İsrail ve Türkiye arasındaki husumet son mu bulacak? İsrail ve Türkiye arasındaki buzlar anlaşma sağlanarak eriyecek mi? İsrail basınından yayılan bir habere göre; dün İsveç'te toplanan Türk ve İsrail temsilcileri, aralarındaki diplomatik uzlaşmayı onayladı gibi. Tekrardan konuşulan görüşme de 5 ana kural koyulduğu ve uzlaşmaya varıldığı açıklandı
İsrail gazetesi Haaretz'e konuşan İsrailli yetkiliye göre, Başbakan Netanyahu'nun Türkiye danışmanları, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile İsviçre'de taslak anlaşmaya imza attı. 5 ana madde var...
İlki yakınlaşma adımlarının önünü tıkayan en önemli faktör, Mavi Marmara tazminatıyla ilgili. 9 Türkün yaşamını yitirdiği 2010 yılındaki baskınla ilgili olarak İsrail Türkiye'ye 20 milyon dolar ödeyecek. Bu para kurbanların ailelerine verilmesi için özel bir fona devrediliyor.
Anlaşmaya göre İsrail Mavi Marmara saldırındaki mağdur ve kurbanlar için bir tazminat fonu bulacak. Bu fon 20 milyon dolar olacak ve buna karşılık İsrail'e açılan bütün davalar TBMM'den bir yasa geçirilerek iptal olacak. Hem İsrailli yetkililer hem de İsrailli askerler sorumluluktan kurtulacak.
Büyükelçiler başkentlere geri dönecek.
Hamas'ın üst düzey askeri yetkilisi Saleh al-Arouri'nin Türkiye'ye girişi yasaklanacak. Bunun yanısıra Hamas'ın Türkiye'deki operasyonları sınırlanacak.
Ayrıca final olarak bu anlaşma resmen imzalandığında Türkiye ve İsrail doğal gaz alanlarında işbirliği arayacak. Türkiye'nin İsrail'in deniz rezervlerinden gaz alması ve Türkiye'den geçecek bir gaz boru hatının yapılması ve böylece gazın Avrupa'ya taşınması konuları görüşülecek.
Gazze Ablukasından Haber Yok
Bu haberlere göre Türkiye'nin diğer şartı olan Gazze üzerindeki ablukanın Türkiye'nin istediği gibi kalkması gibi bir gelişme yok. Türkiye ile İsrail, 2010 yılındaki Mavi Marmara olayından beri ilişkileri buzluğa almıştı. Buna rağmen her iki ülke arasındaki ticaretin artış gördüğü biliniyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen günlerdeki Türkmenistan ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilere Türkiye ile İsrail ilişkilerinin normale dönmesi bütün bölge için yararlı olur demeci vermiş, bunun büyük ölçüde Türkiye'nin İsrail ile ilişkileri normale döndürmeye hazır olduğu mesajı taşıdığı kabul edilmişti.
İkinci olarak Türkiye ve İsrail ilişkileri normalleşecek, geri çekilen büyükelçiler yeniden gönderilecek.
Üçüncü maddeyle Türkiye baskını gerçekleştiren İsrail askerlerine açtığı davalardan vazgeçecek. Karar, TBMM'den kanun olarak geçirilecek.
Dördüncü madde ise Hamas ile ilgili. Hamas'ın askeri kanadının önemli isimlerinden, İsrail'in askerlerinin kaçırılıp öldürülmesiyle ilgili suçladığı Salih El Aruri Türkiye'den sınır dışı edilecek. Hamas'ın Türkiye'deki aktiviteleri sınırlandırılacak.
Beşinci ve son madde ise doğalgaza ilişkin.
İki ülke, nihai anlaşmaya vardıktan sonra doğalgaz alanında işbirliği imkanlarını inceleyecek. Türkiye'nin İsrail'den doğalgaz satın alması, İsrail doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşması bu imkanlardan bazıları.
Haaretz'e konuşan İsrail yetkilisi anlaşmayla ilgili detayların kaldığını ancak krizin çözülme yolunda olduğunu söyledi
Kaynak: Diyarbakır Söz