DİYARBAKIR-Gelişen teknoloji insan hayatına kolaylıklar sağlarken, teknolojinin beraberinde getirmiş olduğu olumsuzluklar da insanları ciddi oranda etkiliyor. Gelişen teknolojinin insan hayatını kuşattığını belirten lise öğrencileri, teknoloji bağımlılığının gençlerde okumayı engellediğini söyledi.
Gençlerin zamanlarını kitap okumak yerine telefonla geçirdiğini dile getiren öğrencilerden Baran Akbaş, "Teknoloji geliştiği için gençler kitaba değil de daha çok telefon, tablet ve bilgisayar gibi şeylere odaklanıyor. Durum böyle olunca da kitap okumayı sevmiyorlar. Ben ders çalıştıktan sonra hep kitap okurum." dedi.
"Teknoloji aletleri yüzünden kimse kitap okuyamıyor"
Günay Ülgülü isimli öğrenci ise "Kitap okuma belki biraz sürükleyicidir ama bize yorucu geliyor. Öğrencilerin maddi durumu iyi olduğu için herkes telefona yöneliyor. Bu teknoloji aletleri yüzünden de kimse kitap okuyamıyor. Benim o kadar zamanım olmadığı için düzenli bir şekilde kitap okuyamıyorum. İslam'ın okumaya verdiği önem hakkında az da olsa bir bilgim var." diye konuştu.
Oyun oynamanın ve telefonda vakit geçirmenin kitap okumaktan daha eğlenceli ve cazip olduğunu ifade eden Murat Çelik, "Bazı eğlenceli şeyler olduğu zaman kitap okuma sıkıcı olabiliyor. Mesela dışarda top oynama varken kitap okumak insana sıkıcı gelebiliyor. Tarihe mal olmuş insanlarda hayatlarını sadece eğlenceyle geçirselerdi, kitap okuma yerine bizim gibi top oynasaydılar bu gün böyle bilim böyle gelişmezdi. Aslında tek telefon değil teknolojinin içerdiği her şey bizi kitap okumaktan alıkoyuyor." şeklinde konuştu.
"Telefona ayırdıkları süreyi kitap okumaya ayırmıyorlar"
Tuba Tunç isimli öğrenci ise gününü kitap okumakla geçirdiğini ifade ederek kitap okumayanların okumama nedeni olarak telefonu gösterdi.
Tunç "Çünkü Telefona ayırdıkları süreyi kitap okumaya ayırmıyorlar. Telefon gibi teknolojik aletler onlara daha cazip geliyor. Ben günümü kitap okumakla geçiriyorum. Hangi kitap hoşuma giderse onu okumayı daha çok seviyorum." dedi.
Onur Gültekin isimi öğrenci sürükleyici kitapları okuduğunu belirttikten sonra, "Güzel sürükleyici bir kitap olursa eğer kaç sayfa olursa olsun okuyorum. Sürükleyici bir kitap bulmamız lazım. Aslında kitap okumamamızın nedeni sadece sürükleyici kitapların olmamasından değildir. Çünkü teknolojinin gelişmiş olması kitap okumamanın nedenlerinden biridir. Bir de teknolojinin içinde olan oyunlar da bizim kitap okumamamızın nedenlerinden biridir. Ben günlük ortalama üç saat oyun oynarım, oyun oynadığım kadar kitap okuyamıyorum maalesef." şeklinde konuştu.
"Müslümanlara düşen görev okumaktır"
Muhammed Han ise şunları söyledi: "Bu dünya içinde emperyalistlerin ve siyonistlerin Müslümanların ve insanların daha iyiye, daha güzele ulaşmalarını engellemek için çıkardığı bazı oyunlar var. Aslında biz Müslümanların bilimle uğraşmasını ve ilimle uğraşmasını istemiyorlar. Hâlbuki ilk emri oku olan bir dinde biz Müslümanlara düşen görev okumaktır. Aslında şu an emperyalistler ve batı, türlü çabalar ve uğraşlarla bizleri okumaya yönlendirilmemesi için ellerinde geleni yapıyorlar." dedi.
Kaynak: Diyarbakır Söz