Sütaş, Doğu-Güneydoğu Anadolu Sütçülük Projesi Bingöl Entegre Tesisleri alanının genişletilmesi amacıyla Bingöl Merkez Kumgeçit köyünde bulunan 157 dönümlük mera alanının tahsisi için Milli Emlak Müdürlüğü'ne başvuruda bulundu.
Konunun, Bingöl İl Özel İdaresi'ne intikal etmesi üzerine İl Genel Meclisi İmar Komisyonu üyeleri, köye giderek incelemelerde bulundu.
'ARTIK KİME PEŞKEŞ ÇEKİYORSA ÇEKSİN'
İncelemeler sırasında köylülerle İl Genel Meclisi üyeleri arasında gerginlik yaşandı. Köylülerden biri, “Direkt Tayyip Bey’e mesaj gönderin, bizim köyün tapusunu alsın, Sütaş’a teslim etsin. Artık kime peşkeş çekiyorsa çeksin” ifadelerini kullandı.
Bir diğer köylü ise, “Evlerimizin tapusunu da alsınlar, köyü başka bir yere taşısınlar" dedi.
'KÖYDE HAYVANCILIK BİTER'
Köylüler, meralarının Sütaş’a verilmesi durumunda tarım ve hayvancılığın büyük zarar göreceğini vurguladı. Hayvanlarını otlattıkları alanın köy için hayati önem taşıdığını belirten köylüler, köyde hayvancılığın biteceği uyarısında bulundu.
Kumgeçit köyü muhtarı Bedri Kancura, İl Genel Meclisi üyelerinin köyde yaptığı incelemelerle ilgili “Bugün üç meclis üyesi gelip arazimizi Sütaş için tespit etmeye çalıştı. Biz buna izin vermedik, vermeyeceğiz de. Burası 300 yıldır hayvanlarımızı otlattığımız, köyün can damarı olan bir alan. Eğer burası Sütaş’a ya da başka birine verilirse, köyümüzü de alsınlar, nereye isterlerse götürsünler” diye konuştu.
Kancura, bu alanın tarıma elverişli olup olmadığının başkalarının değerlendirmesine bırakılmaması gerektiğini, bu toprakların köylülerin hakkı olduğunu belirtti.
Kumgeçit köyünde yaşayan bir diğer köylü, Sütaş’ın arazilerini almak istediğinden köylülerin habersiz olduğunu söyledi. “Burası bizim can damarımız, 300 yıllık dedelerimizden kalan yerimiz. Başka bir yerimiz yok. Bizi başka yere mi taşıyacaklar? Biz bunu kabul etmiyoruz" dedi.
'KONU YANLIŞ ANLAŞILIYOR'
İl Genel Meclisi’nden ismini vermek istemeyen bir yetkili ise durumun yanlış yorumlandığını belirtti. Yetkili, “Bugünkü olay, meclis komisyonunun tarıma elverişli alanlarla ilgili yaptığı bir çalışmadan ibaret. Mera alanının korunması gereken bir tarım alanı olup olmadığını inceliyorduk. Bu, bir arsanın tahsis edilmesi meselesi değil" ifadelerini kullandı.
DAHA ÖNCE DE KÖYLÜLER TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Türkiye’nin önde gelen süt ürünleri üreticilerinden Sütaş, Karacabey, Aksaray ve Tire’den sonra 4. entegre tesisini Mayıs 2021’de Bingöl’de faaliyete geçirdi. Ancak Bingöl ve çevresindeki köylerde, Sütaş’a tahsis edilen mera alanları daha önce de tepkilere yol açmıştı. Güveçli, Çeltiksuyu, Yeniköy, Çayağzı ve Kılçadır köylerinde de benzer şekilde köylülerin mera arazilerinin Sütaş’a verilmesine karşı çıkmıştı.
Kaynak: Diyarbakır Söz