Polis Özel harekat (PÖH) 2016 Başvuru sonuçları ne zaman açıklanacak? Parkur mülakat detayları

POLİS Özel Harekat Başvuru sonuçlarının açıklanacağı tarih 285 bin aday tarafından merakla beklenmekte iken şimdi de adayları mülakat ve parkur heyecan sardı.

Polis Özel harekat (PÖH) 2016 Başvuru sonuçları ne zaman açıklanacak? Parkur mülakat detayları

10 bin Özel harekat başvuru zamanı 14 Kasım'da sona ermesinin hemen akabinde merakla başvuru sonuçları ve sonuçların açıklanmasından sonra da yapılacaklar başvuran adayların merak konusu oldu. 3 sefer başvuru tarihinin ertelenmesi şeklinde gelişen POMEM alımları, nihayetinde başlayıp sonlanmışken, sonuçlarının açıklanacağı ie ilgili herhangi bir tarih verilmedi. 10 bin polis alımı için başvuran 285 bin kişinin merakla beklediği sonuçlar ve mülakat ve parkur detaylarını araştırdık. PÖH Pois Özel Harekat başvurularının zorluğu sonrasında askerlik şartı ve KPSS şartının kaldırılması akabinde adaylar derin bir rahatlama yaşamış olup, yaptıkları başvuru sonrasında da beklemeye koyulumştur.

POLİS ÖZEL HAREKAT BAŞVURU SONUÇLARI

Aylarca PÖH başşvurusu yapmak için bekleyen adaylar, 2 3 kere ertelenmesi sonrasında 2 Kasım'da girişimde buluulmuş ve 14  Kasım'a kadar da yoğun bir başvuru sürecinden geçmiştir. İştr sonrasınds PÖH sonuçları 2016 konusunda da aramalar revaca geçmiştir. 2 Kasım tarihinde başlayan özel harekat polis başvuru sonuçları ile ilgili henüz resmi bir açıklama bulunmuyor. EGM tarafından bir açıklama yapılır yapılmaz haberimiz güncellenecektir.

PÖH EĞİTİMİ

Özel Harekat öğrencileri, birimlere ayrılacak ve uzmanlık eğitiminden geçirilecek. Bu çerçevede öğrencilere keskin nişancı, pusuya karşı koyma, keşif, istihbarat, nokta operasyonu, rehine kurtarma operasyonu, koruma, köpek timi, bomba ve su eğitimleri verilecek.  Eğitimler tamamlandığında her bir Özel Harekat polisi, 10 kilo sırt çantası ile 2 bin 500 metreyi 15 dakikanın altında kat edebilecek, tabanca ve piyade tüfeği atışlarında yüzde 50 başarı sağlayacak düzeye gelecek.

MÜLAKATA ÇAĞRILAN ADAYLARIN DİKKAT ETMESİ GEREKEN KONULAR NELERDİR?

Adayların şahsen başvuru ve sınav merkezlerine girerken yanlarında cep telefonu, ses, görüntü ve kayıt cihazı veya değişik benzeri hiçbir elektronik eşya bulundurmamaları gerekmektedir.

Adaylar Özel Harekat birimlerinde istihdam edilmek üzere POMEM sınavlarına girmeden önce ön sağlık komisyonu tarafından ön sağlık kontrolünden geçirilir. Giriş sınavları, fiziki yeterlilik sınavı ve mülakat sınavı şeklinde yapılır.

İnternet üzerinden ilan edilen yer ve tarihte adayların şahsen başvuruları (evrak teslimi) ön sağlık kontrolü, fiziki yeterlilik sınavı ve mülakat sınavı yapılacaktır.

BAŞVURU ŞARTLARI VE ADAYLARDA ARANILACAK NİTELİKLER

Özel harekat birimlerinde istihdam edilmek üzere POMEM’lere başvuru yapacak adaylardan,

a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

b) En az lise veya dengi okul olmak üzere, ön lisans, lisans veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak,

c) 18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde, düzeltmeden önceki yaş dikkate alınmak şartıyla, sınavın yapıldığı yılın 31 Aralık tarihi itibariyle 28 yaşından gün almamış olmak (31 Aralık 1989 ve sonrasında doğanlar),

ç) Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinde belirtilen şartları taşımak, (söz konusu yönetmeliğin ilgili maddelerinde POMEM’lere alınacak öğrencilerin boy ve kilo şartları aşağıda belirtilmiş, diğer hususlar için Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğini inceleyiniz.)

“Liselerden Güvenlik Bilimleri Fakültesi ile Fakülte ve Yüksek Okul lisans programına, Polis Meslek Eğitim Merkezlerine ve Polis Meslek Yüksek Okulu Ön Lisans programına alınacak öğrencilerin boyları en az erkeklerde 167 cm, …olacaktır.”

“Liselerden Güvenlik Bilimleri Fakültesi ile Fakülte ve Yüksek Okul lisans programına, Polis Meslek Eğitim Merkezlerine ve Polis Meslek Yüksek Okulu Ön lisans programına alınacak öğrencilerin; herhangi bir hastalığa bağlı olmaksızın, beden kitle indeksi 18 (dahil) ile 27 (dahil) arasında olanlar öğrenciliğe kabul edilir.”)

d) Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak,

e) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı TürkCeza Kanununun 53’üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile, adayın kendisinin ve evli ise eşinin;

1) Kasten işlenen bir suçtan dolayı hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa dahi bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkûm olmamak,

2) Affa uğramış veya hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık veya cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan dolayı mahkûm olmamak veya bu suçlardan dolayı devam etmekte olan bir soruşturma veya kovuşturma bulunmamak veya kovuşturması uzlaşma ile neticelenmemiş olmak,

f) Adayın kendisinin ve evli ise eşinin; genelev, birleşme yeri, randevuevi, tek başına fuhuş yapılan konut ve benzeri yerlerde çalışmış veya aracılık ve bekleyicilik fiillerinde bulunmamış olmak, genel ahlak ve edebe aykırı mahiyette her türlü yazılı, sesli ve görüntülü eserleri, kaydedildiği materyale bakılmaksızın üretmek ve satmaktan veya kumar, uyuşturucu veya uyarıcı madde nedeniyle, hakkında herhangi bir adlî veya idarî soruşturma veya kovuşturma devam ediyor olmamak, bunlardan dolayı idarî yaptırım uygulanmamak veya bu işler nedeniyle hüküm giymemiş olmak,

g) Başvuru tarihinde herhangi bir siyasi partiye veya siyasi partilerin yan kuruluşlarına üye bulunmadığına dair yazılı beyan sunmak,

ğ) Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak,

h) Kamu haklarını kullanmaktan yoksun bırakılmış olmamak,

ı) Sağlık Yönetmeliği hükümleri hariç, polis eğitim kurumlarından çıkarılmamış olmak,

i) Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olmak

AHSEN BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER NELERDİR?

İnternetten ön başvuru yapan ve şahsen başvuru ve sınav için çağrılan adayların getirmesi gereken belgeler;

a) T.C. kimlik numarası yazılı nüfus cüzdanı,

b) T.C. kimlik numarası yazılı beyanı. (sınav başvuru dilekçesinin ilgili bölümüne aday 11 haneli T.C. kimlik numarasını ve bu kimlik numarasının kendisine ait olduğunu el yazısı ile ilgili satıra yazacaktır.)

c) Sınav başvuru dilekçesi, tam ve eksiksiz olarak doldurulacaktır.(sınav giriş belgesi yayınlandığı tarihte, sınav başvuru dilekçesi https://www.pa.edu.tr adresinden indirilecektir.)

ç) Aday sağlık bilgilendirme formu, tam ve eksiksiz olarak doldurulacaktır.(sınav giriş belgesi yayınlandığı tarihte, aday sağlık bilgilendirme formu https://www.pa.edu.tr adresinden indirilecektir.)

d) Adayların fiziki yeterlilik sınavı parkuruna katılmasına engel sağlık probleminin bulunmadığına dair beyanı. (sınav giriş belgesi yayınlandığı tarihte, söz konusu evrak https://www.pa.edu.tr adresinden indirilecektir.)

e) Lise, ön lisans, lisans diplomasının veya geçici bitirme belgesinin aslı ve fotokopisi. (Yabancı Ülkeden alınan lisans diplomaları YÖK Başkanlığından alınan denklik belgesi ile birlikte kabul edilecektir.)

f) Son bir yıl içinde çekilmiş dört adet biyometrik fotoğraf.

g) Kendisi ve evli ise eşinin sabıka kaydı olmadığını ifade eden yazılı beyanları. (sınav başvuru dilekçesinin ilgili bölümüne aday kendi el yazısı ile kendisinin ve evli ise eşinin sabıka kaydı durumunu yazacaktır.)

ğ) Yaş düzeltmesi yaptıranlar için yaş düzeltme belgesi. (Yaş düzeltmesi yaptırdığına dair onaylı belge başvuru sırasında aday tarafından teslim edilecektir.)

h) Emniyet Teşkilatı Personeli Şehit veya Vazife Malulü olanların Eş veya Çocuklarından, Emniyet Genel Müdürlüğü Personel Dairesi Başkanlığınca verilen şehitlik veya vazife malullük belgesinin Kurumca onaylı örneği.

ı) Sınav ücretinin yatırıldığına dair banka dekontu.

i) Sınav Giriş Belgesi.

ÖZEL HAREKAT PARKURU NASIL OLACAK?

Mülakat tarihlerinin açıklanmasının akabinde verilen özel harekat parkuru bilgisinin, geçtiğimiz yıla benzer olması beklenmektedir. İşte geçtiğimiz yıl adaylara verilen özel harekat parkuru bilgisi ve görseli;27 metre uzunluğunda ve 14 metre eninde 7 etap ile toplamda 70 metre parkurda yapılacak hareketlerle ilgili olarak:

   1) Aday “BAŞLA” komutu ile çizgiyi geçtiği anda süresi başlayacaktır. İlk etap olarak aday jimnastik sıçrama tahtası üzerinden 5 kez sağa sola sıçrama hareketi yapacaktır. Sıçrama tahtası boyu 2.5 metre, yüksekliği 40 cm ve genişliği 20 cm olacaktır. Sıçrama tahtası üzerinden her bir eksik sıçrama için ceza karşılığı olarak bitiş süresine (2) saniye ilave edilecektir.

2) Lastik içinden geçme etabında adaylar 6 adet lastik içerisinden tek ayakla (sağ ayak sağ lastik, sol ayak sol lastik) sıçrayarak geçecektir. İçerisine basmadan geçilen her bir lastik için ceza karşılığı olarak bitiş süresine (2) saniye ilave edilecektir. İç genişliği 17 inch    (43.18 cm) olan lastikler çapraz ve birbirine bağlı şekilde olacaktır. Lastikler yatırıldığında yüksekliği 18 cm olacaktır.

3) Ağırlık taşıma etabında adaylar, 30 kg (15x2) ağırlığında iki kum torbasını aralarında 10 metre mesafe bulunan iki dubanın dışından dolaşarak taşıyacak ve ağırlıkları taşımaya başladıkları noktaya bırakacaktır.

4) Sağlık topuna dokunma hareketinde adaylar iki nokta arasında yerde duran sağlık toplarından koşu istikametinde önce ikinci topa ardından ilk topa ve tekrar ikinci topa dokunarak 3 kez dokunuş yapacaklardır. Her bir eksik dokunma için ceza karşılığı olarak bitiş süresine (2) saniye ilave edilecektir.

5) Düz takla hareketinde aday, yer minderinde öne doğru (1) defa düz takla atacaktır.

6) Slalom koşu etabında 6 adet slalom çubuğu (1.5 metre yüksekliğinde ve 2.5 metre aralığında) dışından dolaşılarak tamamlanır. Her bir eksik geçiş için ceza karşılığı olarak bitiş süresine (2) saniye ilave edilecektir.

7) Engel etabında 4 adet engel (üstten geçilecek engel yüksekliği 50 cm ve alttan geçilecek engel yüksekliği 95 cm olup engeller arasındaki mesafe 2 metre)  üstten-alttan, üstten-alttan olmak üzere geçilir ve koşarak bitiş noktası geçildiğinde parkur tamamlanmış olur. Engel etabında her bir eksik geçiş, engeli hatalı geçme, devirme ve düşürme için bitiş süresine (2) saniye ceza olarak ilave edilecektir.

NOT 1: Herhangi bir istasyonu yapmayan aday elenir.

NOT 2: Fiziki yeterlilik sınavına girecek adaylar, spor malzemelerini yanlarında getireceklerdir.

2015 yılı POMEM Özel Harekat Giriş Sınavının bir aşaması olan fiziki yeterlilik aşamasında polislik mesleğini icra edecek adayların denge ve kondisyon açısından polislik mesleğine uygunluklarını ölçecek parkur, komisyon üyelerinin kararları doğrultusunda yukarıda belirtilen ebat ve etaplardan oluşturulmuştur. POMEM Özel Harekat fiziki yeterlilik parkuru ve zaman/puan cetveli oluşturulmuş ve ekte sunulan şablonda belirtilmiştir. Adayların başarılı sayılabilmeleri için oluşturulan parkuru 48 saniyede tamamlamaları gerekmektedir. Fiziki yeterlilik parkurunu 40 saniye ve daha aşağı sürede tamamlayan adaylar yönetmelik gereği 100 tam puan alırlar. Fiziki yeterlilik sınavı sonucunda 60 puanın altında alan adaylar başarısız sayılırlar. Fiziki yeterlilik sınavı komisyonu başarısız adaylar hakkında “Polis Meslek Eğitim Merkezi öğrenci adayı olamaz” kararı verir ve başarısız adaylar mülakat sınavına geçemezler.

Fiziki yeterlilik sınavında adayın süresinin takibi, sınav yerinde bulunanlar tarafından görülebilecek nitelikteki sayaçlarla yapılır."

2016 POLİS MAAŞLARI

Özel Harekat Polisi Maaşı: 4500-5000 TL

Çevik Kuvvet Polisi Maaşı: 3800-4500 TL

Trafik Polisi Maaşı: 3400-4000 TL

Kaynak: Diyarbakır Söz