Organik Köy, 2 milyon ton su tasarrufu sağladı!

Burdur Gölü'nün kurumasını engellemek ve su tüketimini azaltmak için 670 dekar alanda hayata geçirilen 'Lavanta Deresi Projesi' kapsamında lavantadan sonra adaçayı ve kekik hasadına başlandı. Projenin mimarı Öztürk Sarıcı, 'Organik Köy' olarak da bilinen alanda suya ihtiyaç duymadan yetiştirilen ürünler sayesinde yılda 2 milyon ton su tasarrufu sağlandığını söyledi.

Organik Köy, 2 milyon ton su tasarrufu sağladı!


Antikanser proje olarak yaklaşık 11 yıl önce kurulan, Türkiye'de yaban hayvanlarının rehabilitasyonun yapıldığı en büyük merkeze de sahip Lisinia Doğa Yaşam Alanı'nın kurucusu veteriner hekim Öztürk Sarıca, Burdur Gölü'nün kurumasını engellemek ve bölgedeki su kaynaklarının korunması amacıyla az su tüketen, ekonomik geliri yüksek bitkilerin üretimi için başlattığı projenin hasadına başladı. Burdur Gölü'ndeki kurumaya dikkat çekmek için gerçekleştirilen 'su orucu' etkinliğinin ardından başlatılan 'Lavanta Deresi Projesi' kapsamında, 'Organik Köy' olarak da bilinen alanda ilk olarak gül ve lavanta ekimi yapıldı. 

SU KAYNAKLARININ KORUNMASI

Su kaynaklarının korunmasına yönelik başlatılan tıbbi ve aromatik bitki üretimini genişlemek için ardından projenin mimarı Öztürk Sarıca, bölgeye adaçayı ve kekik de ekti.
Burdur Gölü'nü ve paralelinde bölgedeki su kaynaklarını koruma projesi olarak oluşturan 'Organik Köy'de, gül ve lavantadan sonra adaçayı ve kekik hasadına da başlandı. Veteriner hekim Öztürk Sarıca, projedeki amacın su tüketmeyen tıbbi ve aromatik bitkileri yöreye ve halka kazandırmak olduğunu söyledi. 670 dekarlık alanın 400 dekarı lavanta, 200 dekarı kekik ve 70 dekarına da adaçayı ektiklerini ifade eden Öztürk, 6 ay gibi kısa yetişen katma değeri yüksek ürünlerin hasadının yapıldığı söyledi. Lavanta, kekik ve adaçayının kurutularak kullanıma hazır hale getirildiğini, yağ ve suyunun da çıkarıldığını anlatan Sarıca, "Amacımız daha sonraki dönemde bu ürünlerin katma değerinin Burdur'da kalması için sabun ve diğer kozmetik ürünlerini yapmak" dedi.

2 MİLYON TON SU TASARRUFU

Proje alanı olan 670 dekar arazide sulu tarım yapmış olsaydı yılda toplam 2 milyon ton su kullanılacağını da kaydeden Öztürk Sarıca, şöyle konuştu:  "Yılda 2 milyon ton su kullanmadan bu ürünlerin yetişebileceğini göstermeye çalıştık. Özellikle 'Su Orucu' etkinliğinden sonra kamu, bakanlık ve Burdur halkı bize çok fazla ümit vermişti. Burdur Gölü ile Göller Bölgesi'ndeki pek çok gölün kurtarılması anlamında insanların daha duyarlı hale geldiğini düşünmüştük. Ancak geldiğimiz noktada bakıyoruz Lavanta Deresi Projesi ile ilgilenenler, genelde Burdur dışındaki halk. Pek çok ilden 'Böyle bir projeyi ilimizde nasıl yapabiliriz' diye soruyorlar. Ancak Burdur'da ve kamuda çok fazla duyarlılık oluşmadı. her şey rağmen yılda 2 milyon ton su tasarrufu sağlayarak tarım yaptık."

Kaynak: DHA