Bilgi Güvenliği Derneği tarafından düzenlenen 9. Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı, ODTÜ'de başladı.
Atalay, artık gündelik hayatta kullanılan cihazların internete bağlı hale geldiğini, birbiriyle iletişim halindeki cihaz sayısının da her geçen gün arttığını söyledi. Atalay, 2020'ye kadar 50 milyarı bulan bir iletişim ağı oluşmasının öngörüldüğünü ifade etti.
Nesnelerin internetinin, sağladığı kolaylıkların yanı sıra gündelik hayat ve ülke savunması açısından siber tehditleri de gündeme getirdiğini vurgulayan Atalay, şöyle konuştu:
"Türkiye, siber güvenlik alanında saldıran ve saldırıya uğrayan ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Saldırıya uğramayı anlıyoruz fakat saldıran ülkeler arasında olmak anlaşılamayabiliyor. Türkiye'deki bağlantılı cihazların yüzde 40'ın üzerindeki kısmı daha önce nüfuz edilip ele geçirilmiş durumda. Böylece dışarıdan kontrol edilebiliyorlar. Verilen bir talimatla bu bilgisayarlar bir yere saldırıda kullanılabiliyor. Türkiye siber güvenlik açısından hassas konumda. Bireyler ve devlet olarak duyarlı olmamız gerekiyor. En önemli unsur da insan kaynağı. Dünyada 1-1,5 milyon, Türkiye'de 15 bin siber güvenlik uzmanı açığı var. Bu açığı kapatmak üzere en önemli görev üniversitelere düşüyor.
Bunun yanında siber güvenlikte milli çözümlerimiz olmazsa güvende olmamız mümkün değil. Parasını verip aldığınız, sizi korumasını beklediğiniz bir ürünün kendisi sizin için zafiyet kaynağı olabilir."
- "Ümit verici gelişmeler yaşanıyor"
ASELSAN Genel Müdürü Faik Eken de milli olarak geliştirilmesi gereken çözümlerin başında bilgi güvenliği ve kriptoloji alanındaki ürünlerin geldiğini söyledi.
Bu alandaki uzman ve mühendis açığının önemli bir sorun olduğuna işaret eden Eken, "Buna karşın savunma sanayisindeki diğer konularda nasıl sabırla ilerlediysek bu alanda da aynı şekilde hareket etmeliyiz. Bu konuda ümit verici gelişmeler yaşanıyor. Birlikte iş birliği ve güç birliği yaparak milli çözümler geliştirmemiz gerekiyor." dedi.
ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök ve Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan da konuşmalarında, üniversitelerinin siber güvenlik alanında yürüttüğü çalışmalara ilişkin bilgiler verdi.
Kaynak: Diyarbakır Söz