Üstadın milliyetçiliği

Said Nursi, vefatının 53. yılında Şanlıurfa'da ''İnsanlık ve Dünya Barışı İçin Said Nursi'nin Milliyet Anlayışı'' konulu konferansla anıldı

Üstadın milliyetçiliği

ŞANLIURFA - Said Nursi, vefatının 53. yılında Şanlıurfa'da ''İnsanlık ve Dünya Barışı İçin Said Nursi'nin Milliyet Anlayışı'' konulu konferansla anıldı.

Bediüzzaman Eğitim Kültür ve Sanat Vakfı'nca Belediye Nikah ve Konferans Salonu'nda düzenlenen program, Kuran'ı Kerim tilaveti ile başladı.

MİLLİYETÇİLİK ANLAYIŞI

Konferansa konuşmacı olarak katılan Turgut Özal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Battal, Said Nursi'nin milliyetçilikle ilgili düşüncelerine dikkati çekti.

Nursi'nin her türlü milliyetçiliği reddettiğini ve bunun için yıllarca mücadele ettiğini anlatan Battal, şunları kaydetti:

''Milliyetçilik bana göre aslında iki kısımdır. Birincisi etki yani üstünlükçü milliyetçilik, ikincisi ise tepki yani pasif milliyetçiliktir. 'Bunlardan hangisi iyidir' diye sorarsanız ikisi de çok kötü ama bence etki milliyetçiliği daha kötü. Ama en çok aktif milliyetçilik kötü. Niye? Çünkü eğer aktif milliyetçilik olmasaydı tepki milliyetçiliği ortaya çıkmazdı. O halde bugün belanın, sıkıntının derdin kaynağını eğer Kürt kardeşlerimizde arıyorsak bilelim ki derdin kaynağı aslında hakikatte Türk de olmayan ama Türkçülük dava ederek, diğer bütün Ümmeti Muhammedi yok saymaya çalışan ırkçı faşist insanlardır.''

İNSAN HAKLARI ALANINDA

Battal, milliyetçilik fikrinin tarih boyunca işe yaramadığını ve çok zarar verdiğini aktardı.

''Bizde milliyetçilik fikrinin ilk büyük zararı hepinizin de bildiği üzere hilafetin saltanata dönmesidir'' diyen Battal, ''Ne zaman hilafet saltanata dönmüş 4 halifeden sonra. Gerekçe ne? Saltanat, yani iktidar arayışı. İktidarda sürekli kalmak arzusu. Bu düşünce maalesef saltanatı doğurmuştur. Bugün batıya karşı boynumuzun eğik olmasının, insan hakları konusunda eksik olmamızın en büyük sebebi cumhuriyeti ve hilafeti terk edip milliyetçi saltanat anlayışına dönmüş olmamızdır. Eğer saltanattan kurtulabilseydik hem İslam dünyasının hem de tüm dünyanın önü açılmış olacaktı'' değerlendirmesinde bulundu.

Konferansa, Vali Celalettin Güvenç, AK Parti Şanlıurfa milletvekilleri Halil Özcan ve Mahmut Kaçar, Said Nursi'nin talebelerinden Mustafa Badıllı ile vatandaşlar katıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz