Halfeti Halk Eğitim Merkezinde kadınlara yönelik sedef kakma kursuna katılanlar, doğrama makinelerinde ahşaba şekil veriyor.
Daha sonra ahşap parçalarına çekiç ve tel yardımıyla çeşitli figürler çizen kursiyerler, ahşaplara küçük deniz kabuğu parçaları yerleştirerek çeyiz sandığı, el aynası, hediye sandığı gibi farklı ürünler ortaya çıkarıyor.
Zahmetli ve büyük emeklerle tamamlanan birbirinden güzel ürünler, Halfeti'ye gelen turistlere satılıyor.
Halk Eğitim Merkezi Müdürü Eşref Arıkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin bir turizm bölgesi olduğunu, bunu değerlendirmek amacıyla kadınlara kurs vererek elde ettikleri ürünleri pazarladıklarını söyledi.
Düzenledikleri kurslarda kadınların hem meslek edindiğini hem de gelir elde ettiğini belirten Arıkan, "Sedef kakma unutulmaya yüz tutmuş bir el sanatımız. Normalde erkek işidir ancak burada kadınlarımız sedef kakma işi yapıyorlar." dedi.
- "Kadınların çalışmaları daha estetik"
Kursun usta öğreticisi Mehmet Açar da verdikleri eğitimler sayesinde ev hanımlarının boş vakitlerini değerlendirerek meslek sahibi yaptıklarını belirtti.
Kursiyerlerin erkek işi olan sedef kakma konusunda becerikli olduğunu ifade eden Açar, "Kadınlarımız eğitimlerinde erkeklere göre daha başarılı oluyorlar. Yani kadınlar hiçbir işi yapamaz diye bir şey yok. Çalışmaları daha estetik. Daha güzel ve daha özveriyle çalışıyorlar. Yeri geldiğinde çocuğundan, işlerinden fedakarlık yapıp bu mesleği daha çabuk öğrenmek istiyorlar. Kendilerini kanıtlamak istiyorlar. Bu da onlar için gurur verici bir durum." diye konuştu.
- Turistlere satıyorlar
Kursiyerlerden Bedriye Sönmez, unutulmaya yüz tutmuş bir mesleği öğrendikleri için mutlu olduğunu söyledi.
Kurs sayesinde ürettikleri ürünlerle aile bütçelerine katkıda bulunma fırsatı yakaladıklarını vurgulayan Sönmez, "Burada ürettiğimiz ürünleri ilçemize gelen turistlere satıyoruz. Böylece para kazanmış oluyoruz. Zor ve zahmetli bir iş yapıyoruz ama ürünlerimiz tamamlanınca çok mutlu oluyoruz." dedi.
Safiye Açar da usta öğretici eşinin verdiği eğitim sayesinde meslek öğrendiğini belirtti.
Eğitim sayesinde tek başına her türlü çalışmayı yapabildiğini anlatan Açar, "Burada birbirinden güzel eserler üretiyoruz. İleriki süreçte kendi iş yerimi açmak istiyorum. Böylece mesleğimi daha iyi icra etmiş olurum." diye konuştu.
Kaynak: Diyarbakır Söz