Hoşhanlı, daha önce taksit sınırlamasının olmadığı sektörde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) Aralık 2013'teki düzenlemesi sonrasında taksitin kaldırıldığını, Ekim 2014'te ise kuyum sektörüne 4 taksit uygulaması getirildiğini ve bu uygulamanın hala devam ettiğini hatırlattı.
Hoşhanlı, uygulamanın yanlış olduğunu düşündüklerini, bu nedenle İTO olarak BDDK'yı ziyaret ederek bilgilendirmede bulunduklarını ifade etti. Taksit sınırlamasının kaldırılmasına en çok kuyum sektörünün ihtiyaç duyduğunu dile getiren Hoşhanlı, "Beyaz eşya ve elektronik gibi bazı sektörlerde alınan şeyler tüketim harcaması ama bizim sektörde alınan ürünlerin hemen hemen tamamı tasarrufa yönelik. Bir altın ya da mücevher alsanız bu tasarruftur, gelecekte onu değerlendirebilirsiniz. Yani sağ cebinizden alıp sol cebinize koyuyorsunuz. Dolayısıyla bu harcamaları teşvik etmek lazım." diye konuştu.
Kuyum sektöründeki harcamaların tasarrufu artırmaya katkı sağlayan bir mekanizme olduğunu, bu nedenle sektörlerine yönelik sınırlamayı adil bulmadıklarını vurgulayan Hoşhanlı, "İç piyasanın hareketlenmesi açısından da bakıldığı zaman, diğer sektörlerde taksit sınırlaması olmayacaksa bizim sektöre de sınır konulmamasını istiyoruz. Çünkü dünya ile rekabet eden bir sektörüz. Bunun iç piyasa ayağının da güçlendirilmesi ve ticaretin artırılması lazım." ifadelerini kullandı.
- "Sektörümüzdeki alışveriş tutarı 500 liradan başlayıp 50 bin liraya kadar çıkıyor"
Erhan Hoşhanlı, pırlantalı ürünlerin fiyatlandırılmasının altından biraz daha yüksek olduğunu, bu nedenle hediye almak ya da düğün nedeniyle alışveriş yapmak isteyenlerin biraz zorlandığını söyledi.
Sektörleri için 4 taksitin yeterli olmadığı konusunu uzun süredir dile getirdiklerini ifade eden Hoşhanlı, "Taksitte sınır konulmasını anlamıyorum. Diğer sektörlerde sınır konulmayacaksa, bizimkisine hiç konulmamalı. Çünkü sattığımız ürünler tasarrufa yönelik." dedi.
Hoşhanlı, sektörde yüksek miktarlı alışverişin de olduğunu, tüketicilerin sadece düşük alıma mahkum edilmemesi gerektiğini belirterek, sektördeki alışveriş tutarının 500 liradan başlayıp 50 bin liraya kadar çıktığını, ortalama alışveriş tutarının 5-10 bin lira arasında değiştiğini bildirdi.
Sabit gelirli kesimin 5 bin liralık bir ürünün fiyatını 4 defada ödemesinin kolay olmadığını, bu nedenle taksit sınırlamasının sektördeki alışverişi "imkansız" hale getirdiğini savunan Hoşhanlı, taksit sınırlamasının kalkması halinde sektörün satışlarında yüzde 30'luk artış olacağını kaydetti.
Kaynak: Diyarbakır Söz