2. Hicret mi bekleniyor?

Bağlar'da "facia geliyorum" diyen, 140 kişinin yaşadığı bina çökmek üzere. Yetkililerin önlem alması istenirken, İMO "Can ve mal güvenliğinin hiçe sayıldığını" söyledi.

2. Hicret mi bekleniyor?

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce ağır hasarlı raporu verilip, Bağlar Belediyesi tarafından girilmesinin tehlikeli ve yasak olduğu yönünde tabela asılan Merkez Bağlar ilçesi 5 Nisan mahallesindeki 7 katlı apartmanda yaşayanlar zor günler geçiriyor. Bazı ev sahipleri yakınlarının yanına giderken, birçok aile ise gidecek yerleri olmadığı için apartmanı terk etmiyor. İMO Eşbaşkanı Nihat Noyan, yetkililere önlem alma çağrısında bulundu.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından merkez Bağlar ilçesi 5 Nisan Mahallesi 691 no'lu Sokak'ta bulunan 7 katlı Dilan Apartmanı için 22 Şubat'ta binanın ağır hasarlı, can ve mal güvenliğini tehdit ettiği yönünde rapor hazırlandı. Bunun üzerine Bağlar Belediyesi tarafından bina girişine tabela asılıp, apartmana girişin tehlikeli ve yasak olduğu duyuruldu. Binanın Bodrum katının orta bölümündeki kolonlarda hasar meydana geldiği, mevcut yükü karşılayamamasından dolayı bir kolonun betonunda ezilme, üç kolonda da çatlaklar tespit edildiği belirtildi.

'BU KIŞIN NEREYE GİDECEĞİZ'

Bu tehlikeye karşı, 35 daireli apartmanda oturan birçok aile, gidecek yerleri olmadığını gerekçe gösterip, binayı terk etmedi. Apartmanın 5'inci katında oturan Mehmet Koşan, hasarın daha önce Bağlar ilçesinde binaya yakın yerlerde meydana gelen patlamalardan kaynaklandığını tahmin ettiklerini belirterek, "Bu kışın biz nereye gideceğiz. İmkanımız yok" dedi.

Apartman sakinlerinden Ahmet Güner ise "İkinci katta oturuyorum. Daha önce iki ayrı patlama oldu. Bodrum katımız kapalıydı. Koku yapınca içeri girdik. Baktık ki kolonlar öyle. Gidecek bir yerimiz de yok" diye konuştu.

'BİNANIN ACİL BOŞALTILMASI GEREKİYOR'

İnşaat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi Başkanı Nihat Noyan da konuyla ilgili açıklama yaparak, "Yaptığımız ön inceleme sonucunda yapının taşıma gücünü yitirdiği tarafımızca değerlendirilmiştir. Bundan dolayı binanın acilen boşaltılması ve çevre güvenliğinin alınması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.   Noyan, çökme ile burun buruna olan binaya ilişkin herhangi bir güvenlik önleminin alınmadığına dikkat çekti.

ÇEVRE GÜVENLİĞİ ALINMALI

Yapının mevcut haliyle can ve mal güvenliğini tehdit ettiğini vurgulayan Noyan, bundan dolayı yapının acilen boşaltılması ve çevre güvenliğinin alınması gerektiğini söyledi. ve çevre güvenliğinin alınması gerektiğine dikkat çekti. İstanbul Kartal İlçesinde yaşanan facianın tekrarlanmaması için ilgilileri görevlerini yapmaya davet eden Noyan, “TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası olarak bu işin takipçisi olacağımızı belirtiyoruz” dedi.

‘İMAR AFFI YIKIMLARA YOL AÇACAK’

İmar Affı'na da değinen Noyan, sağlıklı kentleşmenin ve güvenli yapılaşmanın birinci derecede sorumlusu olan iktidarın, mülkiyet, yapı grubu ve yapı sınıfı gibi idari ve teknik konuları mal sahibinin beyanına bağlayan tasarı ile  bilimi, tekniği ve uygulayıcıları olan mühendis, mimar ve şehir planlama mesleklerini işlevsiz kıldığına işaret etti. İmar Affı'nın yurttaşların can ve mal güvenliğini yok saydığını ve beraberinde ciddi riskler taşıdığını ifade eden Noyan, affın uzun sürede yıkımlara yol açacağına dikkat çekti.

"TEHLİKENİN FARKINDA DEĞİL’

İMO Yönetim Kurulu Üyesi Sevdet Acar ise söz konusu bina sakinlerinin tehlikenin farkında olmadığını söyleyerek, binada kalmaya devam ettiklerini aktardı. Binada kalan yurttaşların maddi durumlarının iyi olmadığını, başka bir eve yerleşme konusunda çaresiz olduklarını vurgulayan Acar, binanın herhangi bir felakete yol açmadan yetkililerin görevlerini yerine getirmelerini talep etti.

Bazı apartman sakinleri, taşıyabilecekleri eşyayı alarak yakınlarının yanına giderken, diğerleri ise evlerinde yaşamayı sürdürüyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz