Mısır, yeni anayasaya 'evet' dedi

Mısır'da 15 Aralık'ta ilk aşaması gerçekleştirilen anayasa referandumunun ikincisi aşaması tamamlandı. 25 milyon 495 bin 237 seçmenin sandık başına gittiği son aşamada ilk sonuçlara göre 'evet' oyları, 'hayır' oylarından fazla çıktı.

Mısır, yeni anayasaya 'evet' dedi

Resmi olmayan verilere göre açılan sandıklardaki oyların yüzde 75,4'ünün 'evet', yüzde 24,6'sının 'hayır' olduğu bildirildi. Oy sayma işleminin devam ettiği ülkede, sandıkların tamamının TSİ saat 08.00'e kadar açılması bekleniyor.

İlk sonuçlara göre seçmenlerden 2 milyon 295 bin 412'si (yüzde 75,4) yeni anayasaya 'evet' derken, 750 bin 867 (yüzde 20) kişi 'hayır' oyu kullandı.

Alınan bilgiye göre 17 ilde yapılan referanduma, 104 seçim merkezinde 6 bin 724 sandıkta 7 bin 291 yargı mensubu gözlemci olarak katıldı.

Yüksek Seçim Kurulu, şikayetleri değerlendirmesinin ardından resmi açıklamada bulunacak.

Gün boyunca yapılan ve yoğun katılım nedeniyle oy kullanma süresi uzatılan referandumun 2'nci aşaması İsmailiye ve Minya'nın da aralarında bulunduğu 17 ilde gerçekleşti.

Referandumun başkent Kahire ve İskenderiye dahil 10 ilde gerçekleştirilen ilk aşamasında ''evet'' yaklaşık yüzde 56,5, ''hayır'' oyu ise yaklaşık yüzde 43,5 oranıyla sonuçlanmıştı.

Bazı yargıçların anayasa referandumunu denetlemeyi reddetmesi nedeniyle iki aşamada gerçekleştirilmesi gereken referandumun son aşamasının da tamamlanmasının ardından iki aşamada elde edilen kesin sonuçlar birleştirilerek nihai sonuç açıklanacak.

90 YENİ ŞURA MECLİSİ ÜYESİ

Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, 12'sinin parlamentoda temsilcisi bulunmayan 17 parti kadrosundan ve gerisinin de Mısır'ın önde gelen simalarından seçilen 90 yeni ismin Şura Meclisi'ne üye olarak atandığını açıkladı.

Seçilen üyelerin arasında, Vasat Partisi'nden İman Emin Kandil, Mısırımız Partisi Genel Başkanı Rami Lakh ve Hürriyet ve Adalet Partisi'nden (HAP) İsam el-Uryan, Cemal Haşmet ve Halit Abdulkadir Avde olmak üzere yazar Talat Ramih, farklı dinlere mensup 13 din adamı, bazı akademisyen ve hukukçuların da aralarında bulunduğu önemli isimler yer alıyor.

Halk Meclisi'nin feshedilmesinin ardından Anayasa Mahkemesi'nin kararı gereğince yasama yetkisi Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'de bulunuyor. Yeni anayasanın onaylanması halinde ise yasama yetkisi Şura Meclisi'ne geçecek. Şura Meclisi'nin 3'te biri olan 90 üyeyi ise Cumhurbaşkanı Mursi atıyor.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz