'Türkiye'de youtube yasağı Don Kişot'çaydı'

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Akgül: ''Kaldı ki yasakları çocuklar bile deliyor, kafamızı kuma sokuyoruz, bu da devekuşu gibi oluyor. Bütün bunlar yüzünden harakiri yapmış oluyoruz''

'Türkiye'de youtube yasağı Don Kişot'çaydı'

Bilkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Akgül, internete yasak konulması girişimlerinin, ''Don Kişot, devekuşu ve harakiri'' kavramlarıyla açıklanabileceğini iddia ederek, ''Mesela Türkiye'de youtube yasağı Don Kişot'çaydı. Dünya bile yasak koyamıyor, biz koymaya çalışıyoruz'' dedi.

TBMM Bilgi Toplumu Olma Yolunda Bilişim Sektöründeki Gelişmeler ile İnternet Kullanımının Başta Çocuklar, Gençler ve Aile Yapısı Üzerinde Olmak Üzere Sosyal Etkilerinin Araştırılması Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Necdet Ünüvar başkanlığında toplandı.

Komisyona, ''İnternet, Bilgi Toplumu ve Türkiye'' konulu sunum yapan Doç. Dr. Mustafa Akgül, internete yasak konulması girişimlerini eleştirdi. Bu tür girişimlerin, ''Don Kişot, devekuşu ve harakiri'' kavramlarıyla açıklanabileceğini iddia eden Akgül, ''Mesela Türkiye'de youtube yasağı Don Kişot'çaydı. Dünya bile yasak koyamıyor, biz koymaya çalışıyoruz. Kaldı ki yasakları çocuklar bile deliyor, kafamızı kuma sokuyoruz, bu da devekuşu gibi oluyor. Bütün bunlar yüzünden harakiri yapmış oluyoruz'' diye konuştu.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) başta olmak üzere devletin bazı ilgili kurumlarının politikalarını da eleştiren Akgül, çocukları korumanın yolunun mevcut uygulamalar olmaması gerektiği görüşünü savundu.

''Elinde balyozla dolaşan bir BTK'' ifadesini kullanan Akgül, ''Filtre haktır ama bürokratlar belirleyemez. İfade özgürlüğü ile bu sorunları çözebiliriz'' dedi. Akgül, Amerikan Kongresi'nde Türkiye aleyhine çalışmaların ve kitapların olduğunu, ancak bunların kapatılmasının veya yasaklanmasının söz konusu olmadığını, internette de bu tür yasaklamalara gidilmesinin sakıncalı olacağını söyledi.

Resmi kurumların internete yaklaşımını, matbaanın Türkiye'ye geç gelmesine benzeten Akgül, ''Saldım çayıra Mevlam kayıra anlayışı var. Sahibi çok da sorumlusu yok'' ifadelerini kullandı.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Attila Özgit de ''İnternet, Güvenlik ve Ar-Ge'' konulu sunumunda, ''Nesne Tabanlı Güvenlik Duvarı'' adı altında bir çalışma yürüttüklerini belirterek, bu çalışmanın, tümden site kapatmak yerine, site içeresindeki sakıncalı bir videonun kapatılmasının yollarını araştırmak olduğunu anlattı.

Son yıllarda, özellikle internet alan adları konusunda BTK'nın yetkilendirilmesi gibi uygulamalarla ODTÜ'nün ''resmin dışında tutulduğunu'' öne süren Özgit, ''20 yıllık deneyim gözardı ediliyor'' dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler