Ağlayarak çocuk gelini izleyenler, "İçimiz yandı. Daha çok küçük. İnşallah bu kamera şakasıdır" diyerek duygularını dile getirdi. Küçük kızın rol gereği gelinlik giydiğini öğrenenler ise deneyin amacına ulaşması temennisinde bulundu.
Damat rolünü başarıyla yerine getiren Kenan Yelken, duygularını anlatırken şunları söyledi:
"Bu kadar acı ve ızdırap vereceğini tahmin etmezdim. İnsan, bazı şeyleri yaşayınca anlayabiliyor. Belki karşıdan izleyince insanın içi acır ama ufak bir çocuğun koluna girince tuhaf bir duygu kaplıyor içimi. Çok garip, enteresan bir duygu. Bunu yapanlar nasıl yapıyor? Vicdanı nasıl elveriyor? Hala anlamış değilim."
Bir televizyon kanalında yayınlanan dizide de rol alan Antalya Kırmızı Kalem Tiyatrosu oyuncusu Deniz Kaynak ise çok garip bir duygu içersinde olduğunu belirterek, "Etrafımdaki çocuklara bakıyordum. Onlar oynarken ben üzerimdeki gelinlikle büyük bir yük taşıdığımı hissettim ve ellerim titredi. Bu gelinliği giyerken insan ister istemez kendini rolüne kaptırıyor. Gerçekten çok acı verici bir durum" dedi.
Gelinin annesi rolünü oynayan Meltem Demir ise kendisinin de kızı olduğunu, rolden çok etkilendiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Deniz'in gelinlikli halini görünce çok kötü etkilendim. Allah kimsenin başına vermesin. Kesinlikle bir anne için çok kötü bir şey. Annelerin elinde çok fazla bir şey olmayabilir ama yine de dik durmaları gerekiyor. Eşlerine karşı biraz daha net olmaları, bu kadar küçük çocukları kurban etmemeleri gerekiyor. Çok anlamlı bir projeydi. İyi ki katıldık. Yaşamadan bilinmiyor. İşin içinde olmak lazımmış."
Çocuk gelin rolünü oynayan Deniz Kaynak'ın annesi Ayşegül Kaynak da "Ne diyeceğimi bilemiyorum. İçim çok acıdı" dedi. Deniz'in babası Göksel Kaynak ise kızıyla gurur duyduğunu belirterek, "Bu proje için büyük özveriyle çalıştı. Bu vesileyle de parlamentodaki vekillerimize, hükümet mensuplarına bu trajedinin, bu acının, bu üzüntünün bir an evvel sona erdirilmesi için gereken her şeyi yapmalarını rica ediyorum" diye konuştu.
Rotary Kulübü 2430 Bölge Guvernörü Prof. Dr. Canan Ersöz ise bu projedeki amaçlarının erken yaşta yapılan evliliklere dikkat çekmek olduğunu hatırlattı. Prof. Dr. Ersöz, "Özellikle çocuk gelinler sorununa dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak istedik. Birleşmiş Millerler ve Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 18 yaşından küçükler çocuk kabul ediliyor. Çocukları gelin ve damat yaparak onların eğitim, karar verme haklarını ellerinden alıyoruz. Evcilik oynadıkları yaşta evlilik gibi bir sorumluluğun altına alınıyorlar. Bu da toplumsal ve insani sorunlara neden oluyor. Çocukken çocuk doğurmak sakat, problemli nesillerin de yaratılmasına neden oluyor. Çocuktan mimar, doktor, öğretmen olsun ama gelin olmasın" dedi.
Kaynak: DHA