ÖMÜ Öğretim Görevlisi ve Proje Koordinatörü Cevat Sunol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, OMÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonunca kabul gören çift kişilik uçağın ilk etapta prototip amaçlı yapımına hızlı şekilde başladıklarını söyledi.
Çalışmaları UZAYTEM bünyesinde kurdukları kompozit atölyesinde yürüttüklerini belirten Sunol, "'Tamamen kendi tasarımımız olan ve yerli imkanlarla yaptığımız 'Doğan' adı verilen uçağımızın tamamlanması için geri sayıma başladık. Atölyemizde kompozit kanat ve gövde imalatı yapıyoruz. Uçak havadayken ağırlığının 4 katı kadar manevra ve yük ağırlığı oluyor" dedi.
Keskin manevralarda maruz kalacağı basınca karşı dayanıklılığı, esnekliğinin yer aldığı testleri kanada uyguladıklarını anlatan Sunol, uçağın sertifikasyonu için gerekli olan testlerde başarı sağladıklarını vurguladı.
Yaklaşık 9 metre olan kanat açıklığında dayanıklılık testlerini başarıyla tamamlamanın mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını dile getiren Sunol, şöyle konuştu:
"Kendi elemanlarımızı yetiştirerek atölyemizi kurduk. Yeni nesil uçak modelinde tasarlanan Doğan, en son teknolojik sistemlerle donatılacak. Türkiye'de uçak üretimi yapan Ankara'dan sonra ikinci şehiriz. Özgün tasarım olarak hazırlanan Doğan'ın kategorisinde birçok özelliği bünyesinde taşıyor. Uçağımızı yaparken geleceğin teknolojisini kullanıyoruz. Daha sert ve hafif olan kompoziti kullanıyoruz."
Sunol, UZAYTEM olarak hava aracı ve savunma sanayine kompozit malzeme üretmeyi de amaçladıklarını bildirerek, "Kendi imkanlarımızla yaptığımız çalışmalarda elde ettiğimiz sonuçların dünya standartlarında olması bizi mutlu ediyor. Bir yıl sonra test uçuşlarına başlamayı hedefliyoruz. Bu dönemde yapılacak uçuşlarda hava veri sistemi kalibrasyonu, kararlılık ve kontrol, yapısal yük, düşük süratli uçuş, sistem fonksiyon, spin, kararlılık kontrol, performans, yüksek hız ve yük testlerini gerçekleştireceğiz" diye konuştu.
Doğan'ın kalkış ağırlığının 750 kilogram olduğunu, bin 500 kilometre menzili bulunduğunu ifade eden Sunol, uçağın 200 feet yüksekliğe çıkabileceğini 150 knot seyir süratine ulaşabileceğini ve 180 beygir gücünde olacağını sözlerine ekledi.
Kaynak: Diyarbakır Söz