Taşeron işçilerin kadroya geçmesi ertelendi mi? Taşeron işçinin gözü kulağı, kadroya geçme konusunda son dakika yapılacak açıklamaları beklemekte. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Bakanlar Kurulu sonrası yaptığı açıklamada Taşeron İşçileri sevindirecek şeyler söyledi. Peki taşeron işçinin kadroya geçmesinde son dakika gelişmeler neler
Taşeronda detaylar, Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın, milletvekillerine verdiği brifingde ortaya çıktı. Düzenlemeden hangi kurumların, ne kadar etkileneceği ortaya konuldu. Yapılan hazırlık, kamudaki 720 bin 277 taşeron çalışanı kapsarken, bunlardan 157 bin 010’u “temizlik”, 76 bin 179’u “güvenlik”, 16 bin 072’si “yemek” işinde çalışıyor. Kalan 157 bin 036 kişi muhtelif alanlarda hizmet veriyor. Belediyelerdeki taşeron sayısı ise 311 bin 278’i buluyor.
Taşeron İşçiler hükümetten gelecek açıklamaları büyük bir heyecanla bekliyor. Son olarak Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Bakanlar Kurulu sonrası Taşeron İşçiler ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Sayın Numan Kurtulmuş yaptığı açıklamada Taşeron İşçiler ile ilgili olarak "Biz taşeron meselesinin hallolması için ciddiyetle gereken adımlar atılıyor. Çalışma Bakanımız ilgili sendikalarla çok yakın görüşmeler içerisinde. Burada çözülmesi mümkün olan ilave bir adım varsa tekrar değerlendirilebilir. Hükümetimizin aldığı karar çerçevesinde yolumuza devam edeceğiz" ifadelerini kullandı
TAŞERON İŞÇİ'YE ZAM
720 bin taşeron işçinin özel sözleşmeli personel olarak devlete alınmasına yönelik düzenlemenin detayları ortaya çıkmaya başladı. Devlet, taşeron işçi çalıştıran firmaların zarara uğramasını önlemek için ellerindeki araç, alet ve makineleri satın alacak.
Özel sözleşmeli personel, memura yapılan kadar zam alacak. Asıl işi yapanlara ise özel artışlar yapılarak zaman içinde maaşları eşdeğer kadrolardakiler ile eşitlenecek. Maliye Bakanı Naci Ağbal, AK Partili milletvekillerine üzerinde çalıştıkları taşeron yasa taslağı ile ilgili brifing verdi. Takvim'deki habere göre, milletvekilleri, '1 Kasım 2015 itibarıyla kapsamdaki idarelerde çalışıyor olma' koşulunun mağduriyet yaratabileceğini, bunun 'yasa yürürlüğe girdiğinde' şeklinde değiştirilmesi gerektiğini belirtti.
TAŞERON İŞÇİ'YE ZAM HABERİNE YALANLAMA GELDİ
Maliye Bakanlığından dün basında yer alan taşeron işçilerin maaş zammı ve sosyal haklarının memurlarla aynı olacağına ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığı açıklaması geldi
Bakanlıktan yapılan açıklamada, dün ve bugün bazı basın yayın organlarında yer alan ve Maliye Bakanı Ağbal’ın "Kadroya alınacak taşeron işçilerin sayısının artacağı, yapılacak düzenlemede kapsamın genişletileceği, taşeron işçilerinin maaşlarının, diğer memurların maaşlarıyla aynı seviyeye getirileceği, taşeron firmaların zarar görmemesi için ellerindeki araç ve makinelerin devlet tarafından satın alınacağı ve '1 Kasım 2015 tarihinde çalışıyor olmak' şartının esnetileceği” yönünde açıklamalar yaptığına ilişkin haberlere açıklık getirildi.
Ağbal'ın bu şekilde açıklamalarının söz konusu olmadığı, konuya ilişkin ilgili bakanlıklar ve taraflarla gerekli çalışmaların devam ettiği ve ilgili tüm tarafların görüşlerinin alındığı belirtildi.
TAŞERON FİRMA BİTTİ
Ağbal bunun üzerine, "Tarih konusunda biz o zaman 1 Kasım'ı öngördük ama bu öneriler değerlendirilebilir" dedi. Ağbal, yeni sistemde artık taşeron firmaların olmayacağını, devletin ihtiyacı olduğunda ilanla eleman alınacağını bildirdi.
Süleyman Soylu'dan Taşeron İşçilere müjde!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Karayolları Genel Müdürlüğünde çalışan 3 bin 500 işçinin kadroya alınmasına ilişkin protokolün imzalandığını duyurdu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden paylaştığı mesajda "Karayolları Genel Müdürlüğü’nde çalışan 3 bin 500 taşeron işçinin kadroya geçirilmesine dair ek protokolü imzaladık, hayırlı olsun diye yazdı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Karayolları Genel Müdürlüğünde düzenlenen protokol imza törenine katıldı.
Törende konuşan Soylu, Ak Parti hükümetlerinin sadece yol ya da köprü yapmadığını, memleketin evlatlarına "Ben de yapabilirim" özgüveni kazandırdığını söyledi. Soylu, 14 yılda önemli işlerin yanı sıra İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, sosyal güvenlik reformu, genel sağlık sigortası gibi birçok konuda düzenlemelerin hayata geçirildiğini anlattı.
Türkiye'nin kişi başına milli gelirinin 10 bin dolar seviyesine ulaştığını anımsatan Soylu, bunun milletin iradesiyle sağlandığını dile getirdi.
Türkiye'nin hedeflerinin gayet açık olduğunu, istikametinden hiçbir şeyin vazgeçiremeyeceğini vurgulayan Soylu, şöyle konuştu:
"İstikametimizden bizi vazgeçirmek, demokrasiyi Türkiye'de etkisiz kılabilmek, milletin iradesini, ortaya koyduğu bu mücadeleyi bir şekilde zayıflatabilmek için her şeyi yapmaya çalışıyorlar, bunun farkındayız. Bir taraftan terörle mücadele ediyoruz, diğer taraftan da işimizi gücümüzü, milletimize vermiş olduğumuz taahhütleri harfiyen yerine getiriyoruz. Geçen yıl 6 bin 417 kardeşimizle akdettiğimiz bir sözleşmeyi, bugün 3 bin 500 kişiyle devam ettirmek ve ortak bir protokolle onlara, ailelerine ve çalışma hayatımıza yeni bir nefes katma konusunda bir iddiayı hep beraber imza edeceğiz."
Soylu, taşeron işçilerin kamuda istihdam edilmesiyle ilgili bir takım tezviratlar üretildiğini kaydederek "Hem asıl işçileri hem de yardımcı işçileri kamuda istihdam edeceğiz. Bundan sonra kamuda taşeron denilen bir meseleyi de hep birlikte bitirmiş oluyoruz. İstenilen, arzu edilen bu. Yeni bir sistem getiriyoruz. Bu yeni sistem içerinde göreceksiniz ki hem çalışanlarımızın rahat ettiği, hem insanlarımızın yarına umutla baktığı hem çalışma hayatının bir düzen içine girdiği hakkaniyetli bir Türkiye'ye doğru gideceğiz" dedi.
Taşeron işçilerin çalışma koşullarında ne gibi iyileştirmeler olacak?
Taşeron yasası ile birlikte taşeron işçilere ne gibi geliştirmeler gelecek merak edilirken, hem işçilerin düşündüğü hem de devletin sağlamak istediği koşullar söyle diyebiliriz. Yapılan çalışmalar ile birlikte gerçekleştirilmesi beklenilen iyileştirmeler arasında ilk önce çalışma şartları yer alıyor. Çalışma şartlarında yapılacak iyileştirmeler ile taşeron işçilerin yıllık izinlerine de düzenlemeler getirilecek.
En önemli gelişme ise kamu kurumlarındaki taşeron işçilerin kadrolaşması olacak. Özelikle maaşlarda iyileştirme yaşanması beklenilirken, taşeron yasası ile birlikte maden veya temizlik işçisi gibi çok zor koşullar altında çalışan işçilerin hakkını savunacak. Böylelikle hem hakkı olan maaşları alacaklar, hem de hakkı olan izinleri rahatça kullanabilecekler.
Şartlara uymayana yok
KİŞİSEL şartları taşımadığı için kamuya geçişi yapılamayanların, sözleşmenin sona erdiği tarihten sonra hakları ödenmek suretiyle işlerine son verilecek. Çalışma süresi, sosyal güvenlik kurumundan emekli aylığı almaya hak kazanılan tarihe kadar olacak. kaynakk:akşam
Kaynak: Diyarbakır Söz