Özürlüler Kanunu sil baştan

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Özürlüler Kanunu'nun başta adı olmak üzere pek çok maddesinde değişikliğe gitmek için çalışma başlattı

Özürlüler Kanunu sil baştan

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, engellilerle ilgili düzenlemeler getiren Özürlüler Kanunu'nun başta adı olmak üzere pek çok maddesinde değişikliğe gitmek için çalışma başlattı.

Bakanlık, bundan önce tıbbi bakış açısıyla değerlendirilen Özürlüler Kanunu'nun, sosyal bakış açısıyla değerlendirildiği ve Engelliler Kanunu olarak tanımlandığı bir düzenlemeyi 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla hızlandırarak ilgili taraflara öneri olarak götürmeye hazırlanıyor.

KELİMELER DEĞİŞECEK

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Özürlüler Kanunu'nun başta adının değiştirilmesi ve yaklaşık 100 farklı kanunda geçen “özürlü”, “sakat”, askerlikle ilgili “çürük” kelimesinin değiştirilmesi için harekete geçti.

Sadece, engelli kelimesinin değil, bu kanunda yer alan tüm konuların Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi kapsamında yeniden ele alındığı bir değişiklik, kısa bir sürede tamamlanması planlanıyor.

Bu kapsamda, hangi kurum olursa olsun, engelliler alanında bir mevzuat çıkarılırken Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın görüşünün alınması ve gerçekleştirilecek bütün yasal düzenlemelerde engelli haklarının göz önüne alınması için çalışılıyor.

Bu amaç için öncelikle kamu kurumu yöneticileri, yüksek yargı mensuplarına, yasama organlarına ve TBMM uzmanlarına engelli haklarıyla ilgili eğitimler verildi. Bu yıl bitmeden, son olarak da sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelinecek.

Yeni düzenleme kapsamında, engelli bireylere yönelik ayrımcılıkla mücadele ilkesinin kapsamı genişletilerek, fırsat eşitliğinin yaratılmasına, topluma tam ve etkin katılım için erişilebilirliğin sağlanmasına, engelliliğin her tür istismarının önlenmesine ilişkin ek maddeler hazırlandı.

Ayrıca, örgün eğitime geç başlamış engellilerin eğitime dahil edilmesi bir esas olarak belirlenirken, engelli öğrencilerin eğitimini kolaylaştırmak amacıyla, genel eğitim okulları bünyesinde destek özel eğitim servislerinin kurulması hedefleniyor.

ENGELLİLERE, AYRI HİZMET DEĞİL, AYRICALIKLI HİZMET

Bakanlığın çalışması yasalaştığında, engelliler için ayrı yapılandırılmış hizmetler değil, topluma yönelik sunulan tüm hizmetlerin engelli kişilerin de yararlanabileceği şekilde düzenlemesi sağlanacak. Bu düzenlemeyle engellilerin toplumdan tecrit edilmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Buna göre, engelli çocuklar için ayrı oyun parkları, engelli bireyler için ayrı spor salonları, ayrı kültür merkezleri gibi soyutlanmış alanların oluşturulması yerine, mevcut oyun parklarının, spor salonlarının, kültür merkezleri ve benzeri sosyal kullanım alanlarının engellilere de hizmet verecek şekilde düzenlenmesi amaçlanıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler