Tatil planı yapanlar sahte ilanlara dikkat! Tıklayıp tuzağa düşmeyin Tatilciler, sezonunun yaklaşmasıyla birlikte turizm sektöründe faaliyet gösteren kuruluşların reklam ve tanıtım faaliyetleriyle karşılaşıyor.
Özellikle tüketicilerin sıkça tercih ettiği turizm tesisleri ve otellerin internet sitelerinin isimleri ve fotoğrafları kopyalanarak, kısa mesajlar ve e-posta üzerinden çok cazip tekliflerle tatilcilerin mağdur edildiği görülüyor. Bu sebeple tatil rezervasyonu yapacak kişilerin mağduriyet yaşamamak amacıyla bazı hususlara dikkat etmesi önem arz ediyor.
Tatil planı yapanlar sahte ilanlara dikkat!
Tüketiciler Konfederasyonu (TÜKON) Genel Başkanı Aziz Koçal, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Tatilcilerin, indirimli tatil beklentileri üzerinden kazanç elde etmek isteyen dolandırıcıların birçok yola başvurduğunu belirtti. Tatil fırsatı başlığıyla kısa mesaj veya e-posta yoluyla gelen sahte linklere karşı çok dikkatli olunmalı. Gönderilen linkler üzerinden önceki senelerde olduğu gibi, bu yıl da tüketiciler mağdur edilebilir. Bu linkler üzerinden kredi kartı ile ödeme yapılması halinde, kredi kartı bilgileriniz de dolandırıcıların eline geçebilir." uyarısında bulundu.
Tatil planı yaparken dolandırılmamak için ne yapmalı?
- Rezervasyon yapılacak tesisle ilgili araştırma yapın.
- Turizm tesisinin belgesi olup olmadığına, otelin yıldız sayısına, kamu kurum ve kuruluşlarında kayıtlı olup olmadığına bakın.
- Varsa otel hakkında daha önceden yapılan şikayetleri sorgulayın. Sorgulama 'www.tursab.org.tr' ya da 'www.kulturturizm.gov.tr' adreslerinden yapılabilir." dedi.
- Erken rezervasyonlarda sözleşme yapın. Sözleşmelerin bir suretini talep ediln.
- Seyahat acentesi ya da turizm tesisinin internet sitelerindeki unvan, iletişim bilgileri ve adres bilgilerini Elektronik Ticaret Bilgi Sisteminden kontrol ediln.
- Yüz yüze ya da internet yoluyla yapılan rezervasyonlarda muhakkak ön bilgilendirme ve alınacak hizmetlere dair broşür alın..
Sözleşmelerde taahhüt edilen hizmetlerden herhangi birinin eksik olması halinde, tüketicinin indirim talep etme hakkı vardır. Tüketicilerin, cezai şart ödemeden tatilin başlamasından 30 gün önce sözleşmeyi feshetme hakkı mevcut bu nedenle fesih bildirim de mutlaka kalıcı veri ortamında yapılması gerekiyor.
TÜKETİCİLER KARŞILAŞTIĞI MAĞDURUYETİ KAYIT ALTINA ALMALI
Tüketici Hakları Derneği, sahte rezervasyon mağduru olmamak için tesisin iyi araştırılması gerektiğini belirtti. Tüketiciler ayıplı hizmetle karşılaşması halinde, tüketici mahkemelerine, tüketici hakem heyetlerine, arabuluculuk müessesesine başvuruda bulunabilir.
Tüketiciler eğer rezervasyonlarını iptal edecekse, gerekçelerini açık bir biçimde dilekçesinde belirtmeli. Dilekçe ekine kanıt olarak eğer varsa yazışmalar, sözleşme örneği, fotoğraf, ödemenin makbuzu da eklenmeli. Dilekçede, sözleşmeden dönme ve para iadesi hakkının hangisinin tercih edildiği de belirtilmeli. Tüketici, şahsen ya da avukat aracılığıyla, Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) üzerinden hakem heyetlerine başvuruda bulunabilir. Tüketici hakem heyetlerinin bulunmadığı yerlerde ise, ilgili kaymakamlıklarda bulunan irtibat personeli tarafından başvurular alınır ve TÜBİS'e kaydedilir.
Tatil planı yapanlar sahte ilanlara dikkat! Seyahat planları ve tatile iniş anından itibaren haklarınızı bilmeniz em dolandırıcılıktan hem de yanılsamalardan sizi koruyacaktır.
Kaynak: Diyarbakır Söz