Sur'da yamaç paraşütü keyfi

Geçen yıl silah ve patlama seslerinin yükseldiği Diyarbakır'ın Sur ilçesi, teröristlerden arındırılmasının ardından bölgedeki üniversiteliler için yamaç paraşütü merkezi haline geldi.

Sur'da yamaç paraşütü keyfi

Diyarbakır'da geçen yıl terör saldırıları nedeniyle silah ve patlama seslerinin yankılandığı Sur ilçesi, huzur ve güven ortamının sağlanmasıyla, yamaç paraşütü keyfi yaşamak isteyen üniversitelilere ev sahipliği yapıyor.

PKK'ya yönelik 28 Kasım 2015'te başlatılan ve 103 gün süren operasyonun, 9 Mart 2016'da başarıyla tamamlanmasından sonra huzurun sağlandığı ilçede terörün oluşturduğu tahribat, devlet desteğiyle gideriliyor.

İçede huzur ortamını fırsat bilen Dicle Üniversitesi (DÜ) Havacılık Kulübü üyeleri de UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan tarihi Diyarbakır surları ile 8 bin yıllık geçmişi bulunan, 7 bin dönümlük alana sahip Hevsel Bahçeleri'ne hakim konumdaki Kırklar Dağı'nda yamaç paraşütü yapmak için geliyor.

Burada tarihi mekanları ve eşsiz manzarayı izleme imkanı bulan paraşütçüler, gökyüzünde renkli görüntüler oluşturuyor.

- "Güneydoğu'da çok az rastlanan bir faaliyet"

DÜ Havacılık Kulübü Başkanı Veysel İpek, Diyarbakır'ın yamaç paraşütü için uygun mekanlara sahip olduğunu söyledi.

İlde 6 yıldır yamaç paraşütü, model uçak ve droneyle çeşitli aktiviteler gerçekleştirdiklerini ifade eden İpek, yamaç paraşütü için Kırklar Dağı'nı tercih ettiklerini belirtti.

İpek, üniversite kampüsünde yer eğitimleri gerçekleştirdiklerini, meteorolojik veriler ışığında da uçuş yaptıklarını dile getirdi.

Bölgede havacılığa merakın çok fazla olduğuna işaret eden İpek, malzeme eksiklerini giderdikleri takdirde herkese bu sporu tanıtıp eğitimini verebileceklerini kaydetti.

İpek, "Bu Güneydoğu'da çok az rastlanan bir faaliyet. O yüzden gençler daha çok bu eğitimi almak için Eskişehir, İstanbul veya Fethiye'ye gidiyor. Burada bu talepleri karşılama noktasında bir alternatifiz. Genç sayımız fazla. Kulübümüze, ilahiyattan tıpa, diş hekimliğinden makine mühendisliğine kadar farklı bölümlerden gençler üye." diye konuştu.

Kadınların da yamaç paraşütü yaptığını anlatan İpek, "Kadın arkadaşlarımızı görenler şaşkınlık yaşıyor. Üyelerimizden 8'i kadın." dedi.

Yamaç paraşütünü bölgede rahat şekilde yaptıklarını vurgulayan İpek, 2014'te Çüngüş ilçesinde de Diyarbakır'ın ilk doğa festivalini düzenlediklerini söyledi.

Festivale davet edilenlerin bölgeye gelirken endişe taşıdığına değinen İpek, "Dışarıdan bakıldığında burası bir terör bölgesi olarak görünüyor. Terör zihinlerde olduğu için insanlarda ön yargı oluşuyor. Biz yamaç paraşütü sporunu yapmak için ıssız dağlara gidiyoruz." diye konuştu.

Gerekli çalışmalar ve destekle yamaç paraşütünün Diyarbakır turizmine alternatif katkı sağlayacağına dikkati çeken İpek, Kırklar Dağı'nın 40 metrelik irtifaya sahip olduğunu, uygun rüzgar durumunda burada 2-2,5 saat uçuş yapılabileceğini kaydetti.

Kırklar Dağı'nın güzel bir noktada yer aldığını anlatan İpek, buraya yamaç paraşütü için gelenlerin tarihi dokunun bulunduğu alanda uçacağına işaret etti.

Bu tür faaliyetleri sürdüreceklerini belirten İpek, "Uçuş yaparken tarihi yerler görsel bir şölen oluşturmakta. Yamaç paraşütü yapmak isteyen arkadaşlarımızı Diyarbakır'a bekliyoruz. Buraya gelme noktasında herhangi bir çekince ve endişeleri olmasın. Biz yıllardır bu sporu burada yapıyorsak, bu onun en büyük kanıtıdır." ifadelerini kullandı.

- “Çok zevkli bir spor”

DÜ İlahiyat Fakültesi öğrencisi Hamza Arı da kulübe üye olduktan sonra farklı bölümlerden birçok öğrenciyle tanışıp arkadaşlık kuruduğunu söyledi.

Yamaç paraşütünün çok zevkli bir spor olduğunu dile getiren Arı, "Batman'da yaşarken, küçüklüğümden beri yamaç paraşütüyle uçuş yapıldığını görüyordum ve 'Keşke üniversiteyi kazanıp öyle bir yere denk gelsem' diye dua ediyordum. Üniversite eğitimi için Diyarbakır'a geldiğimde havacılık kulübüne üye oldum. Kulüp sayesinde hayalimi gerçekleştirdim." dedi.

Gençlere bu sporla ilgilenmelerini tavsiye eden Arı, "Doğu ve Güneydoğu terör olaylarıyla anılıyor ama bunlara kulak asmadan, Diyarbakır ve Güneydoğu'da böyle güzellikler ve samimi ortamlar olduğunu tüm Türkiye'ye göstermek istiyoruz." şeklinde konuştu.

Sınıf öğretmeni Kadriye Kurtar ise üniversite yıllarında yamaç paraşütü eğitimi aldığını, şu anda da kulüp bünyesinde faaliyetlerini sürdürdüğünü, öğrencilerine de bu sporu sevdirmeye çalıştığını kaydetti.

Diyarbakır'da bir kadın olarak bu sporu yapmanın çok güzel olduğunu ifade eden Kurtar, bu faaliyeti yürütürken hiçbir zorlukla karşılaşmadıklarını bildirdi.

Kurtar, Karadeniz, Ege ve Akdeniz bölgeleri gibi Güneydoğu'nun da bu spor için elverişli coğrafyaya sahip olduğunu, herkesi buraya davet ettiklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler