Vatandaşlar, sistem sayesinde, davalarının nasıl sonuçlandığını, ne zamana ertelendiğini, Yargıtay'a ne zaman gittiğini de öğrenebiliyor.
Vatandaşların davalarını takip etmek için adliyelere gitmek zorunda kaldıklarını belirten Orta, bugünkü şartlarda adliyeye ulaşmanın, ilgili daireyi bulup o yoğunluk içinde dava dosyasıyla bilgi almanın zorluğuna işaret etti.
SMS bilgi sistemiyle bu zorluğun aşıldığını anlatan Orta, cep telefonundan vatandaşlık numarasıyla tüm operatörlerden 4060'a mesaj atarak SMS bilgi sistemine abone olunabildiğini anımsattı. Orta, ''SMS bilgi sisteminden TC kimlik numaranızı yazıp sorguladığınızda Türkiye'deki icra daireleri, idari ve adli yargıyla ilgili davaların tamamıyla ilgili bilgi geliyor. Başsavcılıkların yaptığı soruşturmalar ve cezaevleri dışındaki tüm bilgiler vatandaşlarımızla paylaşıyoruz'' dedi.
''Avukatlardan serzenişler alıyoruz''
Sistem sayesinde vatandaşların dava dosyası hakkında avukatlarından önce bilgi sahibi olduklarını aktaran Orta, bu konuda avukatlardan serzenişler aldıklarını söyledi. Orta, şöyle devam etti:
''Vatandaşlarımız, yargının iş ve işlemleri kendilerine ulaştığı için bunu hızlıca öğreniyorlar. Diyelim ki dosyaya bilirkişi raporu intikal etmiş, avukatın gidip dosyaya bakıp bilirkişi raporunu almasından önce müvekkil bilirkişi raporunun dosyaya girdiğinden haberdar oluyor. Vatandaşlar davanın neticelenip nasıl sonuçlandığını veya ne kadar tazminat kazandığını ya da davanın ne zamana ertelendiğini, Yargıtay'a ne zaman gittiğini, bunların tamamını öğrendiği için bunlar bir şekilde yargı süjelerini denetlemek anlamına da geliyor. Bu da kaliteyi artıran bir unsur.
Bu sisteme herkes abone olsun. Evet bir ücreti var ama bunu işletmenin de devlete bir maliyeti var. O anlamda küçük bir katkı olarak görüyoruz. Daha fazla kişinin sisteme abone olması, vatandaşların adliyelere daha az gitmesi, bizim daha az çalışmamız ama daha fazla hizmet üretmemiz anlamına geliyor.''
Abone sayısı 750 bini aştı
UYAP SMS Bilgi Sistemine abone olanların sayısının 777 bin 123'e ulaştığı bilgisini veren Orta, sistemin hizmete sunulduğu 1 Nisan 2008 tarihinden bugüne kadar toplam 4 milyon 357 bin 121 SMS'in başarılı şekilde abonelere ulaştırıldığını bildirdi.
Yargı sürecinin hızlandırılması ve vatandaşların hak kaybına uğramaması için vatandaşların davetiye ile yargı birimlerine çağrılmasından önce, SMS'le çağrılmaları için gerekli altyapının kurulduğunu da belirten Orta, bu kapsamda vatandaşların cep telefonlarına yargı birimlerince mesaj gönderilebildiğini anlattı.
Orta, bu mesajların ücretsiz olduğunu belirterek, yargı birimlerince şu ana kadar 1 milyon 356 bin 591 SMS'in başarılı şekilde ilgili kişilere iletildiğini bildirdi.
Adliyelerde kullanılan UYAP ağının iç network ağıyla bağlı olduğunu ve şu ana kadar sisteme bir saldırı yapılmadığını da anlatan Orta, dış networke açık olan servislere ise zaman zaman saldırılar yapıldığını söyledi.
Söz konusu saldırılardan etkilenmemek adına çeşitli güvenlik politikaları uyguladıklarını belirten Orta, saldırılara karşı tespit ve önleme sistemleri ile güvenlik duvarı uygulamaları kullanıldığını kaydetti. Orta, tüm sistemlerin ve olağan dışı durumların takip edildiğini belirtti.
''Yargı alanında ödül alan başka ülke olmadı''
Sistemin BM'de birincilik ödülü aldığını anımsatan Orta, yarışma hakkında da bilgi verdi.
Organizasyonun BM tarafından kamu hizmetlerinde kaliteyi artırmak amacıyla düzenlendiğini belirten Orta, 5 kategori arasından ''yolsuzluğun önlenmesi'', ''kamu hizmetleri sunumu'', ''kamuda bilgi yönetimi'' kategorilerine başvurduklarını söyledi.
UYAP üzerinden sundukları portallarla kamu hizmetleri sunumuna başvurduklarını, ilk iki seviyeyi geçen projenin üçüncü seviyede ödül alamadığını anlatan Orta, SMS Bilgi sistemiyle ''yolsuzluğun önlenmesi'' kategorisinde dünya birincisi, UYAP ile dünya ikincisi olduklarını anımsattı.
Organizasyonda Türkiye dışında yargı alanında ödül alan ülke olmadığını belirten Orta, ''SMS bilgi sisteminin, yolsuzluğun önlenmesi alanında verilmiş olması ayrı bir önem taşıyor'' dedi.
UYAP'ın böylelikle 15 ve 16. ödülünü aldığını aktaran Orta, ''Her ödüle başvurmuyoruz. Bizim için ses getirecek, Türkiye'nin adını duyuracak ödüllere başvuruyoruz'' diye konuştu.
Türkiye'de bilişim alanında önemli çalışmalar yapıldığını dile getiren Orta, kamu kurumlarının uluslararası arenada ödüller alabilecek projeleri bulunduğunu, bunun için teşvik edilmeleri gerektiğini kaydetti.
AA
Kaynak: Diyarbakır Söz