YYÜ bünyesinde 1992'de kurulan Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi, Van'ın en büyük canlı kültür mirası özelliği taşıyan kedilerin saflıkları bozulmadan nesillerinin devamı için faaliyet gösteriyor.
Merkezin müdürü Doç. Dr. Abdullah Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van kedilerinin korunmasıyla ilgili birçok proje yürüttüklerini, çalışmalarda iyi bir noktaya geldiklerini belirterek, toplumun da eskiye göre daha bilinçli olduğunu söyledi.
"Kediler artık kültürel varlık olarak algılanıyor ve onlara değer veriliyor" diyen Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu, eğitim ve araştırma açısından iyi bir noktaya geldiğimizi gösteriyor. Burada kedilerin hem neslini hem de saflığını korumak birinci görevimiz. Bu açıdan geçmişini ve soy kütüğünü bilmediğimiz bir hayvanı diğerlerinin arasına kesinlikle karıştırmıyoruz. Kediler, güzellik, güçlülük, kaliteli yavru doğumu ve genç annelik gibi kriterlere göre sınıflandırılıyor.
Bu sayede hem güzellik hem kondisyon hem boy hem de sima olarak daha iyi olanların ön plana çıkmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bu konuda bayağı mesafe aldık."
- "Kediler, yılın her ayında yavrulayacak"
Merkezdeki kedilerin bakım, beslenme ve kondisyonlarının çok iyi durumda olduğunu vurgulayan Kaya, bu yıl yeni bir proje uygulamaya başladıkları bilgisini verdi.
Kaya, şunları dile getirdi:
"Hem kapasitemizi artırmak hem de yılın her döneminde Van Kedievi'nde yavru bulundurmayı sağlamak yönünde düşüncemiz var, bunu da uyguluyoruz. Hedefimiz, mümkün olduğu kadar en yüksek düzeyde yavru elde etmek çünkü hayvanların bakımı, beslenmesi, sağlığını iyi koruduğumuz zaman yavru kayıplarımız minimuma iniyor. Dolayısıyla bu yıl yavru sayımızın daha fazla olacağını söyleyebiliriz."
Kaynak: Diyarbakır Söz