İmam Hatip Mezunları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği İbrahim Gökdemir, ilim ve mücadele adamı Şeyh Said`in idam edilerek şehit edilişinin 87. yıldönümü nedeniyle yazılı basın açıklaması yaptı.
Şeyh Said`in 1865 yılında Erzurum`un Hınıs ilçesine bağlı Kolhisar Köyü`nde dünyaya geldiğini hatırlatan Gökdemir, ilim öğrenmek, tebliğ ve irşat çalışmaları için Kürdistan bölgesini diyar diyar gezerek her fırsata İslam`ı anlattığını söyledi. Gökdemir, "Gerek yaşamı, gerek kişiliği, gerek takvası, gerek cesareti ve gerekse mücadelesi ile örnek alınması gereken muttaki bir alim ve İslami bir şahsiyettir" dedi.
Kıyam, 200 Bin Askerle Bastırıldı
Gökdemir sözlerine şöyle devam etti, "Cumhuriyetin ilanından sonraki yıllarda, emperyalist batılı güçler ve onların yerli işbirlikçilerinin halka ve İslam`a ihanetlerinden ötürü, Şeyh Said durumun vahametinin farkındadır ve niyetlerinin ne olduğunu gayet iyi bilmektedir. Hilafetin kaldırılması ve Cumhuriyetin kuruluşu ile birlikte yeni sistemin İslam`a aykırı olduğunu her fırsatta dillendirdi. Hilafetin yeniden tesis edilmesi yönünde çalışma başlattı. Çalışmaları kısa sürede halk tarafından ilgi gördü ve İslam`ı hükümleri kaldıran yönetime karşı kıyam başlatıldı. Laik Kemalist rejim bu kıyamı 200.000 asker kullanarak kanlı bir şekilde bastırdı ve Şeyh Said ile birlikte kıyama katılan birçok kişiyi idama mahkûm etti."
Şeyh Said Kıyamı İslami Bir Kıyamdır
Mahkeme sırasında kendisine sorulan ``Neden Ayaklandınız?`` sorusuna ``Dini hükümler zayıflatılmış, birçoğu kaldırılmıştır. Gereğini yapmak istedim" şeklinde cevap verdiğini belirten Gökdemir, "Her ne kadar kendisi Kürt ve onun bu başkaldırısı Kürt bölgesinde başlamış ve Kürtler arasında gerçekleşmiş ise de hedefi özelde dünya Müslümanlarının selameti, genelde ise dünya sömürgeci ve baskıcı güçlerine karşı olmaktır. Bu nedenle Şeyh Said kıyamı evrensel İslami bir kıyamdır. Şeyh Said kıyamını sadece `Kürtlere` ve `Kürtçülüğe` has kılmak başta Şeyh Said`e ve akabinde bu kıyamı gerçekleştirenlere yapılabilecek en büyük ihanettir" ifadeleri kullandı.
Rahmetle ve Saygıyla Anıyoruz
28 Haziran 1925 günü 46 arkadaşıyla birlikte asılarak şehid edilirken bile son sözlerinin Muhakkak ki benim ölümüm Allah`ın dini olan İslam`ın hâkim olması içindir`` olduğunu kaydeden Gökdemir, kıyamın hem kapsamı, hem etkisi, hem de İslami vurgusu açısından bu topraklar üzerinde son yüzyılda gerçekleştirilen en önemli İslami direniş hareketi olduğunu söyledi. Şeyh Said ve dava arkadaşlarının şahadetlerinin seksen yedinci yıldönümünde her birini ayrı ayrı rahmetle ve saygıyla andığını ifade eden Gökdemir, "bizlere ve sonraki nesillere İslam`ın nurlu yolunu kanlarıyla aydınlattıkları için minnetle yâd ediyoruz" dedi.
Kaynak: Diyarbakır Söz