Üniversite masrafı için

Üniversite öğrencileri masraflarını çıkarmak için gece yarılarına kadar çalışıyor

Üniversite masrafı için

Ekonomik kriz ve zamlar nedeniyle katlanan eğitim masraflarını karşılayabilmek için okul sonraları çalışmak zorunda kalan üniversite öğrencilerinin sayısı giderek artıyor. Siirt Üniversitesi’nde okuyan bazı öğrenciler de, eğitim masraflarını karşılamak için okul sonrası kentin en işlek caddelerinden biri olan trafiğe kapalı Güres Caddesi'nde gece yarılarına kadar soğukta çalışmak zorunda kalanlardan.

Çocuk Gelişimi ve Gençlik Hizmetleri Bölümü ikinci sınıf öğrencileri olan Derya Yaşar, sınır arkadaşı Derya Gündüz ile birlikte cadde üzerinde midye satıyor.

Eğitim masrafları arttığından geçinemedikleri için çalışmak zorunda kaldıklarını ifade eden Yaşar, "Ekonomik şartların düzeltilmesi gerekiyor ki, eğitim hayatını düzgün bir şekilde ilerletelim. Ancak Türkiye'de öğrenciler için bu koşullar mevcut değil" diye dedi.

'ÇOK ZORLUK ÇEKİYORUZ'

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan (KYK) aylık 500 TL geri ödemeli kredi aldıklarını söyleyen Derya Yaşar, "Okul bitince ‘bu paraları nasıl ödeyeceğiz’ diye şimdiden düşünmeye başladık" ifadelerini kullandı.

Kadın olarak gecenin ilerleyen saatlerine kadar çalışmanın zorluklarını da anlatan Yaşar, çalışırken zaman zaman erkeklerin tacizine uğradıklarını ifade etti. Tüm zorluklara rağmen ayakta kalmaya çalıştıklarını söyleyen Yaşar, “Öğrenci olarak çektiğimiz zorlukların 2020 yılında en aza indirgenmesini istiyoruz. Çünkü şu anda çok zorluk çekiyoruz, onun için böyle bir işe başvurduk" diye konuştu.

'NEYE YETECEK?'

Arkadaşı Derya Gündüz de, KYK’den aldıkları 500 TL bursun öğrenciler olarak ihtiyaçlarını karşılamaya yetmediğini dile getirdi. Sadece kira için 300 TL ödediğini söyleyen Yaşar, ailesinin tüm zorluklara rağmen aylık Bin TL göndermeye çalıştığını anlattı. Gündüz, "Bu ücret neye yetecek, yiyeceğe mi barınmaya mı yoksa eğitime mi?" diye sordu.

ATEŞ YAKARAK ISINIYORLAR

İş Sağlığı ve İş Güvenliği Bölümü öğrencisi Ferhat Türk de, cadde üzerinde adına "Siirtboks" adını verdiği tezgahında sıcak çikolata, sahlep ve kahve satışı yaparak gelir sağlama çabasında.

Mezun olmasının ardından işsiz kalacağı endişesini taşıdığını dile getiren Türk, "Şimdiden işsizliğe kendimi alıştırdım. İşsizliğe teslim olmamak için de şimdiden ticarete atılarak geçimimi sağlamaya çalışıyorum" diye belirtti. Burs ve öğrenim kredilerinin yetersizliğinden yakınan Türk, "Geri dönüşüm kredisi alıyoruz. 3 sene sonra mezuniyetle birlikte işsiz kaldığımızda bu borcu nasıl ödeyeceğimizi düşünüyoruz" dedi.

Soğuk havadan etkilenmemek için ateş yakarak ısınmaya çalıştıklarını söyleyen Türk, gecenin geç saatlerine kadar burada kaldıklarını söyledi.

 ‘SİİRT’TE ÇALIŞMAYAN ÖĞRENCİ YOK’

Türk ile birlikte çalışan sınıf arkadaşı Burhan Bozdoğan ise kira, fotokopi, kitap ücreti gibi masrafların gün gün arttığını belirterek, şunları söyledi: “Siirt'te çalışmayan öğrenci yok. Ailemize yük olmak istemiyoruz. Herkes çalışmak zorunda. Bir öğrenci 500 lira burs aldığı zaman, bununla ev kirasını mı ödeyecek, yurt parasını mı ödeyecek ya da yemek ve içeceğini mi karşılayacak? Öğrenciler de bunu karşılayamadığı için çalışmak zorunda kalıyor."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler