Öğretmene dayak protesto edildi!

Diyarbakır'da okul müdür yardımcısının bir veli ve yanındaki bir kişi tarafından darbedilmesine tepki gösterildi.

Öğretmene dayak protesto edildi!

Önceki gün merkez Kayapınar ilçesinde bulunan Piri Reis Ortaokulu Müdür Yardımcısı E.Ö'nün veli ve yanındaki kişi tarafından saldırıya uğraması kınandı.

Okulun önünde bir araya gelen Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ramazan Tekdemir, sendika üyeleri ve öğretmenler saldırıya tepkisini dile getirdi.

Tekdemir, eğitimciler olarak seslerinin duyulmasını, mesajlarının alınmasını, şiddete çözümün ertelenmemesini, mesleğin örselenmemesini istediklerini söyledi.

"Yaptığımız araştırma sonucu eğitim kurumlarında şiddet olaylarının arttığını, 2 yılda 95 öğretmen ve eğitim çalışanının şiddete uğradığını tespit ettik. Şiddet eylemlerinin yüzde 78'i adli soruşturmaya konu oldu. 3 şiddet eyleminden dolayı tutuklama kararı verilerek, sanıklar yargılandı." diyen Tekdemir, şöyle konuştu:

"Sonuçlanan kamu davalarında 5 olayda mahkumiyet kararı verilmiş, tamamında adli para cezasına hükmedilmiştir. Araştırma bulguları, eğitim çalışanlarına yönelik şiddetin bireysel eylemler olmaktan çıkıp yaygın bir sorun haline geldiğini ortaya koymaktadır. Eğitim çalışanlarına yönelen şiddetin genel ve yaygın bir görünüm arz etmesi, psikolojik ve sosyolojik kökenleri olan toplumsal bir sorun haline geldiğini göstermektedir. Şiddeti önleyecek önemli bir aktör olması gereken eğitimciler, bugün maalesef şiddetin mağduru durumuna gelmiştir. Eğitimcinin itibarını daha da artıracak, konumunu güçlendirecek, onu tehlikelere karşı koruyacak tedbirleri artık almak zorundayız. Eğitimci, şiddete karşı yasal güvenceyle korunan, kendisi bizzat şiddeti önleyen, eğitim ise şiddeti ortadan kaldıran bir enstrüman olmalıdır."

Eğitim-sen de tepki gösterdi

Öte yandan, Okul önünde yapılan eylemde Eğitim Sen yöneticileri ve üyeleri, “Öğretmene şiddete dur de” yazılı pankart açtı. Burada açıklama yapan Eğitim Sen 1 Nolu Şube Eşbaşkanı Recep Şimşek, bu tür şiddet eylemlerinin daha önce de olduğunu, buna karşı tepkilerini sokakta dile getirdiklerini belirterek, “Şiddet gerçekten toplumun neredeyse kanayan yarasına dönüştü. Biz geçmişten bugüne kadar diyoruz ki siyasi iktidar bir an önce bu toplumu ayrıştıran, ötekileştiren dilinden vazgeçsin” ifadelerini kullandı.

Bilinçli bir politikanın ürünü

Eğitim Sen 1 Nolu Şube Sekreteri Zülküf Güneş ise, ülkede uygulanan eğitim politikalarının toplumun sorunlarına çözüm üretmekten ziyade sürekli sorun üretmesinin artık bilinçli bir politikanın ürünü olduğunu söyledi.  Güneş, “Öğretmen yetiştirme programları uygulanan eğitim sistemi toplumsallıktan uzak ve sürekli gelen iktidarların kendi siyasal ideolojilerine göre öğrenci yetiştirme planlamaları hem toplumda ayrışmalar meydana getirmekte hem de eleştirel düşünmeden uzak sorgulamayan bir anlayışı ortaya çıkarmakta ve eğitim personellerini sürekli birilerinin şiddetine maruz bırakmaktadır. Birde siyasilerin sürekli öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştırma çabaları sorunlara yenilerini eklemektedir” diye konuştu.

Yetkililer şiddeti görmezden geliyor

Diyarbakır’da, Eylül ayından bugüne 5 eğitim emekçisinin fiziki şiddete maruz kaldığını, ancak konuyla ilgili önlemler alınmaması sonucunda 2 eğitim emekçisinin daha şiddete maruz kaldığını belirten Güneş,  tepkisini “Yetkililerin sürekli bu olayları görmezden gelmesi olayları daha da pervasızlaştırmıştır. Bu tür olayların sürekli olarak sümen altı edilerek, bu çetevari yapılara cezasızlık politikasının uygulanması, belki ileride öğretmen arkadaşlarımızdan birinin hayatına mal olacaktır. Toplum içinde insanı değersizleştiren politikalar, çetevari yapılanmalara ön açıcı olmakta sorunların çözümleri de artık hukuk ve demokrasiden çok şiddetle çözülmeye çalışılmaktadır” sözleriyle gösterdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler