Dicle Üniversitesi Hastaneleri Ağrı Kliniği Bölümü tarafından Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ilk kez bir hastaya uygulanan Spinal Kord Stimülasyonu (omuriliğe pil takma) yöntemi ile hastanın omuriliğine düşük voltajlı elektrik akımı verilerek ağrıya neden olan sinir iletimi engellendi.
Dicle Üniversitesinden yapılan açıklamada, Diyarbakır surlarına çıkarken düşerek belden aşağısı felç olan ve 7 yıldan beri ağrı çeken Zeliha Karakaş (66), Şakire Karakoyun (67) ve Bediha Altekin (67) isimli hastaların ameliyatı için Ankara Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesinde ağrı uzmanı Prof. Dr. İbrahim Aşık'ın kente geldiği bildirildi.
OMURİLİK PİLİ AMELİYATI
Aşık ve Dicle Üniversitesi Hastaneleri Ağrı Kliniği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haktan Karaman'ın, Türkiye'de sayılı yapılan ve Güneydoğu Anadoluda sadece Dicle Üniversitesinde gerçekleştirilen ileri bir ağrı tedavisi tekniği olan omuriliğe pil takma uygulaması ile hastaların omuriliğine kalıcı pil yerleştirdikleri belirtildi.
Açıklamada bu tür hastaların Türkiye genelinde yoğun olduğu belirtilerek, "Bel fıtığı yaygın bir hastalıktır. Bunların birçoğu fizik tedavi yöntemleri ile rahatlıyor ancak az bir grup ameliyat olmak zorunda kalıyor. Ameliyat olanların bir kısmı ise ya hiç iyileşmiyor ya da eski halinden daha kötü durumlara düşüyor. Bu yöntemle kuyruk sokumundan robot marifetiyle girilerek yapılan bel fıtığı ameliyatı ile sinir sistemi kaynaklı ağrılara son verilebilmektedir." denildi.
Kaynak: Diyarbakır Söz