Rehabilitasyon merkezleri denetleniyor mu?

Rehabilitasyon Merkezi itirafı

Rehabilitasyon merkezleri denetleniyor mu?

Rehabilitasyon Merkezi Yetkilisinden itiraf geldi. “Birçok merkez, gelmeyen öğrenciler üzerinden haksız kazanç elde ediyorlar.”

REHABİLİTASYON MERKEZİ

Diyarbakır'da sayıları 166’ı bulan ve 4 bin kişiyi istihdam eden, 30 bin özel gereksinimli öğrenciye hizmet veren Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezileri ile ilgili şok iddia geldi.

USULSÜZLÜK YAPILIYOR

Milli Eğitim Müdürlüğü gözetimindeki merkezlerin, kağıt üstünde kayıtlı görünen ancak merkeze gitmeyenlere eğitim verilmiş gibi gösterilip haksız kazanç sağladıkları iddia edildi.

KAYIT SİLMEDE ZORLUK

Kocaköy'deki Rehabilitasyon Merkezi Yetkilisi Sevim Altun, Diyarbakır'da ilçeye almak isteyen öğrenci ve velilerine Diyarbakır'daki merkezlerin zorluk çıkardıklarını ileri sürdü.

GİDİYORMUŞ GİBİ YAZILIYOR

Altun, “Öğrenci ayda bir defa gidiyorsa bir ay boyunca öğrenciyi gitmiş gibi gösteriyorlar. Adrese dayalı sistem gelirse aileler de zorluk yaşamaz bu tür sorunlarla karşılaşılmayız.”

Diyarbakır'da faaliyet gösteren Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezileri ile ilgili iddialar gündemden düşmüyor. Bir rehabilitasyon merkezi yetkilisi, birçok merkezin gelmeyen öğrenciler üzerinden haksız kazanç elde ettiklerini iddia etti.

30 BİN ÖĞRENCİYE HİZMET VERİLİYOR

Kentte sayıları her geçen gün artan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezileri, özel gereksinimli öğrencilere hizmet vererek, ayrıca önemli sayılabilecek derecede istihdam oluşturuyor. Diyarbakır'da sayıları 166'yı bulan bu merkezlerde yaklaşık 30 bin özel gereksinimli öğrenciye hizmet verilirken, 4 bin kişiye de iş kapısı oluşturuluyor.

MEB DENETLİYOR MU?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından denetlenen bu kurumların kağıt üstünde kayıtlı görünen ancak merkeze gelmeyen kişilere eğitim verilmiş gibi gösterilerek,  devletten para alındığı ve haksız kazanç elde ettiklerine dair iddialar gelmeye devam ediyor.

GÖREVİ KÖTÜYE KULLANAN MERKEZLER

Bu iddialara bir yenisi Kocaköy ilçesinde yeni açılan bir Rehabilitasyon Merkezi yetkilisinden geldi. Kendi kurumları gibi Diyarbakır'da ve ilçelerde işini düzgün yapan rehabilitasyon merkezlerinin bulunduğunu ancak gerekli denetimlerin yapılmamasında da güç alarak  görevini kötüye kullanan merkezlerin var olduğunu üzülerek açıklamak zorunda olduğunu anlattı.

Kocaköy'deki Rehabilitasyon Merkezi yetkilisi Sevim Altun, ilçede iki ay önce kurdukları merkezde yaklaşık 60 özel gereksinimli öğrenciye hizmet vermeye başladıklarını söyledi.

Merkez sayesinde öğrencilerin servisle Diyarbakır'a gitmekten kurtulduğunu ve bu durumun eğitim alan öğrencilere ve ailelerini sevindirdiğini aktaran Altun, ancak kayıtlarını Diyarbakır'da ilçeye almak isteyen öğrenci ve velilerine Diyarbakır'daki merkezlerin zorluk çıkardıklarını ileri sürdü.

"AİLELERE KAYIT SİLMEDE ZORLUK ÇIKARIYORLAR"

Altun, "Kurumumuz Mayıs ayından itibaren faaliyete girdi. Diyarbakır merkeze Kocaköy ve çevresinden giden yüz elliye yakın öğrenci var. Farklı servislerle gidiyorlar. Kurum sahibinin burada açmasının sebebi bu çevrede olmaması, sadece Lice’de var. İhtiyaç olarak açıldı. Ancak öğrenciler buradan Diyarbakır’a gittiklerinde aileler zor durumda kalıyor. Çocuklarımızla gidemiyoruz ve onları yalnız da gönderemiyoruz. Buraya gelen bazı ailelerle görüştüğümüz de aileler de memnun çünkü ders bittiği gibi oyalanmadan eve gidiyorlar. Diyarbakır’a giden diğer aileler de kayıtlarını silmek istiyorlar fakat gittikleri kurum sahipleri ailelere kayıt silmede zorluk çıkarıyorlar" dedi.

İlçeye kayıtlarını almak isteyen ailelere zorluk çıkarıldığını belirten Altun, Diyarbakır'daki bu merkezlerin gelmeyen öğrenciler üzerinden devletten para almayı sürdürdükleri iddiasında bulunarak, konuşmasını şöyle sürdürdü;

"ÖĞRENCİ AYDA BİR DEFA GİDİYORSA BİR AY BOYUNCA ÖĞRENCİYİ GİTMİŞ GİBİ GÖSTERİYORLAR"

"Özel öğrenciler kurumda eğitimlere gitmedikleri halde kurum bu öğrencilere ders yazıyorlar ki devletin sunduğu imkân ödeneğinden yararlanabilsinler diye. Ama öğrenciler herhangi bir eğitim almıyorlar. Almadıkları halde kurum kayıtlarını silmiyorlar. Aileler ile görüştüğümüzde aileler il Milli eğitim müdürlüğüne şikâyette bulunduklarını ifade ettiler. Denetleme yok ki böyle bir şey yapabiliyorlar. Çocuk gitmediği halde ders yazıyorlarsa demek ki denetleme eksiktir. Bu kurumlar aileler çocuklarının kayıtlarını silmesinler diye para verelim gibi bir takım vaatlerde bulunuyorlar. Şikâyette bulunan ailelerin kayıtlarını silmek zorunda kalmışlar henüz şikayet etmeyen ailelerin çocuklarının kayıtlarını silmemişler. Bu aileler bu kurumları aradıklarında görüşebilecekleri bir muhatap bulamıyorlar çünkü telefonlarını kapatıyorlar. Son çare olarak CİMER’e şikâyette bulunacaklarını söylüyorlar. Ayrıca bu kurumlarda öğrenciler mağdur ediliyorlar çünkü geçmişe dair telafileri bile yok. Öğrenci ayda bir defa gidiyorsa bir ay boyunca öğrenciyi gitmiş gibi gösteriyorlar. Tabi işini sağlam yapan kurumlar da var hepsi için söylemiyorum. Adrese dayalı sistem gelirse en azından aileler de zorluk yaşamaz biz de bu tür sorunlarla karşılaşmayız. Örneğin özel gereksinimli bir çocuk buradan Diyarbakır’a kadar 60 km yol gidiyor. Sabah 06.30’da derse yetişmek zorunda kalıyor. Ve akşam 17-18.00’de eve geliyor. Zaten bu durumda eğitim alsa da o eğitim bir faydası olmuyor yorgunluktan dolayı. Yani ne kadar eğitim alırsa alsın bu boşa gidiyor. En azından sınırlar içerisinde kalırsa bu sorunlarla karşılaşmaz."

Kaynak: Diyarbakır Söz