Havaların ısınmasıyla birlikte dışarıda tüketilen besinlerin sağlığa tehdidi yeniden gündeme geldi. Uzmanlar güneşe ve sıcağı maruz kalan yiyeceklerin bozularak insan sağlığına zarar verebileceğini belirtti. Yaz aylarında ishal, kusma ve bulantı şikayetleriyle hastaneye başvurularda artış yaşandığını söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları Ve Klinik Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi Dr. Rıdvan Karaali, sıcak havalarda sokakta satılan besinlerin bozulmasıyla ilgili uyarılarda bulundu.
"İSHAL KUSMA BULANTI ŞİKAYETLERİNİN ARTMA SEBEBİ İYİ KORUNMAMIŞ BESİNLER"
Dr. Öğretim Üyesi Rıdvan Karaali, "Yaz ayları ile birlikte, etrafımızda duyuyoruz, hastanelere ishal, kusma, bulantı şikayetiyle başvuran hasta sayısında artış oluyor. Bunun da ana sebebi iyi korunmamış besinlerin tüketilmesi. Uygun şartlarda yapılmış besinleri uygun şekilde saklamıyorsak bunlar içerisinde bakteriler üreyebilir. Bu bakteriler vücudumuzda hastalığa sebep olabilir" dedi.
"SOKAKTA SATILAN ÜRÜNLER UZUN SÜRE SICAK ISIDA KALMIŞSA BOZULMA İHTİMALİ YÜKSEKTİR"
Özellikle yaz aylarında besinlerin uygun şekilde saklanması gerektiğini söyleyen Karaali, "Mikroorganizmaların üremesi için uygun bir ısı gerekiyor. Yüksek ısıda saklanan tavuk bozulması çabuk olan üründür. Uygun şartlarda saklanmamışsa, sokakta satılan, uzun süre yüksek ısıda kalmış yiyeceğin bozulma ihtimali çok çok yüksektir. Açıkta satılan dondurmalar riskli, tatlılardan özellikle çikolatalı krema olan tatlıların bozulması çok daha hızlı oluyor. Mayonez, çok hızlıca bozulabiliyor, dolayısıyla sokakta satılan ürünler uygun şartlarda saklanmamışsa yaz aylarında çok daha çabuk bozulabilir" diye konuştu.
"YAZ AYLARINDA TÜM ÜRÜNLERDE RİSK MEVCUT"
Rıdvan Karaali, "Yaz aylarında tüm ürünlerde risk mevcut. Ürünün görselinde bir anormallik varsa, muhakkak dikkat etsinler.
Kaynak: Diyarbakır Söz