Güneş enerjisinden elektrik üretmek amacıyla araştırma yapan Dicle Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Elektronik Bölümünden bir grup öğrenci, suyun sıcaklık farkından yolla çıkarak geliştirdikleri sistemle elektrik üretti.
Verimlilik ve çalışma açısından dünyada bir ilk olma özelliği taşıyan sistem, özelikle güneş alma süresinin uzun olduğu bölgelerde, yenilenebilir enerji üretiminde yeni bir yöntem olarak kullanılabilecek. 24 saat kesintisiz elektrik üretebilen sistemin küçük prototipiyle bir odanın televizyon, bilgisayar ve aydınlatması için gerekli enerji üretilebiliyor. Üniversite, bu yöntemin patentini alarak, Diyarbakır'da üretime başlanması için gerekli girişimlere başladı.
-"Kesintisiz elektrik üretimi"-
DÜ Meslek Yüksek Okulu Elektronik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Abdullah Toprak, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin birçok bölgesinde olduğu gibi Diyarbakır'da da sıcak su elde etmek için güneş enerjisinin kullanıldığını söyledi.
Toprak, öğrencileriyle geliştirdikleri projede, güneş enerjisiyle ısıtılan su ve normal şebekeden akan soğuk suyu kullanarak elektrik ürettiklerini bildirdi.
Güneş enerjili ısıtma sisteminin olduğu her yere, modüler hale getirilen bu sistemi ekleyerek elektrik üretebileceğini ifade eden Toprak, şöyle konuştu:
"Bölgemizde evlerin çatılarında güneş enerjisi panelleri kurulu vaziyette. Bizim yapacağımız tek şey, 'interface' arabirimi dediğimiz elektrik enerjisi üretecisini güneş enerjisi ile evin su şebekesi arasına tampon olarak yerleştirmek. Sıcak ve soğuk su boruları yolu ile sistemdeki 'termokupl' malzemesinin her iki yüzeyinden geçerken arada oluşan sıcaklık farkından elde edilen elektrik, kaliteli bir enerjiye dönüştürülmek için aküde şarj edilir. Daha sonra dönüştürücü sayesinde günlük yaşamda kullanılan elektrik üretilmiş olur."
Geliştirdikleri prototiple televizyon, bilgisayar ve aydınlatma ihtiyacını karşılayacak kadar elektriği üretebildiklerini anlatan Toprak, "Dünyada bu şekilde çalışan ilk projedir. Daha büyük paneller kullanarak daha yüksek miktarda elektrik üretebiliriz. Gündüz boyunca ısınan su, izolasyonu iyi yapılmış bir depolama sistemiyle gece de sıcak kalacağı için sistemimiz diğer güneş enerjili sistemlerden farklı olarak gece de çalışmaya devam edip kesintisiz 24 saat elektrik üretebiliyoruz."dedi.
-"Seri üretime geçmek için iş adamları bize başvurdu"
Toprak, sıcaklık farkını kullanarak elektrik üretimi 1930'lardan beri bilindiğini ancak yöntemin pahalı ve veriminin düşük olmasından ötürü tercih edilmediğini belirterek ilk defa maliyet ve verim konusunda evlerde kullanılabilecek bir seviyeye getirdiklerini kaydetti.
Doç. Dr. Abdullah Toprak, projenin geliştirilmesi halinde yurt ve dünya çapında ciddi manada bir yenilenebilir enerji kaynağı olabileceğinin altını çizdi.
Diyarbakırlı bazı iş adamlarının bu sistemi kullanmak için kendilerine başvurduğunu dile getiren Toprak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bölgedeki bazı iş adamları fabrika kurup seri üretime geçmek için bize başvurdu. Henüz sonuçlanmadı ama o tür görüşmelerimiz sürüyor. Üretimi bu bölgelerde yaparak hem ucuza mal edebilir, hem de her bütçenin zorlanmadan edinebileceği bir sistem üretilebilir. Fazla bir montajı olmayan bu sistem, sadece sıcak ve soğuk su tesisatına bağlanarak elektrik üretebiliyor. Bizim isteğimiz, bu sistemin enstitü binamızın veya okulumuzun enerjisinin tamamını karşılayacak biçimde iş adamları ya da okulumuz tarafından gerçekleştirilmesidir."
Kaynak: Diyarbakır Söz