Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, "Diyarbakır için tanıtım atağı başlatıyoruz!"

Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, “Diyarbakır'ın ciddi bir turizm potansiyeli var. Bu potansiyelin değerlendirilebilmesi için tanıtım çok önemli bir ayak. Kente yönelik bir tanıtım stratejisi ve eylem planı hazırladık. Festivalin turizm ve tanıtım anlamında şehrimize büyük katkılar yapacağına inanıyoruz" dedi.

Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu,

Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, yarın başlayacak olan “Diyarbakır Kültür Yolu Festivali"ne ilişkin konuştu.

İl Valisi Murat Zorluoğlu, bugün start verilecek olan "Diyarbakır Kültür Yolu Festivali"ne ilişkin, "Diyarbakır'ın ciddi bir turizm potansiyeli var. Bu potansiyelin değerlendirilebilmesi için tanıtım çok önemli bir ayak. Kente yönelik bir tanıtım stratejisi ve eylem planı hazırladık. Festivalin turizm ve tanıtım anlamında şehrimize büyük katkılar yapacağına inanıyoruz." dedi.


BASIN BULUŞMASI


İl Valisi Murat Zorluoğlu, göreve atandığı 9 Temmuz tarihinden buyana, kent sorunları üzerine görüş alışverişinde bulunmak üzere dün ikinci kez basın buluşması gerçekleştirdi. Büyükşehir Öğretmenevi'nde gerçekleşen buluşmada Vali Zorluoğlu, özellikle bugün başlayacak olan  Diyarbakır Kültür Yolu Festivali'ne ilişkin, önemli açıklamalarda bulundu.

KÜLTÜR FESTİVALİ

Kültür Yolu festivallerinin düzenlendiği şehre ayrı bir heyecan kattığını, kentin tanıtımına önemli katkı sunduğuna işaret eden Zorluoğlu, festivallerin vatandaşların eğlenmesine ve dinlenmesine de olanak sunduğunu söyledi.
Zorluoğlu, Diyarbakır'da gerçekleştirilecek festivalde de 300'ün üzerinde etkinlik yapılacağını ifade ederek, açık ve kapalı alanlarda çok sayıda konser, tiyatro oyunları, söyleşiler, sinema gösterimleri ve çocuklar için etkinlikler düzenleneceğini kaydetti.


9 GÜN BOYUNCA ŞENLİK


"Festival kapsamında 9 gün boyunca şehir adeta sanatla yatıp sanatla kalkacak. Bu Diyarbakır için büyük bir kazanımdır." diyen Zorluoğlu, bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.


Zorluoğlu, bu tür organizasyonları Kültür ve Turizm Bakanlığının birçok şehirde gerçekleştirdiğini belirterek, şunları söyledi:

DESTEĞİNİZİ İSTİYORUZ


"Şehrin bu organizasyondan ne kadar faydalanacağı biraz şehre kalmış. Ne kadar sahiplenirseniz, ilgi gösterirseniz, yerel ve ulusal basında yer alacak şekilde haberleştirirseniz şehre o kadar faydası olur. Diyarbakır'ın ciddi bir turizm potansiyeli var. Bu potansiyelin değerlendirilebilmesi için tanıtım çok önemli bir ayak. Kente yönelik bir tanıtım stratejisi ve eylem planı hazırladık. Festivalin turizm ve tanıtım anlamında şehrimize büyük katkılar yapacağına inanıyoruz."


BURASI KADİM BİR ŞEHİR


Diyarbakır'ın eşsiz güzelliğini ve tarihi değerlerini tüm dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını ifade eden Zorluoğlu, "Diyarbakır belki 15-20 yıl sonra turizmden çok büyük gelir elde eden bir şehir haline gelecek." ifadesini kullandı.
Zorluoğlu, Diyarbakır'ın önümüzdeki dönemde tarım, tarıma dayalı sanayi ve turizm alanında çok öne çıkacağına inandığını vurgulayarak, Diyarbakır'ın temel gelişim ekseninin bu alanlar olacağını belirtti.

4 BÖLGE UNESCO ADAYI


UNESCO Dünya Kültürü Mirası Listesi'nde yer alan Diyarbakır Surları'nın etrafında kentsel dönüşüm çalışmalarına ağırlık verdiklerini anlatan Zorluoğlu, Ergani ilçesindeki Çayönü, Eğil ilçesindeki Eğil Kalesi ve Çınar ilçesindeki Zerzevan Kalesi'nde arkeolojik kazıların devam ettiğini, Zerzevan Kalesi'nin birkaç yıl içerisinde UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'ne dahil edilmesi için de çaba gösterdiklerini söyledi.


ÇAYÖNÜ HÖYÜĞÜ’NÜN ÖNEMİ


Çayönü Höyüğü'nün çok önemli bir kazı merkezi olduğuna dikkati çeken Zorluoğlu, şunları kaydetti:
"Orası insanlık için çok önemli bir yer. 12 bin 500 yıl önce yerleşik hayata geçilen, tarıma başlanılan bir yer. Böyle bir yere sahip olmak Diyarbakır için çok kıymetli. Orada 12 ay kazının süratle devam etmesi, ihtiyaç duyulan ziyaret evi gibi bölümlerin yapılması hususunda gayret gösteriyoruz. Valiliğimizin maddi imkanlarını da daha çok bu işlere harcıyoruz, harcayacağız. Çayönü çok ilgi çekecek. Tanıtımı ile birlikte Göbeklitepe kadar eski olan bu yaşam merkezinin Türkiye'de çok daha tanınır hale gelmesini sağlayacağız."
 
SURLARIN BAKIMI VE BURÇLAR

Zorluoğlu, "Diyarbakır Surları'nın bazı burçlarına ziyaretçilerin düşme riskine karşı takılan korkulukların estetik olmadığı yönünde eleştirileri nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu şöyle yanıtladı:
"Surları çok kıymetli buluyorum ama şu anki kullanılış biçimiyle bu surların kıymetini verdiğimizi düşünmüyorum. Her tarafından herkesin istediği zaman çıktığı sur gibi bir uygulamayı hiçbir yerde görmedim. Bunu Kültür ve Turizm Bakanımıza da söyledim. Bununla ilgili bir çalışma yapacağız. Surların her tarafına herkesin her zaman çıkabilmesi birçok bakımdan sıkıntılı. En başta çıkan insanlar için bir güvenlik riski oluşturuyor. Ayrıca kontrolsüz olması hasebiyle surlara çok ciddi zararlar verilebiliyor. Orada başka bir uygulamaya geçeceğiz. Belli bölgelerine insanların kontrollü şekilde çıkıp seyir yapmasını sağlayacak bir yöne doğru gideceğiz."

KİRALANAN BURÇLAR


Surlardaki bazı burçların kiralandığını, insanların artık oraları kullanmaya başlayacağını dile getiren Zorluoğlu, Bilim Kurulunun onayı ile güvenlik amacıyla korkuluk takılmaya başlandığını belirtti.
Zorluoğlu, "Elbette eleştirilebilir, estetik meselesinde herkesin farklı bir bakışı olabilir. Neticede fonksiyon anlamında doğru bir iş ve yapılması gerekiyordu, yapılıyor. Estetik anlamında eleştirileri saygıyla karşılıyoruz." dedi.

İÇME SUYU HATTI 


Yerel yönetimlerle yürütülen çalışmalara ilişkin soru üzerine Zorluoğlu, pozitif bir gündemle çalıştıklarını, Diyarbakır'ı pozitif bir gündemle Türkiye'nin gündemine taşımak istediklerini dile getirdi.
Çatışmadan değil uzlaşmadan, iş birliğinden yana olduklarını vurgulayan Zorluoğlu, yaz aylarında kent merkezinde zaman zaman su sorunlarının yaşandığını, kesintiler olduğunu, zaman zaman suyun yetmediğini zaman zaman da işletme kaynaklı sorunlar olduğunun ifade edildiğini belirtti.
İlerleyen yıllarda su konusunda ilave su temininin zorunlu olacağını dile getiren Zorluoğlu, şunları kaydetti:

DSİ’NİN YÜRÜTTÜĞÜ ÇALIŞMALAR


"DSİ Genel Müdürlüğümüz ve Bölge Müdürlüğümüz bir proje başlattı. Şu an şehre yine Kralkızı Barajı'ndan olmak üzere bir yeni su temini projesi hızla devam ediyor. Bu, şu anda şehre gelen su ile aynı miktarda bir su. Dolayısıyla tamamlandığında şehre gelen su 2 kat artmış olacak. Bu proje süratle devam ediyor. Bununla ilgili ödenek problemi yaşanmaması için AFAD kapsamına alınması konusunu ilgili Bakanlık, İçişleri Bakanlığımız, AFAD başkanlığımızla ve DSİ ile görüştük, olumlu bir süreç devam ediyor. Mevcut içme suyu arıtma tesisi gelen suyu arıtabilecek kapasiteye sahip. Yeni gelecek olan suyu arıtamıyor. Büyükşehir Belediyesi DİSKİ ile konular görüşüldü. İLBANK üzerinden DİSKİ Genel Müdürlüğü ile kredi ve hibe çerçevesinde ilave bir arıtma tesisi yapacak. Bununla ilgili proje devam ediyor. Önümüzdeki yılın mart ayında ihalesi yapılacak şekilde bir yol haritası oluşturuldu. İnşallah arıtma tesisine de önümüzdeki yılın ilkbaharında başlanır ve süratle tamamlanır, şehrin 2060'a kadar herhangi bir su sorunu da kalmamış olur."

HABER MERKEZİ

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler