Umutlar tükendi

Bakır madeninde göçük faciası yaşandı. Toprak altında kalan 16 işçiden 4'ünün cesedine ulaşılırken, 12 işçinin aramasına devam ediliyor.

Umutlar tükendi

SİİRT'in Şirvan İlçesi'ne bağlı Maden Köyü'nde özel bir bakır madeninde çalışma yapıldığı sırada heyelan nedeniyle meydana gelen göçükte mahsur kalan 16 işçiden 4'ünün cesedine ulaşıldı, 12 işçiyi arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Maden Köyü'nde bulunan ve özel bir firma tarafından işletilen bakır madeni sahasında ilk belirlemelere göre aşırı yağış nedeniyle önceki gün saat 20.30 sıralarında heyelan meydana geldi. 3 vardiya halinde 16'ar kişilik ekipler halinde çalışmaların sürdürüldüğü ocakta heyelanla kayalar ve binlerce ton toprak maden sahasına aktı. Maden sahasında çalışan işçilerle 8 kamyon ve 3 iş makinesi de toprak altında kaldı.

Olayın öğrenilmesiyle birlikte önce Siirt merkez ve Şirvan ilçesinden, ardından da Diyarbakır başta olmak üzere çevre illerden ekipler sevk edilerek arama kurtarma çalışması başlatıldı. Aşırı yağış nedeniyle heyelanın zaman aman devam ettiği bölgede 5 ilden gelen ekiplerin gece boyu çalışmalar güçlükle yapılabildi. Gece boyu devam eden ve 3 işçinin cesedine ulaşılan arama kurtarma çalışmalarında, toprak altındaki 13 işçiye ulaşabilmek için sabahın ilk ışıklarıyla çalışmalara hız verildi.

VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

Siirt Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, özel bakır madeninde heyelan sonucu göçük meydana geldiği belirtilerek, sabah saatlerine kadar 1 işçinin cesedinin toprak altından çıkarıldığı, 3 işçinin cesedinin tespit edildiği ve 13  işçiyi arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği belirtildi. 

13 İŞÇİYİ ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

 İl Valiliğinin ikinci açıklamasında şöyle denildi. "17.11.2016 tarihinde ilimize bağlı Şirvan İlçesi Maden Köyünde bulunan özel bir bakır işletmesinde çalışma yapıldığı sırada meydana gelen heyelan sonucu, 13 işçinin kurtarılması için başlatılan arama-kurtarma çalışmaları gün doğumu ile birlikte hızlandırılmıştır. Yapılan arama-kurtarma çalışmaları sonucu, tespit edilen (2) işçinin cenazesi çıkartılmıştır. Arama-kurtarma çalışmaları Siirt, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Van, Erzurum AFAD arama-kurtarma ekipleri, Sağlık Bakanlığı UMKE ekibi, Kızılay, maden şirketine ait arama-kurtarma ekibi, jandarma arama-kurtarma ekibi ve köpekli arama timlerinin katılımı ile sürdürülmektedir."

90 ARAMA KURTARMA PERSONELİ, 2 HELİKOPTER, 1 UÇAK

İlk dakikadan itibaren bölgedeki gelişmeleri dakika dakika takip ettiği belirtilen AFAD Başkanı Mehmet Halis Bilden'in dün saat 06.10'da Şirvan'a ulaştığı ve çalışmaları sahada yönetmeye başladığı bildirildi. Göçük sonucu 3 işçinin hayatını kaybettiğinin tespit edildiği belirtilen açıklamada; halen göçük altında olan 13 işçiyi arama çalışmalarının AFAD Siirt, AFAD Diyarbakır, AFAD Erzurum, AFAD Van, AFAD Ankara, AFAD Bitlis ve AFAD Batman'dan toplamda 90 kişilik bir ekiple devam ettiği kaydedildi. Diğer illerde bulunan AFAD ekiplerinin hızla alana ulaştırılması için 2 helikopter ve 1 uçak desteği alındığı bildirilen açıklamada, 18 araç ve 3 arama kurtarma köpeğinin de çalışmalara katkıda bulunduğu ifade edildi. Arazinin engebeli olmasının ve ikinci bir heyelan riskini taşımasının ise arama kurtarma çalışmalarını olumsuz etkilediği vurgulandı.

KARDEŞİNİN KENDİSİNİ GÖRÜNTÜLÜ ARADIĞINI SÖYLEDİ

Heyelanın altında kalan 12 kişinin kurtarılma çalışmaları devam ederken; toprak altında kalanlardan kamyon şoförü Halil Başer'in hem ağabeyini, hem de arkadaşlarını telefonla görüntülü olarak aradığı ileri sürüldü.

Halil Başer'in ağabeyi ve arkadaşları Jandarma ve AFAD ekiplerine yaptıkları görüşmeyi anlatırken, telefonda karanlık bir görüntü görüldüğünü Başer'in kendilerine "Biz sağız" dediğini anlattı. Bu bilgi üzerine ekipler çalışmalarını yoğunlaştırırken, özellikle heyelanın bulunduğu bölge yerin altını dinleyebilen cihazları devreye koydukları öğrenildi.

FİRMA TEMSİLCİSİ: CİHAZ UYARI VERMEDİ

Meydana gelen heyelan sonrasında bölgede bulunan bakır madeni sorumlularından Jeoloji Birim Amiri Kamil Narman, temmuz ayında doğu duvarındaki çatlağın ardından ocakta çalışmaların durdurulduğunu ve bu bu süre zarfı içinde bütün çatlakları tespit etmek amacıyla çözüm önerilerinin geliştirdiklerini söyledi.  Narman, "Her yere anlık ölçüm cihazları yerleştirdik. 6 dakikada bir cihaz ölçüm yapıyor. Dün akşamki çökme de 6 dakikalık zaman içinde olmuş. Gereken her türlü önlemi almıştık. Maden temmuzdan sonra 2 ay tatil edilmişti. Sonra önlemler alınarak yeniden çalışmalara başlamıştık. Dün yaşanan olay sırasında anlık ölçüm cihazlarından hiç bir uyarı almadık" dedi.

HEYELAN ALTINDA KALANLARIN 35 ÇOCUĞU BULUNUYOR

Siirt Valiliğinden yapılan açıklamada, heyelan nedeniyle kayan toprak altında kalan işçilerden 3'ünün bekar olduğunu, diğerlerinin evli olup toplam 35 çocuğu bulunduğu belirtildi. Açıklamada Murat Ant, Halil Başer ve Sedat Bulut'un bekar olduğu, Savaş Kızılkan'ın 1, Kerem Arat'ın 1, Kasım Tari'nin 4, Şefik Tuncer'in 3, Abdurrahman Sönmezsoy'un 4, Reşit Can'ın 2, Mahmut Batumak'un 3, Bedrettin Caylı'nın 5, Nusret Beyazalma'nın 6, Yavuz Yıldız'ın 2, İsmail Tekin'in 1 ve Abdulbaki Aydın'ın 3 çocuğu olduğu, İbrahim Kılınç'ın ise çocuğu bulunmadığı belirtildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz