğu için yaz aylarında kanama daha fazla olur" dedi.
Kaynak: Diyarbakır Söz