Dicle Elektrik'ten "Verimli Tarım Hikayeleri"

Dicle Elektrik'in başlattığı "Verimli Tarım Hikayeleri"nin bu ayki konuğu Şanlıurfa’da kendisine ait 300 dönüm arazide tarım yapan ve sulama elektriğini karşılamak amacıyla güneş enerjisi sistemi kurarak elektrik faturasından kurtulan Alaaddin Güneş oldu.

Dicle Elektrik'ten

Dicle Elektrik'ten yapılan açıklamaya göre, Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesine bağlı Sakça köyünde çiftçilik yapan ve Şanlıurfa’da Devlet Su İşleri’ne (DSİ) bağlı faaliyet gösteren Yalınlı - Onortak Sulama Birliği’ne kayıtlı olan Alaaddin Güneş, kendisine ait 300 dönüm arazide sulama ihtiyacını karşıladığı yeraltı suyu için şebeke elektriğini kullanıyordu ve enerji maliyetlerinin artarak sürdürülemez hale gelmesi üzerine sulama yapmak için tükettiği elektriği karşılamak amacıyla arazisine 240 panelden oluşan güneş enerjisi sistemi kurdu.

VERİMLİ TARIM HİKAYELERİ

Açıklamada görüşlerine yer verilen Dicle Elektrik Tarımsal Sulama Müdürü Kemal Kaçkın, artan enerji maliyetlerinin tarımsal sulamada ciddi bir yük getirdiğini ifade etti. Elektrik aboneliği olsun veya olmasın güneş enerjisi sistemiyle sulama yapmanın mümkün olduğunu kaydeden Kaçkın, şu değerlendirmelerde bulundu:

”Elektrik aboneliği olmayanlar için bu sistemi kullanmak çok basit. Sulama için kullandığınız pompanın gücüne göre tasarlanmış bir güneş enerji sistemi ile sulama yapabilirsiniz. Eğer bir elektrik aboneliğiniz var ise bu konuda ilgili dağıtım şirketine başvuru yapmanız gerekiyor. Zira on-grid, yani şebeke bağlantılı güneş sistemi kurduğunuzda mahsuplaşma hakkınız da bulunmakta. Sistemle üretilen enerji, ihtiyacı karşılamaz ise eksik kısım şebekeden çekiliyor, tüketim fazlası olursa bu kez şebekeye satabiliyorsunuz. Tarım ve Orman Bakanlığı her yıl yayınladığı Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Tebliği çerçevesinde tarımsal sulamada güneş enerjisi hibesi veriyor. Desteğin sadece sulama için olduğu sanılsa da aslında tarıma yönelik geniş bir kapsama alanı var. İşleme, paketleme, ambalaj vs tesisler için yenilenebilir enerji kullanımı teşvik ediliyor. Rüzgar, güneş, jeotermal gibi yenilenebilir kaynakların kullanılmasına devlet tarafından yüzde 50 oranında destek veriliyor.”

Kaynak: Diyarbakır Söz