Diyarbakır'da 2012 yılında Kutbettin Kızılkan'ın öldürülmesiyle ilgili davada tanık olan Remzi Tekin, bir süre sonra sanık duruma düştü ve tutuklandı. Tekin 10 ay cezaevinde kaldıktan sonra kuvvetli suç şüphesi olmadığı için tahliye edildi.
>Diyarbakır'da 11 Mayıs 2012 günü, 66 yaşındaki Kutbettin Kızılkan evinin önünde silahla vurularak öldürüldü. Olayı soruşturan savcılık, Kızılkan'ın 21 yaşındaki torunu G.C.'nin 31 yaşındaki sevgilisi Ş.Ö. ile arkadaşları 23 yaşındaki M.G. ve 25 yaşındaki H.A. hakkında 'kasten öldürme' suçundan ömür boyu hapis istemiyle iddianame hazırladı. İddianamede şüpheli Ş.Ö.'nün telefonda tartıştığı sevgilisi G.C.'nin dedesinin evine gittiği, evin balkonundaki aile bireylerine silahla ateş ettiği ve bir arkadaşı ile birlikte Kızılkan'a ateş ettiği belirtildi.
>
>Polisin M.G.'yi elinde bulunan silahı saklamaya çalışırken yakaladığını, diğer şüphelinin ise kaçtığını belirten savcı, aile bireylerinin yakalanan M.G.'yi teşhis ettiğini vurguladı. İddianamede diğer şüpheli H.A.'nın cinayeti işleyen Ş.Ö.'nün kaçmasına yardım ettiği kaydedildi.
>İDDDİANAMEDE HAKKINDA TAKİPSİZLİK KARARI VERİLDİ
>İddianamede olaydan bir hafta sonra silahla birlikte teslim olan olayın asıl faili Ş.Ö.'nün suçlamaları reddettiği ve Remzi Tekin isimli kişiyi suçladığı belirtildi.
>İddianameyi hazırlayan savcı, Remzi Tekin'in olay yerinde olduğuna dair herhangi bir iz bulunmadığını, bu nedenle takipsizlik kararı verildiğini kaydetti. Gizli tanıkların Remzi Tekin hakkında herhangi bir bilgi vermediği kaydedilen iddianamede 'Kemik' kod adlı gizli tanığın ifadesi yer aldı. Gizli tanık 'Kemik', "Ş.Ö., Kutbettin'in binasına gitti. Maktülün kızları ile küfürleşti. İki tabanca çıkararak maktülün bulunduğu yere ateş etti ve kaçtı. Gittiğimde Kutbettin ölmüştü. Olayı tüm mahalleli gördü. Ş.Ö.'den korktukları için konuşmuyorlar. Olaylardan sonra Ş.Ö.'nün kardeşi olan ve kendini avukat olarak tanıtan A.Ö. olayı Remzi Tekin'in yaptığını söylememi istedi. Yalancı tanıklık yapmayacağımı söyleyince bizden birini öldüreceklerini söyledi" dedi.
>TANIKTI SANIK OLDU
>İddianamenin kabulünün ardından sanıklar Ş.Ö.'nün tutuklu, M.G. ve H.A.'nın ise tutuksuz olarak yargılanmasına Diyarbakır 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Yargılamada sanıkların suçlamasının devam etmesi üzerine tanık olan Remzi Tekin, avukatı Seda Toğrul ile birlikte savcıya giderek teslim oldu. Cinayet işlendiği sırada o bölgede olmadığını ve olayla bir ilgisinin olmadığını söyleyen Tekin serbest bırakıldı. Tekin hakkında takipsizlik kararı verilmesi üzerine, dosyada bulunan sanıklar Siverek Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz etti. Siverek Ağır Ceza Mahkemesi'nin takipsizlik kararını kaldırması üzerine mahkeme 2012 yılının Aralık ayında Remzi Tekin hakkında suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine savcı 2013 yılının Şubat ayında Remzi Tekin'in şüpheli sıfatıyla ifadesini aldı. Cinayet ile ilgisinin olmadığını belirten Tekin, "Kutbettin'i tanımıyorum ve öldürmem için bir neden yok. Eğer ben cinayeti işlesem kendim gelip teslim olmazdım. Masumiyetimi ıspatlamak için teslim oldum" dedi.
>Tekin'in cinayeti işlediğine dair bir delil olmadığını belirken avukatı Seda Toğrul ise "Asıl sanık yakalandıktan sonra Remzi Tekin'in ismi dosyaya dahil edildi. Savcılıkta hakkında takipsizlik kararı verilmişti. Siverek Ağır Ceza Mahkemesi takipsizlik kararını kaldırdığı için mahkeme suç duyurusunda bulundu. Müvekkilim aslında bu dosyanın tanığıdır. Üç savcı müvekkili serbest bıraktı. Ortada büyük bir hata var. Çünkü müvekkilim ile maktülün ailesi arasında hiç bir tanışıklık yok" dedi.
>Savcı ifadenin ardından Remzi Tekin'i tutuksuz yargılanmak üzere serbest bıraktı. Hakkında 'kasten öldürme' suçundan iddianame hazırlanan Tekin'in dosyası devam eden dava ile birleştirilirken, yargılama sürecinde dosyanın tek tutuklu sanığı Ş.Ö. de tahliye edildi. Yargılama devam ederken Mahkeme Başkanı Tekin'in tutuklu yargılanması için yakalama kararı çıkarttı. Dosyayı inceleyen Savcı, Tekin'in tutuksuz yargılanmasına karar verdi.
>10 AY SONRA TAHLİYE EDİLDİ > >
>Yargılama sırasında bir tanığın aleyhine ifade vermesi nedeniyle başka bir savcı Remzi Tekin'i tutuklamak üzere mahkemeye sevk etti. 14 Mart 2013 tarihinde tutuklanan Remzi Tekin cezaevine gönderilirken, mahkemenin üye hakimi 2 celse boyunca tutuklama kararına muhalefet şerhi koydu. Muhalefet şerhinde tanık ifadelerinin çelişkili olduğunu belirten Hakim Özgüraslan Topçak, Tekin'in tutuksuz yargılanması, sanık Ş.Ö.'nün ise kaçma şüphesi nedeniyle tutuklanması gerektiği kanaatinde olduğunu belirtti.
>Yargılama devam ederken 10 ay cezaevinde kalan Remzi Tekin, Cumhuriyet Savcısı'nın tahliyesini talep etmesi üzerine 2014 yılı sonunda tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Cinayet davasının karar duruşmasının önümüzdeki günlerde yapılacağı belirtildi.
Kaynak: Diyarbakır Söz