Ortadan kalktığı düşünülen Kovid-19 vakalarına günümüzde de çok sık rastlandığını söyleyen İç Hastalıkları uzmanlar tarafından, ani hava değişimlerinde görülen ve damlacık yoluyla çok çabuk bulaşan enfeksiyonlardan korunmak için kalabalık ve havasız yerlerden uzak durulmasının önemli olduğuna dikkat çekildi. Yalancı bahara dikkat! Uyarısı her yerde… Ani hava değişimleri hasta ediyor
Yalancı bahara dikkat!
Sıcaklıklardaki ani değişimler hastalıklara da davetiye çıkarıyor. Uzun zamandır mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarında görülen ani değişiklikler vatandaşları hasta ediyor. Geçtiğimiz haftalarda hava sıcaklıklarının 15 derecenin üstüne çıkmasıyla birlikte vatandaşlar daha ince giysilerle dolaşmaya başlamıştı. Yalancı bahara aldanan kişiler, ani hava değişiklikleri karşısında ne giyeceğini şaşırıyor.
Geçiş mevsimlerinde, gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farklarının hastalıklara da davetiye çıkardığını söyleyen uzmanlar, bu durumda başında üst solunum yolu enfeksiyonu olmaklar birlikte grip, nezle, bronşit ve zatürre gibi hastalıkların ortaya çıktığını belirttiler.
İlkbahar mevsimine yaklaştığımız bu günlerde; güneşe rağmen düşük hava sıcaklıkları bizi yanıltabiliyor. Havaların ani değişimleri yetişkinlerden çok çocukları etkiliyor. Hassas yapıları nedeniyle, çocuklar hasta olmaya daha meyilli oluyor.
Çocukluk çağının sık görülen hastalıklarından olan bademcik ve geniz eti rahatsızlıkları da sıcaklıkların ani değişimiyle artış gösteriyor. Kreş ve okul dönemindeki çocukların, daha fazla mikroorganizmaya maruz kalması da bu hastalıkları tetikliyor. Sıcaklığa uygun giysiler tercih edilmesi, iyi beslenmek ve uykusuz kalmamak bağışıklığımızı ayakta tutar.
Bu dönemde, kıyafet seçimi ve beslenme gibi iki ana noktaya dikkat edilmesi gerektiğini aktaran uzmanlar, kıyafet tercihinde inceden kalına doğru olmak üzere kat kat giymek, beslenmede ise vitamin açısından zengin sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmesine özen gösterilmesi gerektiğine vurgu yapıldı. Kıyafet seçiminin önemine ilişkin açıklamada bulunan uzmanlar, "Gece ve gündüz arasında ısı farklarının olmasından dolayı vücut direncinin kırılarak enfeksiyonların ortaya çıkmasına yol açabilceğinden mutlaka geçiş mevsimlerinde kat kat giyilmelidir. Kat kat giyim, inceden kalına doğru kıyafetler tercih etmektir. Sabah ve akşam saatlerinde kalın kıyafetler, gün içerisinde ise daha ince kıyafetlerle ısı farkının vücuda ve bağışıklık sistemimize zarar vermesini engelleriz" diye ifade edildi.
Beslenmede dikkat edilmesi gereken noktanın, özellikle vitamin açısından zengin sebze ve meyve ağırlıklı gıdalar tüketilmesinin önemli olduğunu belirten doktorlar, bu meyve ve sebzelerin başında brokoli, pırasa ve ıspanak gibi sebzeler, mandalina ve portakal gibi C vitamini yüksek meyveler geldiğini de belirttiler.
Kaynak: Diyarbakır Söz