Sürücü adayları kurslarda direksiyon eğitimi alamıyor

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürürlüğe konan ve sürücü kurslarının kursiyer kayıtlarını bildirmesi için zorunlu tutulan Modül Sistemi, ehliyet almak isteyen vatandaşların direksiyon derslerine girememesine sebep oluyor.

Sürücü adayları kurslarda direksiyon eğitimi alamıyor

Milli Eğitim Bakanlığı 2012 Mayıs ayında yayınladığı genelge ile Türkiye’deki sürücü kurslarına, sürücü adaylarının eğitme başladığı ilk gün, direksiyon eğitimi derslerini 45 gün önceden bildirmelerini zorunlu tuttu. Yeni sisteme göre kursiyerler belirli saatler arasında direksiyon eğitimlerini tamamlama zorunda. Ancak, kamuda veya özel sektörde çalışan kursiyerlerin, çalışma saatleri dikkate alınmadan, 45 gün öncesinden planlan bu sistem, ehliyet almak isteyen binlerce adayın derslere gidememesine sebep oldu. Sürücü kursları sorunun farkında, gerekli düzenlemelerin yapılması için yetkili kuruluşlar ile de görüşüldü. Sürücü kursları, sorunun çözümünü beklerken, Milli Eğitim Bakanlığı yeni bir genelge çıkardı. Yeni yayınlanan genelgeye göre de kursların modül eğitim sistemini tam anlamı ile uygulayıp uygulanmadığı denetlenecek.

SÜRÜCÜ ADAYLARI

Uygulanan yeni sistemdeki aksaklıklar hakkında bilgi veren Sürücüler Kursu Derneği Başkanı Süleyman Sert, bu planlanan eğitim sisteminin afakî kaldığını savundu. Direksiyon derslerinin bire bir uygulanması gereken bir eğitim olduğunu kaydeden Sert, yeni sistem ile kursiyerlere eğitim saatlerinin gelemeyeceği zaman dilimlerine rastladığını bildirdi.

DİREKSİYON EĞİTİMİ

Bakanlıkça yapılan denetimlerde de bu husus tespit edildiğini kaydeden Sert, “Sivil Toplum Kuruluşları olarak modülün bu şekilde işletilmesinin doğru olmadığını ifade etmiştik. Yetkililerimiz de bu işin uygulamada olmayacağını bilmektedirler. Gelinen noktada hem kurslar hem de kursiyerler zarar görmektedirler.” diye konuştu.

TEORİK EĞİTİMLER MODÜL

Bakanlıkça yapılan açıklamada, denetimler sonucu kurumların yarısının eksik eğitim verdiği ifade edildiğini hatırlatan Sert, sistemin bu şekilde yürütülmesi ile sağlanan yüzde 50’lik uygulamanın bile küçümsenmeyecek bir tespit olduğunu belirterek, şu önerilerde bulundu: “Teorik Eğitimler Modüler olmalı. Kursiyerin alması gereken eğitimleri zamana yayılarak verilmelidir. Devam kontrolü teknik sistemler veya sürekli denetimler ile yapılmalıdır teorik derslerde, sınıf ortamında, sürücünün aracı başında fiili olarak yaşayacağı, karşılaşacağı durumu davranışa dönüştürecek sabır, hoşgörü ve kural bilgisi kazandıracak bilgiler teorik olarak anlatılmalı. Görsel materyaller ile bilgiler desteklenmelidir. Sınav sorularında kursiyerde, mukayese gücü oluşturacak, sorumluluk duygusunu geliştirecek ve eğitime devamın önemini sağlayacak içeriğe yer verilmelidir. Teorik derslerin sınavında başarılı olmadan direksiyon eğitimine geçilmemelidir.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler