Trafikte ihlal imkansızlaştı

Diyarbakır'da trafik ekiplerinin yanı sıra diğer birimlerdeki bir kısmı sivil olan, 500 polise de ''Trafik kural ihlali tespit tutanağı düzenleme yetkisi ve görevi'' verildi.

Trafikte ihlal imkansızlaştı

DİYARBAKIR-Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görev yapan resmi ve sivil tüm polislere 'Trafik kural ihlali tespit tutanağı düzenleme yetkisi'nin verildiği açıklandı.

Diyarbakır Valiliği, bundan sonra ilde görev yapan resmi ve sivil tüm polislere trafik cezası kesme yetkisi verildiğini açıkladı. Emniyet Müdürlüğü, uygulamanın 'algılanan yakalama riskinin arttırılması suretiyle trafik güvenliği sağlanması' amacıyla yapıldığını belirtti. Açıklamada, Diyarbakır ilinin konumu göz önüne alınarak, sivil ekiplere de aynı yetkinin tanındığı belirtildi.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 6'ncı maddesi ve Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 7'nci maddesine dayanarak şehirde bulunan sivil ve resmi tüm polislere trafik cezası kesme yetkisi verdi. Valilikten yapılan açıklamada, yol kullanıcılarının trafik kurallarına uygun davranmalarının sağlanarak, trafik kazalarını ve kaza sonrasındaki can ve mal kayıplarının önlenmesi amacıyla uygulamanın başlatıldığı belirtildi.

YAKALANMA RİSKİNİN ARTTIRILMASI

Açıklamada, yol kullanıcılarının sürekli denetlendikleri hissi verilerek, algılanan yakalanma riskinin arttırılması, sürekli trafik güvenliği ile can ve mal emniyetinin sağlanması amacıyla trafik ekipleri yanında sokakta görev yapan diğer polis ekiplerinden de yararlanmasının gerekli görüldüğü belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:

"2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununun 6'ncı maddesi ve Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 7'nci maddesine istinaden, trafik zabıtası dışında tüm il ve ilçelerimizdeki resmi ekip araçları ile görev yapan önleyici hizmetler, Asayiş ve Polis Merkezi ekiplerine, ayrıca Diyarbakır ilinin konumu göz önüne alınarak sivil ekiplerimize de 'Trafik Kural İhlali Tespit Tutanağı' düzenleme yetkisi ve görevi verilecektir."

SİVİL POLİSLER DE CEZA KESEBİLECEK

Açıklamada, Diyarbakır'da trafik hizmetleri dışındaki birimlerde görev yapan sivil ve resmi polislerden 'Trafik Kural İhlali Tespit Tutanağı' düzenleme yetkisi verilenlerin eğitime tabi tutulduğu belirtildi. Eğitimi tamamlanan sivil ve resmi polislere 1 Ocak tarihi itibariyle 'Trafik Kural İhlali Tespit Tutanağı' düzenleme yetkisi verildi.

BU DERT ARTIK BİTİYOR

Öte yandan, Emniyet Genel Müdürlüğü, çeşitli nedenlerle trafikten men edilerek otoparka teslim edilen araçlara ilişkin bilgileri yüklediği 'Trafik Denetleme-Otopark' isimli programı vatandaşın kullanımına açtı.

SİSTEM SORGULAYACAK!

11 Haziran 2012 tarihinde Emniyet'in kullanmaya başladığı program, 7 Ocak itibariyle de vatandaşın bilgisine sunuldu. Böylece otoparka çekilen araçlar ilgilileri tarafından sorgulanabilecek. http://www.egm.gov.tr/otopark_sorgu.aspx adresinden ulaşılabilen sisteme girebilmek için önce sorgulama yapacak kişinin adı soyadı, TC kimlik numarası, doğum yılı bilgileri girilecek. Hürriyet'ten Aysel Alp'ın haberine göre, MERNİS üzerinden bu bilgiler kontrol edilip doğrulandıktan sonra, araç plakası yazılarak sistem tarafından sorgulaması yapılacak.

KİM NİYE ÇEKTİ, HANGİ OTOPARKTA?

Sorgu sonucunda kişi; aracı otoparka hangi birimin teslim ettiğini; otoparkın adını, çekme nedenini, otoparkın açık adresini ve telefon numarasını öğrenebilecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler