Keban yavru alabalık üretiminde hedef büyüttü

Türkiye'de alabalık üretiminde birinci sırada yer alan Elazığ'ın Keban ilçesinde 2017 yılında 80 milyon yavru alabalık üretimi gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Keban yavru alabalık üretiminde hedef büyüttü

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan Karahan, yaptığı açıklamada, kentte geçen yıl üretimi 62 milyon yavru alabalıktan kayıplarla birlikte 15 bin 800 ton porsiyonluk alabalık üretildiğini söyledi.

Kentte alabalığın yüzde 99'unun Keban ilçesinden sağlandığına dikkati çeken Karahan, ilçenin 13 bin tonluk üretimle Türkiye'de birinci sırada yer aldığını dile getirdi.

Bu yıl yavru alabalık üretiminde önemli artış olacağını ifade eden Karahan, kış sağım döneminden bu yana Keban'da yaklaşık 60 milyon yavru alabalık üretimi gerçekleştirildiğini aktardı.

Karahan, “Geçen yıl 62 milyon yavru alabalık üretimi yapan Keban'da bu yıl 80 milyon yavru alabalık üretilecek. Bunun porsiyonluk alabalığa dönüşümü 2017 yılındaki 15 bin 800 tonun çok çok üzerinde olacak. Böylelikle Türkiye genelinde en fazla alabalık üreten il olma pozisyonumuzu da korumuş olacağız.” dedi.

KAPASİTE 32 BİN TON

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının verdiği desteklerle Türkiye'de alabalık üretiminin geliştiğini vurgulayan Karahan, Bakanlığın son 13 yılda Elazığ'da balık üreticilerine 70 milyon lira destek verdiğini anlattı.

Keban ve Karakaya baraj gölleri ile Hazar Gölü'ne sahip kentin 68 bin hektar su yüzeyi alanıyla su ürünleri açısından önemli bir potansiyele sahip olduğuna dikkati çeken Karahan, şöyle devam etti:

“Elazığ'da kapasitemiz 32 bin ton civarında ancak bunun yüzde 50 kapasitesini kullanabiliyoruz. İl Müdürlüğümüz ve paydaş kurumlarla birlikte mevcut kapasitemizi yüzde 100 kullanmaya yönelik çalışmalar ve projeler ortaya koyuyoruz. Özellikle tesislerimizin yeni teknolojilerle buluşması, balık kayıplarının en aza indirilmesine yönelik çalışma yürütüyoruz."

“HEDEF 60 MİLYON YAVRU ALABALIK”

Keban ilçesinde yavru alabalığın yüzde 75'inin üretildiği Keban Alabalık AŞ'nin Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Şimşek, 150 milyon yavru alabalık üretim kapasitesiyle bu alanda Türkiye'de ilk sırada yer aldıklarını belirtti.

Yavru alabalık üretim tesislerinin 4 bini kapalı 15 bin metrekare alana sahip olduğunu aktaran Şimşek, şunları kaydetti:

“Allah kısmet ederse 2017 yılında 60 milyon yavru alabalık yetiştirmeyi hedefliyoruz. Üretmiş olduğumuz yavru alabalıklarla bölgemizdeki bir çok alabalık üreticisinin yavru ihtiyacını karşılamaktayız. Fırat Nehri, alabalık yetiştiriciliği yapılabilecek ender sulardan biri tanesi. Fırat Nehri, suyun kalitesi, soğukluğu, oksijen miktarı ve debisinden dolayı Türkiye'de alabalık yetiştiriciliği açısından en kaliteli ve en lezzetli alabalıkların yetiştirildiği tesislerin bulunduğu yerdir."

Kaynak: Diyarbakır Söz