Tarihi mozaikler gün yüzüne çıkarılıyor

Urfa Kalesi çevresinde yürütülen kazılarda, yaklaşık 2 bin yıllık olduğu tahmin edilen 5 taban mozaiğine ulaşıldı.

Tarihi mozaikler gün yüzüne çıkarılıyor

Şanlıurfa'da yapılan kazı çalışmalarında, yaklaşık 2 bin yıllık olduğu tahmin edilen 5 taban mozaiği gün yüzüne çıkarıldı.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, 10 ay önce Urfa Kalesi çevresinde yürütülen çalışmalarda, bazı kaya mezarlarına rastlandı. Bunun üzerine arkeologlarca bölgede yapılan kazı çalışmalarında, 80'e yakın kaya mezarı bulundu.

Kaya mezarlarında araştırmalarını sürdüren arkeologlar, 5 mezarda taban mozaiklerinin yer aldığını tespit etti. Arkeologlar, yaptıkları çalışmalarla, yaklaşık 2 bin yıllık olduğu tahmin edilen mozaikleri gün yüzüne çıkardı.

Süryanice yazıtlar ve ince işlemelerin yer aldığı mozaik ile kaya mezarlarının, milattan önce 132 ve milattan sonra 639 yılları arasında Şanlıurfa'da hüküm süren Edessa Krallığı dönemine ait olduğu tahmin ediliyor.

5 taban mozaiğine ulaşıldı

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi almak için geldiği bölgede, tarihi mozaikleri inceledi.

Çiftçi, yaptığı açıklamada, Şanlıurfa'nın tarihsel süreçlerde her zaman var olduğunu ve bugüne kadar farklı kültürleri barındırarak bugüne kadar geldiğini belirtti.

Urfa Kalesi çevresindeki çalışmalarda tarihi eserlerin ortaya çıktığını ifade eden Çiftçi, şunları kaydetti:

"Çalışmalarımız özellikle milattan sonra 2. ve 3. yüzyıldaki yaşam mağaralarına ulaşmış durumda. Burada ortaya çıkan taban mozaiklerine baktığımız zaman defnedilen kişilerin resimlerinin işlenmiş olduğunu görüyoruz. Proje çalışmalarımızın bitimiyle bu alanlarımızı turizme kazandıracağız. Yerli ve yabancı turistler bu alanlarda gezecek. 2 bin yıl öncesine uzanan tarihsel alandaki bu kültürü bilimsel olarak öğrenmiş olacaklar. Şanlıurfa çok zengin bir tarihe sahip. Biz de bu mirası dünyaya sunacağız."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler