Toplu taşıma araçlarında insanların rahat bir yolculuk yapması gerektiğine dikkat çeken vatandaşlar, yolculuk esnasında ayakta kadın-erkek sıkışık bir şekilde gitmek zorunda kaldıklarını söyledi. Bu durumun hem ahlak hem de İslami kaidelere göre uygun olmadığı ifade edildi.
Yetkililerden yaşadıkları sıkıntıların giderilmesi için acilen araç sayılarının arttırılmasını gerektiğini belirten Diyarbakır halkı, iklim şartlarına uygun durakların yapılması, azami sınırın dışında yolcu taşınması halinde cezai işlemin uygulanması ve şoförlerin denetimi gibi taleplerde bulundu.
"Kadın-erkek ayakta ve içi içe yolculuk yapıyor"
Toplu taşıma araç sayısının yetersiz olduğunu belirten Abdullah Akdağ, "Diyarbakır'da toplu taşıma araçları azdır. Millet duraklarda sürekli beklemek zorunda kalıyor. Araç sayıları yeterli düzeyde olması lazımken maalesef yetersizdir. İnsanlar işlerine geç kalıyor. Ayrıca araçların içinde bayan-erkek genelde ayakta, içi içe bir şekilde yolculuk yapıyor. Bu hem uygun değil hem de insanı rahatsız etmektedir." şeklinde konuştu.
Toplu taşıma araçlarının sıkıntılarını dile getiren Abdürrahim İlan, "Toplu taşıma araçlarının birkaç sıkıntısını sayarsak; çok sıkışık olması, ayakta duran yolcuların fazlalığı ve servis şoförlerinin bir yolcu için sürekli manevra yapması bunlardan bir kaçıdır. Örneğin; ben Karacadağ bölgesinde oturuyorum. Bizim kaldığımız yerde durak yok. Kışın soğukta orada bekleyemiyoruz. Yetkililer sesimi duyuyorsa şayet, bu sıkıntıların giderilmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.
"Toplu taşıma araçlarında herkes ayakta gidiyor fakat ceza yiyen yok"
Diğer şehirlerde toplu taşıma araçlarında vatandaşların daha rahat yolculuk yaptığını belirten İlan, "Ben genelde Diyarbakır'da kalamıyorum. İstanbul'a gidiyorum. İstanbul gibi nüfusu yoğun bir ilde dahi toplu taşıma hizmeti üst seviyededir. Durakların çoğu kapalı ve klima ile sıcak tutuluyor. Tabi bizim memleketimizde de sayısı çok olmasa da kapalı duraklar mevcuttur. Fakat çoğunun içinde klimalar çalışmıyor. Ayrıca ilginç bir şeyden bahsetmek istiyorum. Ben araç kullanırken emniyet kemerimi takmadığım için trafik cezası ödedim. Ama toplu taşıma araçlarında herkes ayakta gidiyor. Ceza yiyen yok. Bu duruma pek anlam veremedim." dedi.
"Ben ve eşim yaşlıyız, şoförler bizi görünce bilerek durmuyorlar"
Yaşlı olduklarını ve ücretsiz kart kullandıklarını söyleyen Hasan Süzen, "Ben ve eşim yaşlı insanlarız. Araba durduğunda ellerimizdeki bastonu görünce durmayıp basıp gidiyorlar. Devletin bize sunduğu bu hizmetten zaten ücret alıyorlar. Buna rağmen neden durmuyorlar. Okuma yazmam olsaydı bu şoförleri şikâyet ederdim ama ne yazık ki okuma yazmam yok. Yetkililerden şunu talep ediyorum. Bizi duraklardan alan şoförler olsun yeter." şeklinde konuştu.
Öğrencilerin toplu taşıma araçlarında birçok sıkıntı çektiklerini belirten Engin Atlı, "Ben Dicle Üniversitesinde öğrenciyim. En büyük sıkıntıyı ulaşımda yaşıyoruz. Herhangi bir durakta araca bindiğimiz zaman Diyarbakır içerisinde en az bir buçuk saat dolaşıyoruz. Üniversiteye direk giden toplu taşıma aracı hemen hemen yok diyebiliriz. Ayrıca şöyle bir sıkıntımız var, üniversite kampüsü içerisinde önceleri ulaşım ücretsizdi. Şu an bizden ücret talep ediyorlar. Otobüsler çok dolu gidiyor. Otobüs sayıları çok yetersiz. Yetkililer bu tür sıkıntılara çözüm bulabilirler. Sefer sayılarını artırabilirler. Araç sayısını artırabilirler." talebinde bulundu.
"Yetkililer toplu taşıma araç sayısını çoğaltsın"
Uzun süre durakta araç beklediğini söyleyen Suna Hanım, "Şu an durakta dakikalarca bekliyorum. Minibüs hala gelmiyor. Gelen minibüsler de tıklım tıklım oluyor. Gördüğünüz gibi rezillik içinde bu durumu yaşıyoruz. Sabahları durakta soğuktan titriyorum ama hala gideceğim minibüs gelmedi. Hatta yetkili yeri aradım. Telefonla görüştüm. Geleceklerini söylediler fakat görünürde bir şey yok. Yetkililer arabaları çoğaltsın. Milleti düşünsünler biraz. Zor durumda kalmayalım bizler de. Verdikleri sözleri yerine getirsinler. Lafta kalmasın söyledikleri." ifadelerini kullandı.
Yetkililerden toplu taşıma araç sayısının artırılmasını talep eden Alican Timurçin, "Toplu taşıma araçlarında çok sıkıntı var. Sayıları yetersiz. Araç sayılarının artırılmasını istiyoruz. Bayan ve erkeklerin ayakta gitmesi ayrı bir sıkıntı." şeklinde konuştu.
Kaynak: Diyarbakır Söz