Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte şehirlerarası otobüs terminallerinde hareketlilikler başladı.
Bayram öncesi çok sayıda insan, batı illerinden doğu illerine geldiği için batı illerindeki otogarlarda yoğunluk yaşanıyor. Birçok yolcu günler öncesinden yer ayırtırken, bazı yolcular ise bilet bulmakta zorlanıyor.
Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasına rağmen, diğer doğu illerinde olduğu gibi Diyarbakır otogarında da sakin bir hava var.
Diyarbakır Şehirlerarası Terminal İşletmelerinde (DİŞTİ) otobüsler, batı illerine neredeyse yolcu olmadan gidiyor
Bayram öncesi aşırı bir yoğunluk içinde olmadıklarını belirten otobüs şoförleri, asıl yoğunluğun bayram sonrası yaşanacağını ifade ettiler.
"Doğudan batıya seferlerde otobüslerimizin yarısı boş kalıyor"
Yaklaşık 15 yıldır şoförlük yapan Abdülkerim Anat "Bu sene geçen seneye göre otobüs yolcusu çok az. Sayı gittikçe de düşüyor." dedi.
Az sonra sadece 20 yolcu ile yola çıkacağını söyleyen Anat "Batıdan doğuya seferlerde otobüsler dolu olsa da doğudan batıya seferlerde otobüslerimizin yarısı boş kalıyor. Önceki yıllara oranla bu yıl sefer sayılarımızı da arttırmadık, sefer sayıları aynı kaldı. Yolcularımız buradan batıya gidişlerde rahatlıkla bilet bulabiliyor yalnız batıdan bu tarafa gelişlerde bilet bulma konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Bu yoğunluk bayrama kadar devam eder. Bayramdan sonra hem gidiş hem de gelişlerde yoğunluk ortadan kalkar. Buraya gelişlerde biletler en az bir ay önceden alınıyor. Eğer erkenden bilet alınmazsa bilet bulunamıyor." ifadelerini kullandı.
"Devlet ÖTV'yi kaldırmazsa firmalarımızı kapatmak zorunda kalacağız"
1980 yılından bu yana otobüs şoförlüğü yapan Şükrü Yıldızhan da "Bu sene, önceki yıllara göre yolcu sayımız yarı yarıya düşmüş durumda. Buradan batıya gidişlerde arabalarımız genelde boş kalıyor." dedi.
Firma sahiplerinin şu anda ekonomik anlamda sıkıntı içerisinde olduklarını söyleyen Yıldızhan, "Yolcuların az oluşu nedeniyle sıkıntılar yaşanıyor. Bu nedenle devletin uçak ve gemiler için kaldırdığı ÖTV'yi şehirlerarası çalışan otobüs firmaları için de kaldırmasını istiyoruz. Böyle giderse bu firmalar eninde sonunda kapanmak zorunda kalacak. Şu anda doğudan batıya giden araçlar boş bir şekilde gidiyor diyebiliriz. Her araçta ancak beş altı tane yolcu var. Maalesef doğudan batıya doğru yolcu yok. Batıdan gelişlerde ise yolcu yoğunluğu devam ediyor. Biz İstanbul'da ek seferler de koyamıyoruz. Çünkü buradan otobüslerimiz boş gidiyor. Buradan otobüslerimiz boş gitmeseydi ek seferler koyabilirdik." şeklinde konuştu.
"Özel araçlar artınca otobüs yolculuklarına rağbet azaldı"
32 senedir şoförlük yapan Sedat Çiftçi ise "Şu anda yolcu bulmakta zorlanıyoruz. Bundan 20-25 sene önce otobüsler yetmediği için yolcularımızın bazılarını minibüslerle gönderiyorduk. Ama bugün bazen bir yolcu bile bulmakta zorlanıyoruz." dedi.
Çiftçi, "Bunun yanında uçaklar da bizim işlerimizi olumsuz yönde etkiledi. Uçaklarla otobüslerin fiyatı hemen hemen aynı olduğu için otobüslere pek fazla rağbet gösterilmiyor. Şu anda batıdan doğuya doğru bir yoğunluk var ama bayramdan sonra bu kez Diyarbakır'dan batıya doğru bir yoğunluk oluşacaktır. Bayram için gelenler bayramdan sonra geri döneceklerinden dolayı illaki burada da bir yoğunluk oluşacaktır. İş olmamasının bir nedeni de insanlarımızın refah düzeyinin yükselmesidir. Bundan 15-20 sene önce herkesin evinin önünde otomobil yoktu ama bugün bazı evlerin önünde ikişer tane otomobil var. Dolayısıyla İnsanlar bir yere gidecekleri zaman otobüslerden ziyade kendi özel araçlarını tercih ediyorlar." ifadelerini kullandı.
Kaynak: Diyarbakır Söz